divendres, 20 de maig del 2016

Corona farcida de pernil, formatge i xoriço

4 anys de Desafío en la cocina. Per celebrar-ho en aquesta ocasió la proposta és un pastís salat, una
corona. He triat aquest brioche de presència espectacular i de gust encara millor. Crec que és una bona opció per un entrant o aperitius.
Podeu posar el farcit que més us agradi.



Ingredients:

150ml de llet
50g de sucre
50g de mantega pomada
3 rovells d'ou
20 de llevat fresc
400g de farina (aprox)
1 culleradeta de sal
Pernil dolç (aprox. 4 llesques)
Formatge (aprox 6 llesques)
xoriço (aprox 12 talls)


Preparació:

Primer de tot prepareu el brioche. Poseu al bol de la Keenwod la llet una mica calenta, la mantega pomada, els rovells, el llevat i la sal. Amb el braç d'amassar remeneu durant 1 minut.
 
Afegiu la farina tamissada a poc a poc. S'ha d'anar incorporant la farina. Quan veieu que la massa ha afegit tota la farina i ja no s'enganxa a les parets del bol, voldrà dir que teniu la massa. Si fa falta afegiu una mica de farina més. Amasseu durant uns 3 minuts a velocitat 2. 

Deixeu reposar la massa coberta amb un drap de cuina durant 30-60 minuts, ha de pujar una mica. Passat aquest temps, estireu la massa, heu d'aconseguir un rectangle d'uns 20 cm d'amplada.


Repartiu per sobre les llesques de pernil dolç, formatge i xoriço.

 
Deixeu una mica de massa descoberta per la zona del xoriço per tal que a l'enroscar pugueu segellar la massa. Comenceu a enroscar per la zona del pernil dolç. Quan acabeu, poseu una mica d'aigua a la massa que està a tocar del xoriço i ajunteu els extrems.Mulleu també amb una mica d'aigua els extrems dels cercles i enganxeu formant una corona. Ara podeu tallar fent porcions, deixant sense tallar la part interna de la corona. Un cop fets els talls, tombeu-los una mica per tal que es pugui veure el farcit.



Deixeu reposar la massa 30 minuts. Un cop passat el temps, pinteu amb un ou batut i poseu-lo al forn preescalfat a 180º.



 Deixeu coure uns 20 minuts o fins que veieu que quedi enrossit. Serviu calent.




dilluns, 16 de maig del 2016

Patates farcides de bacallà

Aviat arribaran les patates tendres i avui una bona recepta per aprofitar-les. Què millor que farcides de bacallà, una proposta que pot ser un aperitiu o bé un primer ben equilibrat. 


Ingredients(4 persones):

8 patates mitjanes
250ml de crema de llet
3 grans d'all
400g de bacallà dessalat
Formatge ratllat
100ml Oli d'oliva extra verge

Preparació:

Renteu bé les patates. Punxeu-les amb un ganivet afilat i poseu-les a coure al forn a 180º o al microones. Un cop cuites les patates, buideu-les amb una cullera, intenteu no trencar la pell i que quedi un gruix suficient per poder farcir les patates. 
Reserveu la patata sobrant. Poseu l'oli en un cassó juntament amb els alls tallats a rodanxes. Deixeu coure a foc baix fins que estiguin daurats. 
En aquest punt, afegiu el bacallà dessalat. Deixeu coure tot junt uns minuts. Enretireu del foc i afegiu la crema de llet i la patata que us havia sobrat del buidatge. Trinxeu-ho tot ben fi. 
Finalment, farciu amb aquesta crema de bacallà les patates.
Escampeu per sobre una mica de formatge ratllat i gratineu les patates al grill del forn. Serviu ben calentes.

dimecres, 11 de maig del 2016

Magdalenes de xocolata i cafè

Boníssimes!!! si us agrada el cafè i la xocolata, aquestes són les vostres magdalenes. Què dir de l'oloreta que queda a casa quan el forn està ple de magdalenes!!


Ingredients:

200 gr de farina
160 gr de sucre
120 ml d'oli d'oliva
100 gr de xocolata negra
2ous
1 rovell d'ou
1 tassa petita de cafè fort o 1 culleradeta de cafè soluble
1 culleradeta de llevat en pols
120 ml de nata
Perles de xocolata
Un polsim de sal

Preparació:

Preescalfar el forn a 180º. Poseu en el bol de la batedora les ous, el rovell i el sucre. Amb el braç de barnilles bateu fins que quedin els ous escumosos. Poseu la xocolata en un bol i foneu-la al microones. Prepareu el cafè o la cullerada de cafè soluble. Quan tingueu els ous muntats, afegiu la xocolata desfeta


 i el cafè.


Remeneu amb compte. Afegiu la meitat de la farina i el llevat a la mescla i barregeu amb moviments envolvents. Afegiu la nata. Remeneu. Afegiu la resta de la farina i l'oli d'oliva. Remeneu amb compte i només fins que quedin els ingredients ben barrejats. Prepareu els motllos de magdalenes i aboqueu fins omplir 3/4 parts dels motllos. Empolseu amb una mica per sobre les magdalenes i amb unes perles de xocolata.


Poseu al forn els motllos i deixeu coure uns 20 minuts o fins que al punxar amb un escuradents, surti net. Espero que en gaudiu!!


Recepta del bloc La cocina de Catina

dimarts, 10 de maig del 2016

Faves a la catalana

Un mes més rebusquem en el nostre culinari català per participar a la proposta de Cocina Typical Spanish. En aquesta ocasió la premisa era una recepta que pogués dur-se en un tupper, per la feina... #untaperderechupeteTS. Aprofito les verdures que ens aporta la primavera en el seu màxim esplendor, bàsicament, he aprofitat les primeres faves de la temporada, sortides de l'hort familiar. A casa es tracta d'un plat estrella, ja que ens encanta a tots. 


Ingredients (4 persones):

500g de faves pelades
300g de pèsols pelats
2 talls de cansalada
1/2 botifarra negra
2 cebes tendres
2 alls tendres
Sal
Herbes a gust (menta, marduix)

Preparació:

Posem una cassola al foc amb oli d'oliva. Tallem la cansalada a daus i l'afegim a l'oli. Deixem que es dori. Si teniu una botifarra negra de consistència dura, la podeu daurar també. Jo l'he afegit i era molt tendra i se m'ha desfet una mica, si us passa el mateix, afegiu la botifarra al final de la cocció.


Quan estigui cuita la cansalada enretireu-la i reserveu-la. Talleu els alls i la ceba a dauets, aprofitant la part verda tendra, tant de la ceba com dels alls. 


En el mateix oli de la cocció de la cansalada, quan estigui calent, afegiu els alls tendres picats. Deixeu que canviïn de color i afegiu la ceba trinxada. Deixeu coure tot junt fins que estiguin transparents.


 En aquest punt, afegiu les faves, els pèsols i la cansalada que teníeu reservada. 


Tapeu la cassola i deixeu coure a foc mig-baix. Aneu remenant de tant en tant fins que estiguin cuites les faves i els pèsols. Si us agrada amb herbes, afegiu-les també. A l'últim moment, afegiu la botifarra negra. Serviu calent. Estan boníssimes també deixades reposar, per tant són ideals per dur-les a la feina amb un tupper.



Podeu trobar receptes tradicionals per tupper dels companys aquí.

dilluns, 9 de maig del 2016

Botifarra dolça amb torrades i poma

Des de la trobada de blocaires que va organitzar la Mònica a Girona tenia pendent aquesta recepta. El gremi de carnissers de Girona han endagat una campanya per fer arribar al públic de Girona i de la resta de Catalunya aquesta botifarra típica de les nostres comarques i que a casa ens agrada tant. Ja tinc al bloc altres receptes però em quedava pendent fer-la tal i com la cuinava a casa, la meva àvia i la meva mare. A casa sempre s'acompanyava la botifarra amb unes torradetes que al final de la cocció s'afegien a la salsa tipus caramel que van desprenent les botifarres durant la cocció. Ens varellavem per les torrades. Aquí hi he afegit la poma, que és típica de l'Empordà i que hi lliga a la perfecció. Aquest plat us el podeu menjar de ració o com una tapa que és com l'he presentat jo.


Ingredients (4 persones):

4 botifarres dolces
2 pomes golden
12 llesquetes de pa (barra petita)
Pela de 1/2 llimona
Aigua
Un raig d'oli

Preparació:

Posem una paella al foc amb dos dits d'aigua i un raig d'oli. Quan l'aigua estigui calenta, afegim les botifarres punxades amb una forquilla (evita que es rebentin i afavoreix que surti el sucre interior). Afegim les pomes pelades i tallades a llesques. 



Deixem coure a foc mig-baix fins que veiem que les botifarres estan cuites, aproximadament trigaran el mateix en coure's que les pomes, uns 15 minuts. Quan veiem que el suc ha anat espessint i té la consistència d'un caramel líquid, enretirem les botifarres i les reservem. torrem les llesques de pa a la torradora i les afegim a la paella. 


Quan veiem que per la part de baix ja estan impregnades de la salsa, donem la volta a les torrades i deixem que s'impregnin per l'altra banda. Podem servir la botifarra acompanyada de la poma i les torradetes o tallar la botifarra en porcions i servir tipus aperitiu.

dijous, 5 de maig del 2016

Milfulls de salsitxa, albergínia i brie by Chakall

Aquest mes Cooking de Chef proposa un chef que jo sincerament no coneixia, Chakall i que m'ha encantat veure les seves receptes i la seva filosofia de vida. Aquest chef argentí aposta per una cuina tradicional i equilibrada cosa que a mi particularment m'encanta. Després de molt xafardejar per la xarxa he triat una recepta senzilla i alhora vistosa. Com la seva cuina, és equilibrada. La seva recepta original utilitza una botifarra anomenada alheira típica d'Argentina, com que no n'he trobat l'he fet amb unes salsitxes de pollastre ja que m'ha semblat que la textura es força semblant. Podeu veure el vídeo de la seva elaboració aquí.


Resultat d'imatges de chakallIngredients (4 persones):  

2 albergínies mitjanes
Formatge brie
6 salsitxes de pollastre
200g de cuscús
Verdures al gust pel cuscús
Farina de blat de moro (sèmola)
Oli d'oliva i sal

Preparació:

Talleu llesques d'albergínia fines. Empolseu-les amb sal i deixeu que treguin una mica d'aigua (uns 20 minuts). Mentrestant,traieu la carn de les salsitxes i formeu miniporcions aplanades (com unes hamburgueses) de la mida de les rodanxes d'albergínies. Passeu-les per farina de blat de moro i fregiu-les en oli calent. Reserveu. 


Quan tingueu totes les hamburgueses fregides, fregiu les albergínies en oli net.


Reserveu-les en paper de cuina per tal que absorbeixi l'oli sobrant. Feu el cuscús segons indiquin les instruccions del comerciant. Un cop fet el cuscús, barregeu-lo amb les verdures que vulgueu (tomates, menta, cogombre..) tot tallat petit. Barregeu amb una mica d'oli i reserveu. Ara, munteu els milfulls. Feu-ho sobre una plata que pugui anar al forn. Poseu una rodanxa d'albergínia, a sobre una minihamburguesa, a sobre unes llesques de formatge brie. 


Repetiu l'operació fent 3 pisos. acabeu amb el formatge brie. Escalfeu el forn a 180º i poseu el milfulls al forn, el temps necesari per tal que es fongui el formatge. Un cop fos, munteu el plat. Poseu al fons una mica de cuscús i a sobre el milfulls. Serviu de seguida amb un raig d'oli per sobre.