divendres, 20 de febrer del 2015

Xató


Aquest mes la Mercè de Destapant cassoles en el repte "Del blog al plat", ens proposa fer una recepta del bloc Pa amb tomàquet. En aquesta ocasió he triat una recepta ideal per aquesta època, el Xató. Sitges i Vilanova són les dues poblacions que es discuteixen l'autoria. La Mercè ens proposa la recepta d'un seu company de Vilanova i jo me l'he copiada. Evidentment, boníssima. Us animo a fer-la a casa!!! L'origen del xató vé de la festa que es feia quan el vi nou estava a punt i ja es podia tastar. A la bóta i havia una aixeta i s'aixetonava (és a dir es deixava sortir el vi de la bóta). La celebració s'acompanyava de les verdures típiques de l'època (escarola) i dels peixos conservats. Dieta mediterrània a la màxima expressió!


Ingredients (4 persona):

1 escarola gran
Bacallà esqueixat dessalat
Tonyina en oli d'oliva (de qualitat)
Anxoves de l'Escala
Olives arbequines
Olives negres d'Aragó

Per la salsa de xató:

100g d'ametlles torrades pelades
6 nyores (carn)
2/3 grans d'all
1/2 tassa de cafè de vinagre
2 tasses de cafè d'oli d'oliva extra verge
Sal

Preparació:

Si no heu comprat el bacallà esqueixat dessalat, 2 dies abans, poseu-lo en remull i aneu canviat l'aigua del remull. Prepareu la salsa. Poseu en remull les nyores en aigua calenta com a mínim mitja hora abans (o podeu comprar la carn de la nyora en pot). Poseu en el bol de la batedora tots els ingredients del xató i tritureu-ho fins que estigui la salsa lligada.

Renteu l'escarola. Talleu-la amb les mans a trossos petits i poseu-la a la plata de servir. Disposeu per sobre el bacallà, la tonyina, les anxoves, les olives i la salsa. Fàcil i deliciós!!!


 




10 comentaris:

  1. Molt interessant l'explicació sobre l'etimologia de la palabra xató! No la sabia! Un plat boníssim i tan senzill! Amb la sort que tenim de poder gaudir de la dieta mediterrània i a vegades la deixem de banda. És una cosa que m'ha agradat del blog elegit aquest mes per la Mercè: plats tradicionals i fàcils de fer amb productes d'aquí. Una abraçada!

    ResponElimina
  2. Un post molt instructiu. A mi l'escarola no m´agrada però la salsa de xató l' he acompanyada amb carn..i molt bona.

    ResponElimina
  3. Renoi...amb les explicacions i aquestes excel.lents fotografíws vé de gust probar-ne un plat!. Merci per participar!

    ResponElimina
  4. Renoi...amb les explicacions i aquestes excel.lents fotografíws vé de gust probar-ne un plat!. Merci per participar!

    ResponElimina
  5. Ben curiós d'on ve la paraula xató i què bo és!!

    ResponElimina
  6. Gràcies per participar!!! la recepta de la mare del meu amic Vicenç es la millor! ells són de Vilanova i aquesta recepta ha passat de pares a fills!
    Petonets

    ResponElimina
  7. Gràcies per participar!!! la recepta de la mare del meu amic Vicenç es la millor! ells són de Vilanova i aquesta recepta ha passat de pares a fills!
    Petonets

    ResponElimina
  8. Una recepta molt ben triada!! amb el xató sempre es triunfa. Una abraçada!!!

    ResponElimina
  9. Hola,
    El xató está buenísimo, es una variante que no había aprobado,y, es digo de un entrante de Navidad, pero la foto que sale al gravar la receta es para "salir corriendo", la comida entra por los ojos.
    Saludos,

    ResponElimina
  10. Yo escribo,y, sin ninguna falta de ortografía, sea catalán o castellano, y, ala hora de que se publique coge las palabras de donde le apetece, porque no me imagino como cambia palabras que yo no escribo.

    ResponElimina