dimarts, 31 de març del 2015

Torradetes de Santa Teresa

Setmana Santa!!! Un tip de plats típics i aquestes "torrijas" tan comunes, sobretot a Castella i Andalusia. Ara s'utilitza un pa especial per fer-les però de ben segur que la recepta original era d'aprofitament. Què millor que aquestes torradetes per aprofitar el pa que se'ns va assecant. Són bones acabades de fer ben calentetes i també fredes, per esmorzar o per un bon berenar!!!
Aquesta ha estat la recepta triada per aquest mes per Memòries d'una cuinera, ben triat no???



Ingredients:

1/2 barra de pa (especial per torradetes)
1/2 l de llet
2 ous
Un pal de canyella i pela de llimona
Sucre i canyella en pols (per acabar)
Oli de girasol (per fregir)

Preparació:

Talleu la barra de pa en llesques d'uns dos centímetres.


Poseu les llesques en una plata fonda i planera. Escalfeu la llet amb la canyella i la pela de llimona fins que bulli. En aquest punt, aboqueu la llet sobre les llesques.


Han de quedar cobertes per la llet. Deixeu-les mitja hora en remull. Agafeu un bol i deixateu-hi els dos ous. Poseu oli de girasol en una paella. Quan estigui calent, podreu començar a fregir-les. Agafeu amb cura les torrades, deixeu que la llet sobrant s'escorri. Passeu les llesques per ou batut


i aneu-les fregint en l'oli calent. Un cop torrades per una cara, gireu-les i deixeu que es coguin per l'altra banda. Aparteu-les de la paella i poseu-les en una plata. Escampeu per sobre, sucre i canyella.




dilluns, 30 de març del 2015

Fricassé de pollastre i bolets

Avui us porto una recepta de pollastre de luxe. És de la meva germana i quan la va fer va ser un èxit, així que no he trigat gaire a fer-la a casa. Com que venen dies de celebracions amb tantes festes, us la comparteixo ja que és una delícia.



Ingredients (4-6 persones):

1 pollastre tallat a trossos petits
2 porros
1 ceba
1 branca d'api
Farigola
1/2 kg de bolets
Rovell d'un ou
200ml de nata líquida
1 cullerada de farina
60g de mantega
Oli d'oliva

Preparació:

Poseu el pollastre en una cassola, salpebreu-lo i cobriu-lo amb aigua.


Quan arrenqui el bull, deixeu-lo coure durant 10 minuts. En una paella, poseu-hi oli i poseu-hi les verdures, el porro, la ceba i l'api. Quan comenci a estar una mica tova, enretireu-la. 


Quan hagin passat els 10 minuts de cocció del pollastre, afegiu-hi les verdures. Coeu-ho tot durant mitja hora sense tapar la cassola (si és de pagès, deixeu-lo 40 minuts). En aquest punt mireu si el pollastre està cuit i afegiu-hi els bolets.

Deixeu-ho coure 15 minuts més. Quan ja ho tingueu tot cuit, poseu el pollastre i els bolets en una plata. Passeu el caldo i les verdures per un colador xinès. A la mateixa cassola, poseu la mantega i afegiu-hi la farina i feu un roux. 


Aneu afegint a la cassola el caldo a poc a poc de manera que vagi espesseint a poc a poc.







Un cop afegit tot el caldo, afegiu-hi el rovell d'ou i la nata líquida.





Torneu a posar el pollastre i els bolets a la cassola i deixeu que s'amalgami tot junt. Si feu aquest pollastre d'un dia per un altre millora el gust!!



divendres, 20 de març del 2015

Babka de xocolata i avellanes

DESAFÍO EN LA COCINAEstem a les portes de la Setmana Santa i en aquesta ocasió la Rocío del bloc Chismes i cacharros ens ha proposat fer una recepta adient per aquests dies. Viatgem a Rússia!!! i a mi m'encanta viatjar, a la realitat, i a la cuina també. Així que us porto un pastís que es sol fer el diumenge de Pasqua, és un pastís amb llevat de pa, amb la qual cosa ja anireu deduint que no és ràpid de fer. S'assembla molt al brioche. Jo l'he farcit de xocolata, avellanes i taronja confitada. Boníssim pels esmorzars o berenars, acompanyats d'una bona tassa de cafè o una xocolata calenta.
 

 

Ingredients (8 persones):

350 g de farina de força
10 g de llevat sec per pa
50 g de sucre
120 ml de llet
2 ous
40 g de mantega a temperatura ambient
1 culleradeta de sal

Farcit:

2 cullerades de xocolata en pols (70%)
50g d'avellanes a trossos
2 cullerades de sucre morè
50g de peles de taronja confitada a trossos
1 ou

Preparació:

Posem en el bol de l'amassadora tots els ingredients menys la mantega. Poseu el ganxo d'amassar i  amasseu durant 3 minuts a velocitat lenta. Afegiu la mantega i seguiu amassant. Si la massa es queda enganxada a les parets, afegiu-hi farina fins que es comenci a desenganxar de les parets. A mi m'ha passat, (pot ser degut a la mida dels ous). Amasseu durant 5-7 minuts més, la massa ha de quedar elàstica.


En aquest punt, tapeu la massa amb un paper film i deixeu-la que dobli el seu volum. Jo he posat la meva Cooking chef a 22º sense ganxo i a velocitat 3 de remoure. Trigarà entre una hora i una hora i mitja.


Quan hagi doblat el volum, aixafeu-la una mica per treure l'aire i estireu-la amb un corró. Intenteu deixar-la estirada amb forma rectangular i amb un gruix d'1 cm. Ara escampeu per sobre la xocolata amb pols, el sucre morè, les avellanes, les taronges i la xocolata  en fideus. 


Enrotlleu la massa formant un cilindre. Talleu el cilindre per la meitat per la part més llarga.


Ara feu una trena de dos braços. Prepareu un motllo rectangular i introduïu la massa trenada a dins.




Deixeu-la llevar un altre cop fins que torni a doblar el seu volum.
Trigarà aproximadament una altra hora, hora i mitja.











 

Un cop llevat, pinteu-la amb ou batut. Preescalfeu el forn a 180º. Poseu el bakba dins el forn i deixeu-lo coure uns 40 minuts. Aneu vigilant la cocció, si se us queda molt daurat i veieu que al punxar per dins encara està cru, poseu un tros de paper d'alumini per sobre i espereu a que estigui cuit. Us el podeu menjar fred o bé encara una mica calent amb la xocolata mig desfeta, està boníssim!!


Recepta inspirada del bloc: El gato goloso
Com sempre podeu trobar més receptes de bakba de les meves companyes de desafio en aquest enllaç.

dijous, 19 de març del 2015

Bacallà amb romesco i ceba caramel·litzada

El dia vint se m'acumula la feina!! ja tornem a tenir la proposta de la Mercè del bloc Destapant cassoles, Del blog al Plat, aquest mes ens proposa fer alguna recepta de "Els fogons del pare". Una proposta que m'ha encantat ja que era un bloc que ni coneixia i sincerament m'ha costat molt triar una recepta, de tantes interessants que hi han!! Al final com que l'altre dia a mercat vaig comprar uns bons lloms de bacallà, m'he decantat per cuinar-los amb una proposta nova per mi. Com que ens encanten els ingredients, a casa no podia fallar! Aquí us la deixo per si us animeu a preparar-la.


Ingredients (4 persones):

4 lloms de bacallà
3 cebes de Figueres
1 cullerada de mel
Salsa romesco
Oli d'oliva (aprox. 1/2 l)

Preparació:

Tallem a rodanxes les cebes. Posem oli en una paella i quan estigui calenta hi afegim les cebes. Afegim sal i baixem la temperatura de les cebes.


Deixem coure les cebes lentament per tal que caramel·litzin. Quan comencin a canviar de color, podem afegir la cullerada de mel. Deixem que la mel es desfaci i enretirem del foc. Mentre es cou la ceba, podem anar coent el bacallà. Agafem una cassoleta on ens càpiga bé el bacallà i cobrim els lloms d'oli. L'acostem al foc i coem el bacallà a temperatura baixa, a foc lent. Veurem que està cuit el bacallà quan es comenci a separar la carn en llesques. Enretirem del foc i ja podem emplatar. Posem al fons del plat una cullerada de salsa romesco i a sobre el bacallà. Acabem amb la ceba caramel·litzada per sobre i a gaudir-ne!!!

divendres, 13 de març del 2015

Rotllets de carbassó farcits d'arrós i tonyina

Segueixo amb les verdures i per tant amb una dieta ben saludable. En aquesta ocasió us porto una manera diferent de menjar carbassons. Podeu fer els rotllets també amb albergínia, per exemple. El farcit igual podeu fer del que vulgueu. Jo he fet un arròs mescla (de diferents varietats) i l'he barrejat amb tonyina i olives. Als meus fills els hi ha encantat, és a dir ja teniu una altra manera de fer-los menjar verdures is teniu problemes. Finalment un ou de guatlla fa la recepta ben completa a nivell nutritiu.


Ingredients (4 persones):

2 carbassons grossos
200g d'arrós (barreja o llarg)
3 llaunes petites de tonyina
1/2 pot d'olives sense pinyol
Salsa de tomata casolana
16 ous de guatlla

Preparació:

Poseu aigua a bullir amb sal. Quan arrenqui el bull, afegiu-hi l'arrós i deixeu-lo coure els minuts que indiqui el paquet. Deixeu l'arrós al punt. Reserveu-lo. Mentre es cou l'arrós, poseu una planxa al foc. Talleu el carbassó al llarg amb una mandolina. Saleu el carbassó. Aneu posant i coent les tires de carbassó a la planxa. 


Quan estiguin daurades, reserveu-les. Prepareu el farcit. Poseu en un bol l'arrós cuit, la tonyina i les olives tallades petites. Remeneu-ho tot bé.





Poseu les tires sobre la fusta o el taulell de la cuina. Poseu una mica de farcit en un costat de la tira del carbassó i enrotlleu-lo.


Podeu posar un escuradents per aguantar els rotllets. Prepareu els ous de guatlla. Poseu una paella al foc amb una mica d'oli d'oliva. Quan estigui calent l'oli, talleu la closca dels ous amb un ganivet esmolat o bé amb unes tisores (és una mica dur) i aneu-los coent. Escalfeu els rotllets un moment al forn (si s'han refredat). Escalfeu la salsa de tomata. Quan ho tingueu tot calent, poseu una mica de salsa de tomata sobre els rotllets i acabeu amb  l'ou de guatlla. Serviu-los acompanyats amb una mica de salsa de tomata. 




diumenge, 8 de març del 2015

Quiche d'albergínies i carbassó

Si feu una ullada al blog veureu que sóc una incondicional de les quiche. Sempre tinc pasta de full a la nevera per quan no sé que fer i vull improvitzar un sopar o dinar. Aquesta ha estat la raó d'aquesta quiche. He aprofitat les verdures que tenia a la nevera, albergínies i carbassons. Si us agraden les verdures o teniu nens que no els hi agraden gaire, aquesta sempre és una bona manera de menjar-ne.


Ingredients (6-8 persones):

1 làmina de pasta de full
1 albergínia
1 carbassó
Tomates cherry
4 ous
200ml de nata líquida
Oli i sal

Preparació:

Primer de tot preescalfeu el forn a 180º. Agafeu el motllo i perquè se us desemmotllin bé, passeu-hi una mica de mantega i farina o bé poseu-hi un full de paper sulfuritzat (el que porta la pasta de full). Folreu amb la pasta de full. Punxeu-la amb una forquilla perquè no pugi en excés. Us recomano que poseu a sobre la pasta de full un altre tros de full sulfuritzat i a sobre alguna cosa que serveixi de pes com ara uns cigrons crus. Un cop tingueu el forn calent, introduïu-hi els motllos i deixeu-ho coure uns 15 minuts.
Mentre tant prepareu el farcit. En una paella poseu a coure amb força oli, el carbassó tallat a rodanxes i l'albergínia, saleu-ho. 
En un bol, barregeu els ous batuts, la crema de llet i la sal. Afegiu-hi les verdures i remeneu.
Un cop tingueu precuita la pasta de full, traieu-la del forn. aparteu el full sulfurat i els cigrons i disposeu-vos a posar el farcit. Talleu les tomatetes per la meitat i repartiu-les per sobre del farcit. Poseu-ho un altre cop al forn uns 20-30 minuts. Serviu-la calenta.

dilluns, 2 de març del 2015

Bròquil romanesco amb all i pebre

Estèticament aquest bròquil és preciós i com a tal queda molt lluït al plat. És un híbrid entre un bròquil i un bròcoli i la inflorescència, té forma de fractal, matemàticament és l'expressió d'una espiral logarítmica.  A nivell alimentari, aporta el seu consum vitamina C, àcid fòlic, fòsfor i potassi. Els que tingueu problemes amb els bròquil per la seva flatulència, que sapigueu que és el que en provoca menys de la família. En aquesta ocasió l'he fet cuit al vapor, acompanyat d'una salsa de pebre vermell i all torrat. 




Ingredients (4 persones):

1 bròquil romanesco
5-6 grans d'all
2 cullerades de pebre vermell dolç
Oli d'oliva extra verge
Sal

Preparació:

Poseu aigua a la vaporera i al cistell, poseu-hi el bròquil tallat a trossos. Saleu per sobre el bròquil i deixeu-lo coure fins que el pugui punxar amb un ganivet sense trobar oposició. Es cou molt ràpid i us recomano deixar-lo al dente. 


Quan estigui cuit, el podeu passar per aigua freda per mantenir el color verd. En una paella, poseu oli i quan estigui calent, afegiu-hi els alls tallats a llesques. Un cop les tingueu rosses, aparteu la paella del foc i afegiu-hi el pebre vermell. Poseu el bròquil a una plata o als plats i aboqueu-hi per sobre l'oli amb el pebre vermells i els alls.