dimecres, 25 de juny de 2014

Papallones de pasta de full

Quan vaig comprar el llibre de Xavier Barriga "Brioixeria" i vaig veure aquesta recepta, m'en vaig enamorar de la presentació i forma. No són més que les típiques olleres o palmeres de pasta de full amb una forma més encisadora. Com les ulleres són fàcils de fer només una mica més laborioses i com sempre res a veure amb les comprades, de manera que no deixeu de fer-les. Són ideals per acompanyar un cafè o una xocolata.


Ingredients (15 papallones):

Una làmina rectangular de pasta de full
1 ou
Sucre

Preparació:

Estireu la làmina de pasta de full i pinteu-la amb ou. Espolseu una mica de sucre per sobre l'ou. Feu el mateix per les dues cares. 


Enrosqueu de la part més llarga a la més curta fins a la meitat. Feu el mateix des de l'altra banda de la massa. Situeu una part enroscada sobre una altra i talleu porcions d'uns dos centímetres. Talleu amb un ganivet per la part enroscada però sense tallar el lateral.


Agafeu la porció tallada i desplegue-la, amb la part d'unió cap endalt.






Ara porteu les parts enrotllades de forma que quedin la una de cara a l'altra.





Poseu-les sobre una plata del forn. Separeu-les una mica ja que al coure's s'eixamplen.


 Introduïu-les al forn preescalfat a 180º fins que estiguin daurades, trigaran uns 15-20 minuts.



divendres, 20 de juny de 2014

Ous escocesos

DESAFÍO EN LA COCINA
Nova proposta del Desafio en la cocina., de la Mabel de A nadie le amarga un dulce. En aquesta ocasió una proposta anglesa, tot  i que el nom ens faci pensar que és d'origen escocès. La recepta sorgeix de la botiga de Londres Fortnum & Mason. Es solen menjar freds, acompanyats amb una amanida. Són ideals per dur a un picnic o per deixar preparats aquests dies de platja o piscina que ja s'acosten.


Ingredients (8 ous):

8 ous
750g de carn picada o butifarra
All i julivert
Sal
Farina
Pa ratllat
1 ou per arrebossar

Salsa de tomata amb alfàbrega:

500g de tomata
6 fulles d'alfàbrega

Preparació:

Poseu aigua en un pot i afegiu-hi els ous. Quan comenci a bullir compteu uns 12 minuts de cocció. Quan estiguin cuits refredeu-los sota l'aigua i peleu-los. Reserveu-los. Prepareu ara la carn picada. Poseu-la en un bol, afegiu la sal, l'all picat i el julivert tallat petit. Remeneu-ho tot, fins que quedi homogeni.






Agafeu una bola de carn picada i exteneu-la sobre la taula. Passeu l'ou per farina i poseu l'ou al mig de la carn picada extesa. Embolcalleu els ous amb la carn picada fins a formar una bola. 


Passeu les boles per ou batut i després per pa ratllat. 



En aquest punt podeu per dues coses per coure'l. Podeu fregir en oli d'oliva els ous o bé coure'ls al forn. Jo he optat per la segona opció, per tal que siguin una mica menys greixosos i més saludables. Si opteu per aquesta cocció, poseu-los al forn a 180º i aneu-los girant a mesura que es vagin quedant daurats, trigarà aproximadament uns 45 minuts. 
Mentre es van coent els ous, podeu anar preparant la salsa de tomata per acompanyar. Peleu les tomates i talleu-les a quadradets. Poseu una paella a
l foc amb oli i quan estigui calent afegiu la tomata i deixeu que es cogui. A l'últim moment, afegiu les fulles d'alfàbrega tallades ben petites.
Serviu els ous acompanyats d'una amanida i de la salsa de tomata amb alfàbrega.


No deixeu de mirar les propostes de les meves companyes al Desafio en la cocina

dijous, 12 de juny de 2014

Pastís de cireres Twin Peaks

Ja fa uns quants anys que vaig fer aquesta recepta per primer cop i em va encantar. Si retrocedim en el temps, la sèrie de televisió Twin Peaks va marcar un abans i un després en les sèries de televisió. De les pel·lícules americanes sempre em fascinen les típiques cafeteries amb aquells pastissos farcits de fruita!!! I aquí teniu aquest, inspirat en la sèrie, aprofiteu ara que les cireres estan en el seu millor moment!


Ingredients:

270g de farina de força
175g de mantega
60ml d'aigua

Pel farcit:

3 tasses de cireres sense pinyol (750ml de volum)
225g de sucre
240ml d'aigua
1 cullerada de sucre avainillat
3 cullerades de maizena

Preparació:

Primer de tot prepareu la massa pel pastís. Poseu en un bol o en un bol de robot, la mantega, la farina i l'aigua. Amasseu-ho amb les mans o bé amb un ganxo d'amassar. Formeu una bola amb la massa  i embolcalleu-la amb paper film. Deixeu-la reposar a la nevera unes 6-8 hores.
Mentre, coeu les cireres en un pot a foc baix durant uns cinc minuts, aparteu el líquid de cocció. Afegiu a les cireres, l'aigua, el sucre i la maizena. Deixeu-ho coure fins que espesseixi.
Quan s'hagi refredat la massa, dividiu-la en dues parts. Estireu-la amb un corró. Amb la meitat de la massa, folreu un motllo amb paper de forn o mantega i farina.

Poseu per sobre la meitat de la massa fins que recobreixi el motllo.


Poseu el farcit de cireres i a sobre la resta de la massa.


Poseu-la al forn a 220ª durant uns 35-40 minuts. Deixeu-la refredar i emplateu-la.





diumenge, 8 de juny de 2014

Pastissets de maduixa i nata

Aprofitem  la fruita de temporada per preparar unes delicioses postres. En aquesta ocasió, en un format individual. Evidentment podeu posar la fruita que més us agradi. Jo els vaig fer per celebrar el sant de la meva neboda i en vaig fer alguns de cirera pels qui no els agradés les maduixes.


Ingredients (12 pastissets):

2 fulls de pasta de full
250g de maduixes
600ml de nata
1 ou
Sucre de canya

Preparació:

Escalfeu el forn a 180º. Estireu la pasta de full i amb un cèrcol d'emplatar, retalleu 12 cercles en cada làmina. Amb una forquilla punxeu la massa per tal que no pugi. Pinteu-les amb ou batut i  espolseu per sobre una mica de sucre de canya. Poseu-los sobre una plata que pugui anar al forn.


Poseu per sobre un full de paper de forn.






Sobre el full poseu una plata o algun estri que cobreixi tota la pasta de full i pressioni. Introdui-la al forn i deixeu-la coure uns 15-20 minuts, fins que estigui daurada.





Deixeu refredar la pasta de full. Mentre us espereu, aneu tallant les maduixes ben netes a rodanxes. Reserveu-ne algunes senceres per decorar. Quan la massa estigui freda, poseu la nata muntada en una mànega pastissera amb boquet arrissat. Poseu una petita capa de nata sobre els cèrcols amb una espàtula, per evitat que rellisquin les maduixes. Poseu les maduixes formant un cercle sobre la pasta de full.


Repartiu la nata sobre les maduixes.





Poseu a sobre un altre cèrcol de pasta de full i acabeu decorant amb una mica més de nata i una maduixa a dalt de tot.