dijous, 30 d’abril del 2015

Crespells de patata

Lo millor de participar en trobades de blocs, és la quantitat de noves receptes que anem descobrint. Aquest ha estat el cas del Del blog al plat d'aquest mes, quan vaig veure aquests Crepells que la Cristina del bloc CriJoArMaEl va fer del bloc VisCalacuina. Només veure'ls ja vaig pensar que els faria i que als meus fills els hi encantarien. Tal dit tal fet!! Fàcils de fer i boníssims. He tunejat una mica la recepta i hi he afegit una mica d'all i julivert.


Ingredients:

4 patates
4 cullerades de farina
4 cullerades de llet
1 ou
1 sobre de llevat
All i julivert picat (opcional)
Oli per fregir
Sal

Preparació:

Bulliu les patates i feu-ne purè. Afegiu-hi l'ou, la farina, el llevat i l'all i julivert.











Poseu una fregidora a escalfar o un cassó al foc. Poseu-hi força oli i quan estigui calent, aneu afegint porcions de puré amb dues culleretes, de manera que quedin unes boletes. 



Si al coure's veieu que es desfan, és perquè els hi falta consistència, afegiu-hi una mica més de farina. Us han de quedar al coure's unes boletes com si fossin bunyols. Aneu-los coent per tandes, assequeu-los sobre paper absorvent per enretirar l'excés d'oli. Quan les tingueu totes cuites ja les podreu servir.


diumenge, 26 d’abril del 2015

Xocolata Guinness Bundt Cake

Pel meu aniversari, he aconseguit finalment un motllo per Bundt Cake!!! són una meravella. I la primera recepta amb aquest motllo la volia fer d'aquest pastís que ja fa anys que tenia reservada. La veritat és que ja l'he fet dues vegades, la primera com que no tenia la cervesa Guinness la vaig fer amb una Damm negra i us haig de dir que em va agradar més que amb la Guinness. La Guinness li dona una fortor que si no us agrada molt la xocolata és massa pronunciada. Això si queda una massa molt untuosa i flonja, una delícia.

Ingredients:

250g de cervessa (Guinness o Damm negra)
250g de mantega
75g de cacao negre en pols
300g de sucre
250g de farina de rebosteria
2,5 culleradetes de bicarbonat
140ml de nata líquida (35%MG)
2 ous
1 culleradeta de vainilla líquida

Preparació:

Preescalfem el forn a 180º. Posem la cervesa en un cassó i l'acostem al foc. Quan estigui a punt de bullir, hi afegim la mantega i remenem, quan s'hagi desfet la mantega l'apartem del foc. Per un altre costat, en un bol, posem tots els ingredients secs, la farina, el cacao, el bicarbonat i el sucre i ho barregem fins que agafi un color uniforme. En el bol de la batedora, hi posem els ingredients líquids, nata, ous i vainilla. 





Ho batem tot bé i hi afegim la mescla de cervesa i mantega.


Ara hi afegim els sòlids però a poc a poc, primer una tercera part i remenem i així fins que haguem afegit tota la mescla. Cal que tots els ingredients quedin ben incorporats i ens quedi una massa brillant.




Ara cal que engreixem un motllo. Si teniu un spray per motllos millor que millor ja que el greix arriba a tots els raconets per igual. Bolqueu la massa dins el motllo.




Poseu el motllo dins el forn, posició 2, calor a dalt i a baix. Deixeu-lo coure fins que veieu que es desenganxa dels laterals i que al posar un escuradents, aquest surt net. Trigarà aprox. uns 45 minuts. Un cop cuit, deixeu-lo dins el motllo 10 minuts. Passat aquest temps ja podreu desemmotllar-lo.


dimecres, 22 d’abril del 2015

Roses de Sant Jordi de poma


 No hem de perdre les tradicions i a casa nostra no hi ha dia més especial que el dia de Sant Jordi. La tradició mana regalar a l'estimada una rosa i a l'estimat un llibre. Així és que sortiu al carrer a gaudir d'aquest bonic dia i regaleu llibres, roses, abraços i petons!!!! Que gaudiu d'un bon SANT JORDI!!!

Sant Jordi té una rosa mig desclosa,
pintada de vermell i de neguit;
Catalunya és el nom d'aquesta rosa,
i Sant Jordi la porta sobre el pit.
La rosa li ha contat gràcies i penes
i ell se l'estima fins qui sap a on,
i amb ella té més sang a dins les venes
per plantar cara a tots els dracs del món.

Josep Maria de Segarra (1894-1961)


Ingredients (12 roses):

2 pomes golden
Una mica de melmelada (al gust)
100ml d'aigua
2 cullerades de sucre morè
1 làmina de pasta de full
Colorant vermell

Preparació:

Traieu el cor a les pomes i talleules a làmines ben fines. Posseu un cassó al foc amb les pomes, l'aigua i el sucre.

Deixeu-ho coure a foc baix fins que les pomes estiguin toves (15min. aprox). Afegiu una mica de colorant pocs minuts abans no acabi la cocció. 






Enretireu les pomes del foc i  escorregueu-les amb un colador. Preescalfeu el forn a 180º. Estireu la làmina de pasta de full i talleu rectangles d'uns 18cm de llarg i uns 4 cm de gruix. Repartiu per sobre la pasta de full una mica de melmelada. Situeu a sobre les pomes ben posades, una al costat de l'altra, de manera que sobresurtin de la pasta de full i encavalcades entre sí.


Enrosqueu la tira de pasta de full amb la poma de manera que us vagi quedant la forma d'una rosa. Poseu les roses en motllos de magdalenes i enforneu-les.


Deixeu-les al forn fins que la pasta de full estigui daurada, aproximadament uns 20 minuts.

Recepta del bloc Fem un mos.


dilluns, 20 d’abril del 2015

Conill a la rabiosa

Resultat d'imatges de desafio enla cocinaEn aquesta ocasió les companyes de Desafío en la Cocina (La cocina de Camilni), proposen un plat salat. Què millor que un bon conill, baix en greixos per un bon àpat. La cuina catalana està plè de receptes de conill i aquesta n'és un bon exemple. El conill és una carn molt magra que agafa a la perfecció un bon munt de gustos i de tant en tant cal posar una mica de "picant" a la nostra vida. Aquest conill us ben asseguro que no us semblarà gens insípid!!


Ingredients:

1 conill
1 dl de vi ranci
1 dl de conyac
1 raig d'anís
1 cabeça d'alls
1 branqueta de farigola
1 branqueta de romaní
Una mica de farina
Oli d'oliva verge extra
sal, pebre negre acabat de moldre

Per la picada:

4 grans d'all
1 llesca de pa fregit
un parell de guindilles
 1 grapar d'ametlles i avellanes torrades
1 branca de julivert
El fetge del conill
All i oli negat

Preparació:

Poseu al foc una bona cassola amb l'oli d'oliva. Rossegeu el conill enfarinat i salpebrat.


Quan estigui ros, afegiu-hi a foc més baix la cabeça d'alls i les herbes aromàtiques. Doneu un parell de voltes i afegiu-hi el vi ranci, el conyac i l'anís. Ho deixem evaporar i hi afegim una mica d'aigua.


Ho deixem coure fins que el conill estigui tendre, si veiem que es queda sec, podem afegir una mica més d'aigua.
Quan tinguem cuit el conill, fem la picada amb tots els ingredients.











Afegim la picada al conill, remenem i deixem coure uns minuts més per tal que agafi gust.


Just en el moment de servir, afegim l'all i oli negat.


Com cada mes podeu trobar més receptes al bloc Desafío en la cocina. Recepta de Pep Nogué.


Amanida amb pera, formatge, nous i vinagreta de nabius


DEL BLOG AL PLAT/ ABRILUn nou bloc per descobrir amb un munt de receptes genials (VISCA LA CUINA). D'amanides n'hi ha per triar i vendre i com que ja tenim aquí la caloreta, ve de gust posar una mica de color a les nostres amanides. Aquesta amanida us la recomano per quan vulgueu sorprendre als vostres convidats a taula. Si com a mi us agrada la barreja de dolç i salat, evidentment la pera cuita, amb el formatge i la vinagreta de nabius, us encantarà. Jo he fet petits canvis a la recepta original com canviar els nabius secs per frescos i el Cabrales per Gorgonzola.

Com sempre la Mercè de Destapant cassoles ha fet una bona tria!!!

 

Ingredients (4 persones):

1 enciam de fulla de roure
100g de formatge de Gorgonzola o Cabrales
Un grapat de nabius
50g de nous pelades
Un grapat de brots de soja
2 peres
2 cullerades de sucre morè
100ml d'aigua

Per la vinagreta de nabius:

8 cullerades d'oli d'oliva extra verge
2 cullerades de l'almíbar de cocció de la pera
Unes gotes de vinagre balsàmic
5-6 nabius

Preparació: 

Primer de tot, caldrà coure les peres. Peleu-les i talleu-les a llesques. Poseu en un cassó l'aigua, el sucre i les peres. Acosteu-les al foc i deixe-les que es coguin a foc baix. Quan estiguin cuites les peres, aparteu-les del foc i reserveu-les.


Per fer la vinagreta, podeu tots els ingredients en el bol i reduïu-ho a una salsa amb la batedora.


Mentre es refreden una mica les peres, comenceu a rentar i eixugar l'enciam. Talleu amb els dits l'enciam i poseu-lo al plat. Repartiu de forma ordenada per sobre l'enciam les peres, els nabius, les nous, el formatge en trossets i els brots de soja. Repartiu per sobre la salsa i emplateu de seguida.


dissabte, 11 d’abril del 2015

Bombons de crema de cafè i praliné

Aquest any en comptes de fer la típica mona de Pasqua, he fet bombons! Els mes fillols ja són grans i com que els hi encanten els bombons... Els he fet de xocolata amb llet i de blanca, amb farcits que sé que els hi agraden. El praliné d'avellana me l'ha passat la meva germana, que té una termomix i queda genial. El farcit de crema de cafè, he fet el mateix dels torrons de cafè.

Ingredients:

Xocolata blanca
Xocolata amb llet
Crema de cafè
Praliné d'avellana

Preparació:

Per fer els bombons, necessitem uns bons motllos. Aquests de silicona són una bona opció.

Primer de tot, cal fondre la xocolata. Ho podeu fer al microones o bé al bany maria. Si ho feu al bany maria penseu que sempre podeu controlar més la temperatura. Poseu una cassola amb aigua al foc i a sobre una cassó amb la xocolata. Heu de mirar sempre que l'aigua no toqui el cassó amb la xocolata. S'ha de desfer la xocolata. Un cop estigui fosa, bolqueu-la sobre els motllos.










Si veieu que queda una capa molt fina, feu-ne una altra capa. Un cop els motllos estiguin banyats, els podeu posar a la nevera. Quan estigui freda la xocolata, posem el farcit, mirem que quedi 2/3 part ple. Posem per sobre xocolata per tal que quedi tapat el farcit. Deixem refredar la xocolata i ja tindrem els bombons casolans!!


divendres, 10 d’abril del 2015

Sopa de la reconciliació- Del llibre Afrodita d'Isabel Allende

Després de molt de temps amb ganes.. m'afegeixo a la proposta de La Cocina Tyipical Spanish. Suposo que és coneguda per tots la meva afició a tastar noves cuines, per tant és una bona ocasió de conèixer plats típics fora de la nostra cuina catalana. I m'afegeixo el mes que fan una proposta ben divertida, cuinar una recepta que aparegui en alguna novela!! M'ha costat una mica, al principi em decantava per fer alguna recepta italiana dels llibres de Donna Leon o Andrea Camilleri, ja que tant en Brunetti com en Montalvano són uns bons gourmets. Al final però he triat una recepta del llibre Afrodita de la Isabel Allende.

 

Ingredients:

2 tasses de caldo (pollastre, carn, vedures)
1 tassa de xampinyons
1 tassa de bolets (a triar), (callampas)
3 cullerades d'oli d'oliva
1 cullerada d'oli d'oliva trufat
1/4 de tassa de vi d'oporto
2 cullerades de crema agria ( o crema de llet)
1 dent d'all
Sal i pebre

Preparació:

 Que millor que la descripció que fa la Isabel Allende de com cuinar-la en el llibre!! Aquí la teniu:
      "Si no encuentro callampas frescas y debo recurrir a las secas, las remojo en media taza de un buen
vino tinto hasta que se esponjen alegremente, mientras me bebo el resto del vino con toda calma. Luego pico el ajo por el puro gusto de olerme los dedos, porque igual podria usarlo entero, y lo frío junto  a las callampas y champiñones en el aceite de oliva, revolviendo con fervor por unos cuantos minutos, no los he contado, pero digamos
cinco.   Agrego el caldo, el oporto y el aceite de oliva trufado, no todo, dejo un par de gotas para ponerme detrás de las orejas, no olvidemos que es afrodisíaco. Aliño con sal y pimienta, y cocino a fuego suave con la olla tapada hasta que las callampas se ablanden y la salsa huela a paraíso.
Al final lo trituro en la licuadora; esto es lo menos poético del cocinamiento, pero inevitabble. Debe quedar con una textura algo gruesa, como de lodo, con un perfume que hace salivar y llama  a
secreciones del cuerpo y del alma. Me coloco mi mejor vestido, me pinto las uñas de rojo y sirvo la sopa decorada con crema agria en platos calientes"
                                                                    Afrodita de Isabel Allende

Si n




dimarts, 7 d’abril del 2015

Coca nòrdica amb poma caramel·litzada (Xavier Barriga)

El genial llibre de Xavier Barriga sobre coques, està replet de receptes d'allò més delicioses. Avui us proposo aquesta coca que té origen en els pobles nòrdics. La massa amb les pomes caramel·litzades a l'interior li dona a la coca una textura genial. Com a bona gironina, he utilitzat unes pomes golden, excel·lent producte de la zona. Si us agraden les pomes no us ho penseu!!

Ingredients (coca de 30x 20 cm ):

250g de mantega
250g de sucre mòlt
5 ous
250g de farina
10g de llevat químic
1 culleradeta concentrat de vainilla
Un pessic de sal
Poma laminada (aprox. 2 pomes)
Gelatina en pols

Per la poma caramel·litzada

2 pomes
140g de sucre
40g d'aigua
35g de mantega
1 culleradeta de canyella

Preparació:

Primer de tot, prepararem el farcit de poma caramel·litzada. Posem en un pot, el sucre i l'aigua. Ho posem al foc i deixem que agafi un color daurat. Mentre, pelem i tallem les pomes a dauets.  Quan el sucre estigui ros, afegim amb compte la mantega, remenem i hi afegim la poma. 










Ho deixem coure al foc fins que estigui la poma tova. Enretirem la poma del foc, afegim la canyella i ho deixem refredar. Per seguir la recepta, cal que la poma ja estigui freda.
Per fer la massa, posem la mantega pomada (a temperatura ambient tova) en un bol de la Keenwood. Hi afegim el sucre i ho emulsionem amb el ganxo en forma de K (ho podeu fer a mà). Quan tinguem la barreja homogènia, afegim els ous d'un en un.


Un cop tot ben integrat, podem afegir la sal, la farina tamisada, el llevat i la vainilla. Ho remenem el temps just per tal que la mescla quedi ben integrada. Afegim a la massa la poma reservada i ho tornem a remenar tot junt.


Preescalefem el forn a 180º. Engreixem un motllo. Afegim la massa al motllo i l'extenem. Hem de tenir cura que no hi hagi molt de gruix, ha de ser d'uns 2cm, si és massa gruixuda, ens arrisquem a que no quedi ben cuita. Pelem dues pomes, treiem el cor i les laminem. Posem les pomes sobreposades sobre la massa.



Introduïm el motllo al forn i deixem coure la coca fins que estigui cuita, trigarà entre 30-40 minuts. Quan estigui ben dauradeta i cuita per dintre, l'enretirem del foc. Deixarem refredar. Un cop fred, desfarem la gelatina en aigua o en suc de poma i en calent, l'escamparem sobre la coca.