dijous, 20 de desembre del 2012

Bombons de praliné d'avellana

DESAFÍO EN LA COCINAJa ha passat un mes del meu primer "desafio". Aquest mes, la Carolina del blog "Tomillo, laurel y otras cosas de comer" ha fet la proposta dolça...Bombons. Per aquesta ocasió he preparat uns bombons amb un dels farcits que més ens agrada a casa. Agrair des d'aquí a la meva germana i la seva amiga Begoña el que m'hagin passat el praliné d'avellana.
Si voleu veure altres receptes de bombons no dubteu a visitar el blog de "Desafio en la cocina".


Ingredients (20 bombons):


50g de xocolata blanca
100g xocolata negra 70% cacau
100g praliné d'avellana
10 avellanes
Una mica de pols d'or comestible

Preparació:
En aquesta ocasió, m'és molt difícil posar quantitats, ja que depèn molt dels motllos que tingueu i com de gruixuda feu les capes de xocolata. Per tant les quantitats són orientatives. Jo he utilitzat uns motllos especials per fer bombons de plàstic, de mitja esfera. Primer de tot, foneu la xocolata blanca al microones, vigileu sempre que no se us cremi. Un cop desfeta i que no estigui massa calenta, agafeu-ne una mica amb el dit i passeu-la pels motllos. Perquè quedi com un marbrat, no heu de fer una capa homogènia sinó que quedi una mica pintada la base. (La tècnica l'he treta d'en Josep Mª Ribé del programa De chocolate de Canal Cocina, és un crac!!). Deixeu refredar la xocolata blanca. Si voleu accelerar els passos, podeu posar-lo al congelador.


 Ara foneu la xocolata negra al microones. Traieu els motllos del congelador o nevera i feu un bany amb la xocolata negra. La idea, és que quedi una capa homogènia, moveu el motllo per tal de treure el sobrant de xocolata. Torneu-lo a refredar per tal que qualli la xocolata. Un cop ja tingueu una capa endurida, poseu una mica de praliné d'avellana i al mig mitja avellana. Vigileu de no omplir-lo fins a dalt, ja que encara falta fer la base del bombó amb xocolata. Torneu a fondre xocolata negra al microones i poseu la última capa sobre el praliné. Aquesta última capa farà de base del bombó. Deixeu refredar el bombó i quan estigui la xocolata dura, ja el podreu treure del motllo. Jo per sobre hi he posat una mica de pols d'or perquè quedessin més festius.



dilluns, 17 de desembre del 2012

Chocolate cake

Avui és l'aniversari de la meva mare, i ahir ho vam celebrar en família. En aquesta ocasió jo vaig ser l'encarregada de dur el pastís i em vaig animar a fer aquest pastís que vaig treure'n la recepta de la Marina, del blog Blaukitchen. La Marina, borda els pastissos (bé tot el que fa és espectacular!) i aquest estava molt bo, reservat només per la gent que li encanti la xocolata, compte, pot crear addicció!!. Jo hauré de millorar el ganache,  ja que m'ha quedat poc brillant i una mica massa espès, la propera...


Ingredients (10-15 persones):

115g de farina
10g de cacau en pols
5g de llevat químic
175g de mantega
90g de xocolata negra (cobertura)
175g d'ous (uns 3 XL)
175g de sucre

Per l'amíbar:

100g d'aigua
100g de sucre

Pel ganache de xocolata:

600g de xocolata negra (cobertura)
600 ml de nata líquida per muntar

Preparació:


Primer de tot prepareu el bescuit, barregeu en un bol la farina, el llevat i el cacau en pols, reserveu. En un altre bol, fondre la mantega a trossos juntament amb la xocolata al microones. Deixeu-la refredar una mica. Poseu els ous, juntament amb el sucre a batre, fins que quedi una barreja blanquinosa. Afegiu-hi la barreja de xocolata i mantega. Mescleu-ho bé fins que quedi tot ben barrejat. Afegiu-hi el preparat sòlid de la farina, llevat i cacau en pols. Torneu-ho a barrejar amb moviments envolvents i poseu-ho en un motllo de 20 cm de diàmetre. Jo us recomano que poseu una mica de paper de forn al voltant dels laterals i que sigui més alt que el motllo, ja que a mi em va pujar molt i se'm va vessar. Poseu-ho a coure al forn preescalfat a 170º uns 30 minuts, fins que al posar-hi un escuradents, aquest surti net. Un cop fred, enretireu la base del motllo i poseu-lo a la nevera, així us costarà menys de tallar.
Prepareu el ganache. Poseu a bullir la nata i llavors afegiu-hi la xocolata. Barregeu-ho bé i deixeu-ho refredar. Quan estigui a temperatura ambient ja el podreu utilitzar. Si el poseu a la nevera se us quedarà molt dur. Si el voleu preparar d'un dia per l'altre, deixeu-lo unes hores a temperatura ambient.
Prepareu l'amíbar, en un cassó poseu l'aigua i el sucre, quan arrenqui el bull, ja el podeu apartar i reservar. Deixeu-lo refredar.
Per muntar el pastís, talleu el bescuit de xocolata formant 3 pisos. Amb un pinzell, humitejeu-lo amb l'almíbar. Poseu a cada pis, una part del ganache i al final poseu el pis superior. Repartiu el ganache que us quedi (reserveu-ne una mica per adornar el pastís) per sobre el pastís i també pels laterals. El ganache que us quedi, poseu-lo en una mànega pastissera i decoreu-lo com més us agradi. A gaudir-ne!!


dissabte, 15 de desembre del 2012

Boletes de foie amb codonyat

Els nostres amics de "La recepta del 15" ens diuen adéu...Ha estat tant gran la participació en el seu repte de cada mes que després de 2 intensos anys "tanquen" el blog. No ens estranya gens, gestionar més de 100 receptes cada mes, és tota una feinada. Des d'aquí un agraïment per tota aquesta feina que ens ha permès conèixer nous blogs de cuina i també que altres em coneguessin a mi. Els seguirem com sempre en el seu blog "Els fogons de la Bordeta". Aquí va la meva participació a l'últim repte, aquest mes era fer un aperitiu de Nadal i què millor que la recepta de l'Ada Parellada.
La recepta que va fer l'Ada era només amb el foie, jo l'he farcit amb codonyat però hi podeu posar a dins el que més us agradi..



Ingredients ( 8 boletes):


50g de foie
50g de foie (mi-cuit)
4 carquinyolis
20g de codonyat

Preparació:

Poseu els dos tipus de foie en un bol i amb una forquilla, aixafeu-los fins que us quedi una pasta. Poseu els carquinyolis en una picadora i redui-los a pols, també els podeu picar en un morter. Talleu el codonyat en quadrats petits. Agafeu el foie i envolcalleu el codonyat amb ell. Doneu-els-hi forma de bola. Arrebosseu-los amb la pols de carquinyolis i ja les podreu servir.




divendres, 14 de desembre del 2012

Brownie de xocolata al microones

Has de fer postres o portar alguna cosa per picar i no tens massa temps??? definitivament aquest és el teu pastís, està fet en molt poca estona i el resultat és excel·lent!! Ideal pels xocoaddictes.


Ingredients:

125g de xocolata
125g de sucre
100g de mantega
80g de farina
1 culleradeta de llevat
3ous
Un grapat de nous

Preparació:

Desfeu la xocolata amb la mantega al microones. Dins un bol, bateu els ous amb el sucre, fins que quedin escumosos (2 min, vel 6 Cooking Chef). Afegiu la barreja de xocolata i mantega al bol dels ous i el sucre. Barregeu-ho lentament. Afegiu la farina, el llevat i les nous picades petites. Amb una llengua de cuina, mescleu-ho amb moviments envolvents. Aboqueu la massa dins un motllo que pugui anar al microones. Coeu-ho 6 minuts a màxima potència i deixeu-lo reposar dins el microones 5 minuts més. Decoreu-lo al vostre gust!!





dimarts, 11 de desembre del 2012

Porros amb pernil

Com cada any TV3 organitza la Marató. Enguany, els diners que es recullin aniran per la investigació d'aquesta malaltia que per desgràcia a tots se'ns endú algun familiar o amic al llarg de la nostra vida, el càncer. Els nostres companys blogaires Menjasa (Rosa Mª Espinosa), Pambolixocolata i Taller de Postres (Nuria Sagués i Narcís Civil) i Dalaucuiner (Joan i Maria Dalmau), han posat en marxa una iniciativa per donar suport a la Marató des dels gastroblogs. La proposta és cuinar una recepta saludable. A més realitzaran altres activitats amb altres entitats de Caldes de Montbui. Aquí va la meva aportació, una recepta de la meva mare que ens encanta a tots.




Ingredients (4 persones):


5 porros grossos o 10 mitjans
10 talls de pernil dolç
1 Kg de tomates madures
Formatge ratllat
Oli d'oliva
Sal

Preparació:

Primer de tot, bulliu el porros al vapor. Un cop els tingueu ben nets de sorra, poseu-los en una vaporera. Jo utilitzo la vaporera de la cooking chef. Saleu-los una mica i deixeu-los a la vaporera fins que estiguin cuits però al dente. Mentre tant, prepareu la salsa de tomata. Tritureu o ratlleu les tomates. Poseu en una paella una mica d'oli d'oliva i fregiu la tomata ratllada fins que estigui cuita (cooking chef 20 minuts posició 3 de remenar 140º amb la batedora flexible). Un cop tingueu els porros cuits, deixeu-los refredar una mica. Si els porros són grossos, talleu-los en 4 talls i si són mitjans en 2. Passeu-los una mica per farina i fregiu-los una mica en una paella amb oli d'oliva.






Quan els tingueu tots fregits, talleu les llesques de pernil per la meitat i envolcalleu amb ells els porros. Aneu-los col·locant en una safata que pugui anar al forn.


Poseu per sobre la tomata fregida i el formatge ratllat.


Enforneu-lo fins que estigui daurat a l'opció grill del vostre forn. Espero que us agradi, a casa els meus fills fan festa quan els fem!!

Vedella amb bolets (escarlets)

Fa dies que les glaçades han acabat amb la collita de bolets. Aquest any els que més han anat a parar als nostres cistells, han estat els escarlets. A casa els pelem, escaldem i després congelem, així ja els tenim a punt per quan vull fer la vedella amb bolets. L'escarlet a casa és el preferit per fer aquest plat, ja que agafa el gust de la salsa i no té un gust tant fort com els pinetells. Aquí us deixo la meva recepta.



Ingredients (4 persones):


800g de carn de vedella per guisar                                
2 cebes grosses
2 tomates madures
4 grans d'all
500g d'escarlets o qualsevol altre bolet
4 ametlles
4 avellanes
3 fulls de julivert
1 carquinyoli o pa torrat
Oli
Sal
Aigua

Preparació:

Primer de tot poseu oli en una cassola i daureu els daus de carn de vedella ja salats. Un cop estiguin rossejats, aparteu-los de la cassola i reserveu-los. A la mateixa cassola, daureu la ceba i l'all (2 grans) tallat tot a daus petits. Coeu-ho a foc baix fins que la ceba estigui ben confitada. Afegiu-hi la tomata ratllada. Deixeu-ho coure tot fins que el sofregit estigui fet. En aquest moment, afegiu a la cassola la vedella i els bolets tallats a trossos. Afegiu-hi una mica d'aigua calenta, la justa perquè cobreixi la vedella. Coeu-ho a foc baix fins que la vedella estigui ben cuita (unes 2 hores), a foc lent. Al final de la cocció rectifiqueu de sal i afegiu-hi la picada. En un morter, poseu-hi els alls tallats, el julivert, les ametlles, avellanes i el carquinyoli. Aixafeu-ho amb la mà de morter fins que quedi convertit en una pasta. Afegiu-ho a la vedella i deixeu coure-ho uns minuts més per tal que agafi el gust.
Aquest plat com tots els guisats millora d'un dia per l'altre per tant és ideal pels dinars familiars o amb amics, ja que el pots deixar preparat ja el dia abans.





diumenge, 9 de desembre del 2012

Rotllets primavera

Avui per dinar el dilema de molts de dies, què fem?? Miro la nevera i amb tres verduretes i uns trossets de bacon, he fet uns rollets primavera que són ràpids de fer encara que sembli molt laboriós. Les verdures saltejades al dente i amb la massa de fulls d'arrós... un moment i res a veure amb els comprats o congelats. Proveu-ho!!



Ingredients (8 rotllets):

8 fulls d'arròs grossos o 16 de petits
1/4 de col
3 pastanagues
2 cebes grosses
200g de bacon a daus
Sal
Oli

Preparació:

Primer de tot, talleu totes les verdures en juliana. Poseu oli en una paella i saltegeu primer la pastanaga. Passat un minut, afegiu la ceba. Deixeu-ho coure tot junt uns 3 minuts. Afegiu el bacon i la col. Saleu-ho i deixeu que es cogui uns 2 minuts més o fins que el conjunt estigui cuit al dente.


Mentre aneu coent les verdures, podeu posar en remull en aigua calenta els fulls d'arròs. Jo no vaig trobar de mida grossa i he fet servir-ne dos per cada rotllet. Estireu els fulls sobre el marbre i afegiu una mica del farcit. Envolcalleu el farcit i el que us sobri dels costats plegue-ho cap al centre. Després, tot plegat aneu enrotllant fins al final, d'aquesta manera no se us obrirà el rotllet.






Poseu oli en una paella i quan estigui ben calent, aneu coent els rotllets. Deixeu que quedin ben daurats i serviu-los ben calents.





dilluns, 3 de desembre del 2012

Amanida de cigrons

Com ja us vaig comentar fa uns dies, vaig assistir a un curs de cuina que va fer l'Ada Parellada a l'Hipercor de Girona. Entre les seves receptes hi havia aquesta amanida de cigrons. L'heu de tastar si us agrada la salsa tzatziki de iogurt!!


Ingredients:

 1 pot de cigrons bullits
1 cogombre
 1/ ceba tendra
1/2 poma Grand Smith
1 iogurt grec
2 tomates seques en oli
1/2 culleradeta d'orenga
Un polsim de pebre blanc
Un polsim de pebre vermell picant


Preparació:

Escórrer els cigrons del pot i passar-los per aigua. Posar-los en la plata de servir. Tallar la ceba a quadradets petits i afegir-la als cigrons. Tallar el cogombre en 4 parts al llarg, treure les llavors per evitar que perdi aigua. Tallar el cogombre a quadradets petits i afegir al bol. Pelar la poma i tallar-la també a quadradets petits. Afegiu les tomates també talladetes petites, el iogurt i les espècies ( orenga i pebres). Remeneu l'amanida per tal que quedin els gustos ben rapartits i ja la podeu servir.