dijous, 31 de desembre de 2015

Gotet de galeta, lemon curd i merenga. Bon 2016!!

Ja sabeu la meva predilecció pels gotets, m'encanten! Són molt vistosos i pots barrejar un munt de sabors en una sola cullerada. Per aquests dinars copiosos d'aquests dies a part de torrons i tions.. vaig pensar fer un gotet que fos bo però que alhora fos refrescant. Repte aconseguit! el lemon curd amb la seva acidesa permet refrescar i fer pair qualsevol àpat copiós... així que ja sabeu, encaren queden àpats per celebrar!!






Ingredients (4-6 gotets):

Lemon curd (recepta aquí)
Merenga (recepta aquí)
1/2 paquet de galetes digestive

Preparació:

Prepareu el lemon curd i la merenga amb anterioritat. Millor el dia abans i així les podeu tenir fredes de nevera. Munteu el plat en el moment de servir així la galeta no s'estovarà. Tritureu la galeta en un morter o en la batedora. A l'hora de muntar el plat, poseu a la part de baix dels gotets la galeta, a sobre el lemon curd i a sobre amb mànega pastissera la merenga. Daureu la merenga amb un cremador.

Merenga suïssa

De merenga n'hi ha de tres classes, la francesa, la italiana i la suïssa. Aquest tipus de merenga és perfecte per decorar pastissos sense necessitat de coure's. Abans de muntar les clares ja es cou la clara amb la qual cosa només fa falta (si es vol) torrar una mica amb un cremador per decorar una mica més la merenga. La seva realització no és massa complicada, això si necessitareu un termòmetre ja que si us passeu en la temperatura se us couran les clares i ja no podreu muntar la merenga.

 

Ingredients (per uns 400g de merenga):

200g de clares d'ou
300g de sucre
Unes gotes de llimona

Preparació:

Necessitareu per començar dos cassons, un de més gran i un altre més petit per fer el bany maria. Poseu aigua en el cassó més gran i escalfeu-lo al foc. En el cassó més petit, poseu les clares i el sucre. Poseu el cassó petit sobre el gros i així obtindreu un bany maria. El que heu de tenir en compte és que el cassó petit no toqui mai l'aigua, s'ha d'escalfar amb el vapor de l'aigua només. 


Aneu remenant la preparació fins que el sucre s'hagi dissolt en les clares. Heu d'aconseguir una temperatura del conjunt no superior als 60º. A prop d'aquesta temperatura les clares i el sucre ja s'hauran cuit però no quallat.


Un cop aconseguida la temperatura desitjada, aparteu el cassó del bany maria i deixeu-lo refredar una mica. Un cop temperada la mescla poseu-la dins el bol de la batedora (Keenwood) i poseu les barnilles de muntar. Comenceu a batre com si fossin clares, primer a temperatura mitja i quan comenci a muntar, augmenteu la velocitat. Estaran al punt desitjat quan hagi baixat la temperatura de la merenga i quan a l'extreure les barnilles, la merenga es mantingui en forma de punta com a la fotografia. Si no utilitzeu la merenga de seguida podeu guardar-la a la nevera, si la voleu per decorar la podeu posar dins la mànega pastissera amb el broquet posat. La tindreu perfecte i a punt quan la necessiteu.

dimecres, 30 de desembre de 2015

Tió de Nadal farcit de trufa

En el blog podeu trobar la recepta d'un tió de Nadal farcit de mousse de torró. Aquest any per la nit de Nadal vaig fer aquest farcit de trufa. Deliciós, va tenir molt d'èxit, juntament amb un altre que vaig fer de nata que aviat també us compartiré. És ideal per àpats amb una bona colla ja que queda molt gros i es de ben repartir, animeu-vos per aquest cap d'any si encara no sabeu què fer..


 Ingredients:

Per la planxa de bescuit genovesa:

4 ous
100g de sucre
120g de farina de rebosteria
Un polsim de sal

Per l'almíbar:

100g de sucre
100g d'aigua
2 culleradetes de licor
Unes gotes de suc de llimona

Pel farcit de trufa

400g de nata per muntar
80g de xocolata negra
75g de sucre

Per la cobertura de xocolata

200g de xocolata negra
100g de nata
Una mica de mantega

Preparació:

Unes 12h abans de fer el tió, heu de preparar la trufa. Poseu un cassó al foc amb la nata líquida. Quan comenci a bullir, afegiu el sucre i la xocolata negra.


Aparteu-ho del foc i remeneu fins que estigui tot ben incorporat i quedi una xocolata brillant. Deixeu-la refredar fora del foc i quan estigui a temperatura ambient introduïu-la a la nevera fins que l'aneu a muntar.
Primer de tot prepareu el bescuit. Esclafeu el forn a 180º.Poseu en el bol de la batedora de barnilles, les clares d'ou i munteu-les a punt de neu. Quan estiguin muntades, afegiu el sucre. Afegiu a poc a poc els rovells i la sal i remeneu.
Afegiu la farina tamisada amb moviments envolvents. Agafeu una plata de forn i folreu-la amb paper de cuina. Aboqueu-hi a sobre la massa de bescuit, repartiu-la per tota la base de forma que quedi d'un cm aproximat de gruix. Poseu-la a coure al forn, posició 2 uns 12 minuts. Enrosqueu el bescuit, ajudant-vos amb el drap i deixeu-lo una hora reposant, enroscat.
 
 
 Per preparar l'almíbar, poseu tots els ingredients en un cassó al foc i deixeu-lo coure a temperatura alta 5 minuts. 
Ara podreu anar per preparar el tió. Per començar, munteu la trufa. Poseu la mescla de xocolata a dins del bol de la Keenwood i poseu les barnilles de muntar. Munteu-la com si fos una nata normal. Reserveu. Seguidament, prepareu la crema de xocolata per decorar el tió. Poseu la nata i la xocolata en un bol i ho podeu escalfar directament al microones fins que es fongui la xocolata. Al final afegui una mica de mantega per tal que us quedi brillant. Ara prepareu el bescuit. Desenrosqueu el bescuit del drap i estireu-lo. Pinteu amb l'almíbar la base de bescuit. Repartiu per sobre la trufa.

Ara enrosqueu el bescuit i talleu els laterals per tal que quedin anivellats. Talleu un tros del final que fareu servir de branca, situeu-la per sobre. Ara toca pintar el tió amb la crema de xocolata que tenieu reservada. Escampeu amb una espàtula la crema per sobre del tió i de la branca.

 
 Ara podeu fer la forma de l'escorça, jo en aquesta ocasió he agafat un plàstic i he tallat uns triangles.
Passeu per sobre la crema de xocolata amb moviments ondulants i us quedarà una superfície com a la fotografia (com una escorça de tronc). Un cop acabat de decorar, deseu-lo a la nevera fins l'hora de servir-lo.

dimarts, 29 de desembre de 2015

Pollastre de pagés amb prunes i pinyons

Aquest any pel dia de Sant Esteve, un plat ben català. He optat per fugir de les innovacions i he pensat, què millor per assegurar un bon àpat que un bon pollastre de pagès tradicional. Cal això si una bona matèria primera, un bon pollastre i temps per anar coent amb tranquil·litat. Fet d'un dia per l'altre guanya molt així que encara millor per aquests dies de festa que anem tots atrafegats amunt i avall.



Ingredients (10-12 persones):

Un pollastre de pagès
3 cebes de Figueres grosses
6 grans d'alls
1 branca de canyella (petita o mitja grossa)
1 fulla de llorer
Pebre
Sal
Oli d'oliva
1 got de conyac
1 got de vi blanc
200g de prunes seques
Un grapat de pinyons
1l de caldo de carn


Preparació:

Poseu una cassola grossa al foc. Afegiu-hi l'oli i quan estigui calent, aneu posant el pollastre tallat i salpebrat. Coeu-ho a foc alt, només cal enrossir-ho. Aneu coent per tandes ja que no us hi cabrà tot de cop a la cassola. Un cop aneu rossejant el pollastre aneu-lo guardant en una plat i aneu fent fins que tingueu tot el pollastre ben rossejat.


Quan hagueu acabat, peleu les cebes i talleu-les a daus. Enretireu un a mica d'oli de la cassola (si n'hi ha molt) i afegiu-hi la ceba, els alls, el llorer i la canyella.


Coeu el conjunt durant uns 2-3 minuts, fins que estigui la ceba transparent. Arribat a aquest punt, ja podreu afegir a la cassola el pollastre que teníeu reservat. Ara, afegirem el conyac


i després el vi blanc.


Deixarem que cogui tot uns 10 minuts per tal que s'evapori l'alcohol i que la carn s'impregni bé de tots els sabors. Passats els 10 minuts podrem afegir el caldo de carn.


Remenem tot el conjunt i deixem coure a foc mig durant 2 h- 2,5 h. (dependrà de la mida del pollastre) El temps de cocció dependrà del pollastre. Quan veieu que li falta poc per estar cuit, afegirem els prunes i els pinyons. Quan estigui ben cuit el pollastre, l'apartarem del foc i el deixarem refredar. Deixeu-lo a la cassola fins l'endemà. Amb aquest temps de repòs el pollastre s'acabarà d'impregnar dels sabors del rostit i us asseguro que els convidats es lleparan els dits, prepareu un bon pa per acompanyar!!!!

dijous, 24 de desembre de 2015

Galetes de vidre- Bon Nadal!!!!!

Què Nadalenques són aquestes galetes, no m'ho negareu!! Ja fa anys que les veig a la xarxa i vaig pensar que d'aquest no passava. Vaig comprar un motllo ben bonic i a fer galetes!!! A part de maques estan boníssimes!!

Ingredients (15 galetes de 10cm):

250g de mantega (temperatura ambient)
250g de sucre llustre
650g de farina
1 ou XL o 1 ou petit + 1 rovell (temperatura ambient)
Unes gotes d'extracte de vainilla o qualsevol altre gust
Llet freda (2-3 cullerades)

Pel farcit de vidre:

Caramels naturals de colors

Preparació:

Posem la mantega a temperatura ambient dins el bol de la Kenwood.
Posem la pala en forma de K. Posem en marxa la batedora durant 1 minut a velocitat 3. Si cal, anem fent baixar la mantega dels costats amb una llengua. Tornem a batre 1 minut més.Tamisem el sucre llustre. A velocitat 1 anem afegint el sucre llustre a poc a poc, vigilant que s'incorpori bé el sucre. Quan el sucre ja estigui ben incorporat, en aquest punt tornem a pujar la velocitat a 3 i ho batem fins que quedi blanquinós i esponjós. En aquest moment, afegim la vainilla o el sabor que haguem triat. Poc a poc anirem també a velocitat 1 l'ou.


 Quan estigui ben integrat, anirem afegint a cullerades, la farina tamisada, la batedora velocitat 1. Veureu que a mesura que aneu afegint la farina, va quedant a grumolls. Quan haguem incorporat tota la farina, afegirem la llet. Primer afegirem una cullerada mentre la batedora estigui en marxa, esperarem que s'afegeixi i n'afegirem 1 o dos més si cal. Sabrem si en cal més o no per la consistència de la massa. En el moment en que la massa s'ajunti en forma de bola, ja estarà a punt. Si per alguna raó n'afegiu massa, podeu posar una mica més de farina. 



Feu una bola amb la massa. Poseu-la sobre un paper de forn i partiu-la en 4 parts. 




Amb un corró alliseu la massa amb el gruix que més us agradi per fer les galetes. Feu el mateix amb les altres 3 parts. Aneu apilonant les planxes de massa de galetes una sobre l'altre i tapeu la última amb un altre full de paper. 


Poseu a la nevera com a mínim 1/2 hora. Un cop reposada la massa a la nevera, ja podeu agafar el talladors i fer les galetes. Primer feu la forma d'estrella grossa


 i després amb el tallador petit, feu les estrelles centrals.


Aixafeu en un morter els caramels


i ompliu amb la pols resultant els forats de les galetes. Heu d'anar amb compte que no us quedin trossets de caramel per sobre de les galetes, se us embrutirien de caramel.

 
Les galetes fetes, poseu-les en una plata que pugui anar al forn. Preescalfeu el forn a 170º. Mentre espereu que se us escalfi el forn, deseu les galetes a la nevera, així aconseguireu que no perdin la forma. Un cop tingueu el forn calent, introduïu-les-hi i deixeu coure les galetes de 10 a 15 minuts. Traieu les galetes del forn i deixeu-les refredar a la plata, per tal que qualli i es refredi el caramel interior. A gaudir-ne i que tingueu un Bon Nadal!!!!








diumenge, 20 de desembre de 2015

Macarons farcits de xocolata


Les noies de La cocina de Camilni aquest mes ens han complicat una mica la vida, ja que fer uns macarons si més no porta un munt de feina i de patiment... a veure si pugen bé, a veure si queden ben cuits. Bromes a part la veritat és que un cop fets són una delícia, a més de preciosos. En aquesta ocasió els he fet farcits d'una crema de xocolata. Com ja sabeu podeu trobar com cada mes més propostes de les companyes del desafío aquí



Preparació:

180g de clares
40g de sucre
5g de suc de llimona
400g de sucre llustre
250g de farina d'ametlla

Per la crema de xocolata:

100ml de nata líquida
100g de xocolata negra

Preparació: 

Barrejar en un bol el sucre llustre i la farina d'ametlla. Amb una batedora (jo la meva cooking chef) batem les clares d'ou a punt de neu. A mig batre, afegiu la llimona i el sucre normal. Us ha de quedar una merenga ben muntada. Afegiu per tandes les clares muntades a la barreja de farina d'ametlla i sucre llustre. Feu-ho amb moviments envolvents, per tal que no baixin les clares. Poseu la mescla en una mànega pastissera, amb un boquet llis.
Agafeu una plata adient per anar al forn i poseu-hi un paper sulfurat o una làmina de silicona. Aneu fent cercles de massa sobre la plata, intenteu que siguin de la mateixa mida. 


Ara haureu de deixar que reposin un mínim de mitja hora. Durant aquest temps, la superfície del macaron s'assecarà una mica i un cop al forn, només s'inflarà pels costats, donant lloc a la forma tant característica d'aquestes postres.
Un cop passada la mitja hora, els posarem al forn preescalfat a 160º. Els deixarem uns 12-15 minuts. Per saber si estan, hem de comprovar que per la part de sota no s'enganxin a al superfície. Mentre es refreden, podem preparar la crema de xocolata. En un recipient de vidre, posarem la nata i la xocolata. Introduirem per tandes al microones fins que estigui desfeta la xocolata. Esperem que es refredin els macarons i també la crema de xocolata. Per muntar els macarons, agafarem una meitat de macaron i l'untarem amb la crema de xocolata. Taparem amb l'altre part del macaron. 


divendres, 18 de desembre de 2015

Braç de torró de massapà

Tenim les festes a sobre i cal anar preparant algunes postres una mica diferents per anar variant. Així que m'he decidit per fer aquest braç que signa la Carme Ruscalleda a la revista Cuina. Amb la taronja queda un torró de massapà no tant empallegós, que com ja sabeu combina perfectament amb la xocolata. Sorpreneu a la vostra família amb un torró diferent i vistós!!

Ingredients:

Massapà de xocolata

250g de farina d'ametlla
85g de sucre
75g d'aigua
20g de cacau en pols

Massapà de taronja:

250 de farina d'ametlla
85g de sucre
75g d'aigua
Ratlladura fina de 2-3 taronges

Per decorar:

50g d'ametlla a làmines
30g de cacau ratllat
50g de pela de taronja confitada

Preparació:

Primer de tot, prepararem el massapà de xocolata. En un cassó, posarem l'aigua i el sucre i ho posarem al foc. 


Quan estigui bullint, afegirem la farina d'ametlla i el cacau. Baixarem el foc i deixarem coure el massapà una mica, sense parar de remenar. Enretirarem del foc i deixarem refredar. En un altre cassó prepararem ara el massapà de taronja. Tornarem a posar al foc el sucre i l'aigua. Quan comenci a bullir, afegirem la farina d'ametlla i la taronja ratllada. També deixarem coure uns minuts el massapà i després el deixarem refredar. 


Un cop estiguin temperats els massapans, ja els podrem estirar. Agafarem dos fulls de forn i dibuixarem un quadrat de 18x18cm en cadascun. Escampem per sobre amb un corró el massapà. Ajudeu-vos d'un altre paper de forn per sobre per estendre'l millor. 

 
 











Un cop tinguem preparats els dos quadrats de massapà, els posarem en una plata i els guardarem a la nevera. Quan vulguem muntar el braç, els posem un sobre l'altre


I només caldrà enroscar-los sobre sí mateixos. Ara podem decorar amb uns palets o làmines d'ametlla, unes tires de pela de taronja confitada i una mica de xocolata ratllada. El podeu desar a la nevera uns quants dies... ideal per tenir-lo prèviament preparat.

















dimarts, 15 de desembre de 2015

"Coquitos" de coco

M'encanten aquests dolços i sembla que ja comencen a fer Nadal. Evidentment es podem menjar tot l'any però us els proposo per endolcir el cafè d'aquests dies de llargues entaulades.



Ingredients:

Per la crema:

200ml de llet
50g de sucre
1 ou
20g de maizena
Beina d'una vainilla

Pels coquitos:

La crema anterior
100 grams de sucre blanc
200 grams de coco ratllat
1 ou
25 grams de mel

Preparació:

Primer de tot poseu els ingredients de la crema en un cassó. Poseu la llet, el sucre, l'ou la maizena i les llavors de vainilla.


Remeneu-ho tot i poseu-ho a foc mig. Aneu remenant fins que la mescla comenci a espessir. Un cop ja tingueu la crema feta, enretireu-la del foc i deixeu que es refredi una mica. 


Mentre, preescalfeu el forn a 180º, calor a dalt i baix i ventilador. Quan tingueu la crema tèbia, afegiu-hi el sucre, el coco l'ou i la mel. Remeneu bé fins aconseguir una mescla homogènia. 

Poseu la massa dins una mànega pastissera, amb un boquet rissat. Agafeu una plata que pugui anar al forn per fer els "coquitos". Aneu formant una mena de piràmides sobre un paper de forn o una làmina de silicona per tal que no s'enganxin. 


Qua tingueu el forn calent, poseu la plata i deixeu coure els dolços fins que tinguin un color dauradet, trigareu aproximadament uns 15 minuts. Un cop cuits, enretireu-los del forn i deixeu-los refredar. 



Recepta del bloc Galetes i més coses dolces que l'ha tret del llibre de Webos fritos.

dijous, 10 de desembre de 2015

Crema d'ametlles amb escamarlans

Arriba el dia 10 i una nova proposta de Cocina Typical Spanish!!! Recopilatori #CampanasobrecampanaTS. Aquests mes les reptadores s'han organitzat en 3 grups i ens hem anat apuntant. Jo em vaig apuntar al grup MAZAPAN de la Julia Romero. En definitiva hem hagut de fer una recepta típica de la nostra zona amb l'ingredient: ametlla. Se'ns ha demanat una recepta de Nadal. Crec que a Catalunya tradicionalment mengem el massapà sobretot en el tortell de reis. Com que ja el tinc penjat al bloc he començat a investigar i he trobat aquesta recepta catalana que data de l'època medieval. Sembla ser que per aquella època el que coneixem com a menjar blanc es menjava també salat, acompanyat per exemple de pollastre. Així que cercant he trobat aquesta actualització de la crema d'ametlla que ha resultat ser un èxit (Del bloc de l'Escola d'Hostaleria de Catalunya Via Magna). Us la recomano per aquests dies de Nadal, és boníssima i acompanyada d'uns bons escamarlans no em direu que no fa festa!!


Ingredients (4 persones):

200g de farina d'ametlla
750g de brou de pollastre
3 grans d'all
125ml de nata líquida
Oli, sal i pebre
Cibulet+

Preparació:

Posem una paella grossa al foc amb una mica d'oli. Quan estigui l'oli calent afegim els alls picats, 
deixem que es daurin a temperatura mitja. Quan estiguin els alls mig cuits afegim els escamarlans. 


Els deixem coure uns minuts fins que hagin canviat de color. Enretirem els escamarlans del foc i els hi traiem les cloves. En podem deixar 4 amb el cap per decorar. En el mateix oli on hem cuit els escamarlans, posem a foc baix les ametlles. Deixem que l'ametlla es rossegi una mica.


Afegim el caldo de pollastre i deixem coure uns minuts fins que comenci a espessir una mica. 


Afegim la nata líquida, el pebre i la sal. Tastem i si voleu que la crema quedi més fina, podeu passar-la per la batedora. 


Serviu-la calenta acompanyada dels escamarlans i una mica de cibulet.

Podeu trobar més receptes nadalenques de les diferents regions aquí, no us ho perdeu!!