dissabte, 10 de setembre del 2016

Crema catalana o de Sant Josep

Avui us duc un clàssic de la cuina catalana. Tornem a la normalitat després de les vacances i comencen les propostes, en aquest cas de la Cocina Typical Spanish. La proposta, un plat típic de la nostra terra i que ens agradés quan érem petits. La veritat és que a casa es feia la crema, però com que no teníem cap estri per cremar-la ens la menjàvem tal qual, sense cremar, a mi de ben petita ja m'encantava!!  La crema catalana o crema de Sant Josep, es menjava el dia de Sant Josep (19 de març) i és de les postres que han traspassat les fronteres catalanes i s'ha estès arreu. Realment no hi ha com la capa caramel·litzada que recobreix la crema i aquell "crec" tan bo a l'hora de trencar-lo amb la cullera... quin nen o no tant nen s'hi pot resistir??


Ingredients (6-8 cassoletes):

1 l de llet
6 rovells d'ou
200 g de sucre
40 g de Maizena
Pell de mitja llimona
1 branca de canyella

Per cremar-la:

Sucre
1 cremador o 1 bufador de cuina

Preparació:

La crema catalana no té més dificultat que una crema pastissera normal. Hem de coure-la a foc baix i procurar no deixar de remenar per tal d'evitar els grumolls.
Per començar, poseu 3/4 parts de la llet en un cassó, juntament amb la pela de llimona i la branca de canyella i la posarem al foc.


Deixarem la llet al foc per tal que bulli i s'infusioni amb la llimona i la canyella. Mentre bull la llet, podem preparar els altres ingredients. En un bol, posarem els rovells d'ou, la Maizena i el sucre i ho remenarem amb unes barnilles. Quan tinguem una mescla sense grumolls afegirem el 1/4l de llet que teníem reservat fred, 


barrejarem i la reservarem fins que estigui calenta la resta de la llet.
Un cop la llet ja hagi bullit, l'apartarem del foc i deixarem que s'atemperi una mica. Si la posem bullint sobre els rovells, aquests es poden quallar. Afegirem a poc a poc la llet calenta a la mescla anterior i remenarem fins que quedi homogeni. Ara podem abocar tot el conjunt en un cassó i el posarem al foc. Jo us recomano que en aquest pas, el passeu per un colador per enretirar algun grumoll que s'hagi pogut formar. 


Posarem a foc mitjà-baix. Mentre es va escalfant la crema, aquesta anirà espessint de manera que no podem deixar de remoure amb unes barnilles o amb una llengua. Sabrem que està cuita la crema quan hagi espessit o bé quan en passar un dit per la llengua coberta de crema es pugui marcar un camí. No us refieu de la consistència de la crema en calent, heu de tenir en compte que en refredar-se sempre espesseix més. Així que un cop cuita la crema, poseu-la si teniu en les típiques cassoletes de terrissa o si no en teniu en els recipients que els vulgueu presentar. 


Deixeu-los refredar i un cop freds els podeu posar a la nevera fins al moment de servir. Quan arribi el moment de servir, escampeu sucre sobre la crema i cremeu-lo amb un cremador o amb un bufador de cuina. Serviu i gaudiu-ne!!
Aquí teniu el recopilatori "Vuelta al cole"

12 comentaris:

  1. Muy rica, exquisita esta crema, nos encanta a todos, te quedo genial, un besote!

    ResponElimina
  2. Me encanta la crema catalana! Un postre exquisito! Besos!

    ResponElimina
  3. La crema catalana es uno de mis postres preferidos, y desde luego este es increíblemente rico. Un besito,
    El baúl de las delicias

    ResponElimina
  4. El millor dels postres! a més no has de fer servir el forn o estris complicats!
    Ainsss la capeta cruixent de sucre....
    Petons i bona setmana!
    Palmira

    ResponElimina
  5. Me encanta y a ser posible sin el azucar quemada jajajajaja

    ResponElimina
  6. Ojú Sussi... otro de mis postres preferidos!! Me encanta la crema catalana!! Un beso

    ResponElimina
  7. Toomaaaa, crema catalana. A mi no me gusta mucho, pero en casa triunfa !

    ResponElimina