dissabte, 5 de gener del 2013

Tortell de reis

Avui arriba la nit màgica esperada per tots els nens i com és tradició demà ens menjarem el tortell de reis. De sempre aquí a Girona s'ha menjat el tortell amb massapà a dins però els darrers anys es fan tortells a petició farcits de nata, trufa... El que no pot faltar a dins el tortell és el Rei i la Fava. Antigament qui es trobava la Fava li tocava pagar el tortell i el que es trobava el Rei, es quedava amb la corona que acompanyava aquestes  postres.
A casa els meus sogres que és on celebrem el dia de Reis, duré dos tortells un de tradicional, amb massapà i fruita confitada, i un farcit de nata.


i el de nata:


Ingredients (2 tortells):

Pel brioix:

220 ml de llet
1 culleradeta de sal
2 sobres de sucre avainillat
2 ous
60 g de sucre
100g de mantega desfeta
550 g de farina
1 sobre de llevat sec (especial per fer pa)
fruita confitada a gust
un grapat d'ametlles filetejades o laminades
Un ou per pintar
600ml de nata muntada

Pel massapà:

150g de farina d'ametlla
150g de sucre
Un raig d'aigua

Preparació:

Per preparar el tortell, utilitzarem la recepta de la massa de brioix. Per amassar la massa he fet servir la cooking chef amb el braç d'amassar.
Poseu en un bol, tots els ingredients de la massa i amasseu-la uns 20 minuts a velocitat lenta. Veureu que us queda una massa molt elàstica i brillant. En aquest punt, haureu de dividir la massa en dos. Les quantitats donen per per dos tortells de la mida de la plata del forn.


Mentre es va preparant la massa podeu preparar el massapà. Barregeu tots els ingredients fins que us quedi una massa homogènia.
 Per fer el tortell que anirà farcit de nata, he fet una bola amb la massa i estirant pel mig, he fet un forat. Amb les mans he anat estirant la massa fins que m'ha quedat amb la forma d'un tortell. Poseu-la en una plata de forn, amb ou batut, pinteu-la. Amb una navalla o amb un ganivet ben afilat, feu uns petits talls a dalt del tortell i repartiu per sobre les ametlles.


Per fer el tortell de massapà, he agafat la massa i l'he anat estirant amb el corró fins a aconseguir un rectangle. Feu un cilindre amb el massapà i poseu-lo al mig del rectangle de brioix, poseu la fava i el Rei dins el massapà.


Envolcalleu el massapà amb el brioix i ajunteu les dues puntes. Poseu a sota la part d'unió. Pinteu amb l'ou batut i amb una navalla feu uns talls a la part de dalt i repartiu la fruita confitada.


Deixeu els dos tortells que pugin per espai aproximat d'una hora. Ha d'haver-hi una temperatura ambient d'uns 25-28º sinó us trigarà molt a pujar.
Quan hagi duplicat el seu volum, ja el podreu coure al forn, preescalfat a 200º uns 20 minuts.
Un cop fred el tortell sense massapà, talleu-lo per la meitat i farciu-lo amb nata. Repartiu al mig de la nata la Fava i el Rei... i a veure a qui li toca pagar!!!



2 comentaris:

  1. Pues vas a llevar un rico manjar a casa de tus suegros, os deseo un hermoso dia. Un besazo

    ResponElimina
  2. gracias Maria, que pases tambien un feliz dia!

    ResponElimina