dilluns, 29 d’agost del 2016

Llimonada (recepta americana)

Aquesta recepta de llimonada dolceta si la tasteu la tornareu a fer de ben segur. El secret està en preparar un almívar prèviament a barrejar-ho amb la llimona. Això fa que el sucre quedi ben dissolt en l'aigua, podeu graduar el dolçor afegint més o menys almívar al suc de llimona.


Ingredients:

Per l'almívar:

400ml d'aigua
200g de sucre
Pela de 1/2 llimona

Pel suc:

200ml de l'almívar
6 llimones grosses
600ml d'aigua freda
Glaçons

Preparació:

Primer de tot, prepararem l'almívar. Posarem en un pot l'aigua el sucre i la pela de llimona. Quan comenci a bullir abaixarem el foc i el deixarem 10 minuts. Podem guardar aquest almívar un cop fet a la nevera i l'utilitzem quan vulguem fer la llimonada.
Per preparar la llimonada, en una gerra grossa, posarem l'almívar fred, l'aigua freda, el suc de les llimones i els glaçons. L'hem de servir ben freda!!!

diumenge, 28 d’agost del 2016

Pastís de xocolata i mousse de Baileys

Ja fa uns quants dies que vam celebrar l'aniversari del meu nebot Pau. De pastís, vaig fer aquest amb mousse de Baileys i una base de xocolata. La combinació és perfecte i la mica de gelatina de café que va per sobre també li dona un toc especial. El que m'ha agradat més ha estat la base ja no duu farina i queda molt suau i gens pesada. En altres pastissos que he fet, la base de xocolata queda força pesada, de ben segur que repetiré aquesta. He adaptat la recepta del bloc Per sucar-hi pa, he posat 2/3 parts de la base que deia ja que volia que fos més present la mousse que el pastís. Heu de tenir en compte que per fer-lo cal anar esperant que qualli la mousse i la gelatina amb la qual cosa us recomano que el prepareu d'un dia per l'altre o amb força hores d'antelació.

 

Ingredients:

Base de xocolata:

125g de mantega (pomada)
100g de xocolata negra
66g de sucre
66g de sucre morè
4 ous
120ml d'aigua
1 culleradeta d'extracte de vainilla

Per la mousse de Baileys:

150 ml de Baileys
1 clara
400ml de nata
50g de sucre
5 fulls de gelatina
1 sobre de café soluble (2g)

Per la gelatina de cafè:

1 sobre de cafè soluble (2g)
250ml d'aigua
3 fulls de gelatina

Preparació:

Preescalfeu el forn a 180º. Primer de tot, prepareu la base de xocolata. Poseu en un bol la xocolata a trossets i poseu-la al microones fins que estigui desfeta. Afegiu-hi la mantega (pomada),  els dos tipus de sucre i la vainilla,


 els rovells d'ou,l'aigua ben calenta i remeneu.


Bateu les clares a punt de neu i afegiu-les a la mescla anterior en 2 o 3 vegades. Utilitzeu una llengua per remenar i feu-ho amb moviments envolvents. 





Poseu-ho dins del motllo prèviament engreixat. Deixeu-ho coure al forn uns 50 minuts


o fins que veieu que a l'introduir un escuradents, surt net. Un cop cuit, traieu-lo del forn i deixeu-lo refredar una mica. Mentre es refreda, podeu preparar la mousse de Baileys. Poseu aigua en un bol i poseu-hi a dins els fulls de gelatina per tal que s'hidratin. Separeu la clara dels rovells i poseu les clares en un bol per poder-les muntar. Quan estiguin una mica muntades, afegiu-hi el sucre i munteu-ho fins que es formi un merengue. Reserveu-lo. Munteu la nata (ha d'estar molt freda) fins que estigui semi-muntada. Reserveu-la. Poseu el Baileys en un bol i afegiu-hi els fulls de gelatina hidratats. Poseu-ho al microones fins que es desfaci la gelatina (vigileu que no bulli). Afegiu-hi el cafè soluble i remeneu. Afegiu aquesta mescla sobre el merengue a poc a poc.


Ara aneu-ho afegint a poc a poc sobre la nata semi-muntada.

Quan tingueu la base de xocolata freda, podreu afegir la mousse de Baileys. Cal tenir el motllo preparat i que sigui desmotllable. Aboqueu la mousse sobre la base de xocolata.

Poseu-ho a la nevera com a mínim 2-3 hores. 
Quan hagi quallat la mousse, podreu preparar la gelatina de cafè. Poseu la gelatina a hidratar en un bol amb aigua. Quan estigui hidratada, en un bol poseu l'aigua a escalfar i quan hagi bullit, traieu-la del foc i afegiu-hi el cafè. Remeneu. Quan estigui hidratada la gelatina, la podeu afegiu a l'aigua i cafè. Traieu el pastís de la nevera i poseu per sobre la gelatina. Torneu a posar el pastís a la nevera. Deixeu refredar fins que qualli la gelatina, trigarà entre 1-2 hores. Quan ja tot estigui quallat, desemotlleu amb compte i emplateu. Serviu-lo fred. 


dissabte, 27 d’agost del 2016

Melmelada d'ablbercocs i préssec

Aprofitant el bon moment de la fruita de proximitat, us proposo una melmelada combinada. Com que a mi m'agrada molt trobar trossets de la fruita en les melmelades, he deixat força grossos els trossos de préssec. L'albercoc es desfà abans i al ser una mica més àcid li dóna un toc especial al dolç del préssec. Us la recomano, aprofiteu els fruits de temporada!!



Ingredients:

500g d'albercocs
500g de préssecs
600g de sucre

Preparació:

Peleu els préssecs i els albercocs i talleu-los a talls petits. Poseu-los en un bol gros tallats a quadradets, afegiu-hi el sucre. 
 
Deixeu-lo mínim una hora per tal que les fruites deixin anar el suc.




Poseu ela fruita en una cassola i poseu-ho al foc. Quan comenci a bullir, abaixeu el foc. Si treu escuma, enretireu-la amb una cullera. Deixeu coure i quan veieu que estigui una mica tou el préssec, tritureu-ho amb una batedora. Tritureu segons us agradi trobar més o menys la fruita, a mi m'agrada trobar trossets, per tant no ho trituro massa.


Deixeu coure fins que al posar la melmelada en un platet, aquesta li costi relliscar. No us fixeu en la consistència ja que un cop es refreda, espesseix. Poseu-lo en pots i tapeu-los. Si no l'heu de guardar massa temps, en calent quan hagueu tapat els pots doneu-li la volta i amb la calor de la melmelada ja farà el vuit. Si per contra la penseu guardar força temps, esterilitzeu els pots al bany maria uns 20 minuts. 





 

divendres, 26 d’agost del 2016

Panna cotta de Nutella

Passejant per blocs, l'altre dia vaig veure aquesta panna cotta que va fer la Mònica de Ensucrat. Unes postres superfàcils de fer i perfectes per l'estiu, de xocolata i refrescants, Bónissimes!!


Ingredients (6 panna cotta):

500ml de nata
3 cullerades de sucre llustre
140g de Nutella
6 fulls de gelatina

Preparació:

Abans de començar, poseu un bol amb aigua i introduïu-hi els fulls de gelatina. Deixeu que s'hidratin. Mentre tant, prepareu la barreja de nata i nutella.

Poseu en un cassó al foc, la nata, amb el sucre i la nutella. Remeneu i deixeu que bulli el conjunt. Quan ja hagi bullit, enretireu-la del foc i afegiu-hi les fulles de gelatina. 

Torneu a remenar per tal que la gelatina es desfaci i quedi una mescla homogènia i sense grumolls. Prepareu els bols de servir i aneu abocant una mica a cadascun. No poseu molta quantitat ja que emplenen bastant. Quan s'hagin refredat, introduïu-los a la nevera almenys unes 3 hores. Bon profit!!


dimecres, 10 d’agost del 2016

Lemon pound cake

Quan arriba la calor no sempre ens ve de gust menjar postres contundents. És per això que en aquesta ocasió proposem unes postres suaus i refrescants tot i ser un bescuit. Es tracta d'una recepta que podem trobar en els cafès Starbucks. És ideal per acompanyar un bon cafè o unes postres després d'un àpat lleuger. El glassejat que decora el bescuit aporta un bon toc de llimona al conjunt. Si voleu, podeu acompanyar-lo d'una bola de gelat de vainilla. 


Ingredients:

    320 g de farina
    3 g de llevat
    3 g de bicarbonat
    4 g de sal
    5 ous
    330 g de sucre
    50 g de mantega a temperatura ambient
    2 culleradetes de concentrat de vainilla
    130 ml de suc llimona
    200 ml d'oli d'oliva
    Ratlladura d'1,5 llimones

 Ingredients pel glacejat:

    130 g de sucre llustre
    3 cullerades de llet
    1 cullerada de suc de llimona

Preparació:

Preescalfeu el forn a 200° i engreixeu un motlle de plum cake de 30x10 cm. Tamiseu en un bol gros, la farina, el llevat, el bicarbonat i la sal. Reserveu. En un altre bol poseu els ous, la mantega, el sucre, la vainilla i el suc de llimona. Barregeu tot bé fins que quedin tots els ingredients ben integrats. 

Afegiu aquesta mescla humida a la mescla que havíeu fet anteriorment seca, de la farina. Barregeu bé tots els ingredients. Incorporeu a aquesta mescla l'oli i la ratlladura de llimona. Torneu a barrejar. Bolqueu la mescla dins el motlle que teníeu reservat i engreixat. 


Intruïu el motlle dins el forn i baixeu la temperatura a 180°. Poseu el bescuit a la posició 2 del forn. Deixeu coure uns 45 minuts o fins que en introduir un escuradents, aquest surti net. Un cop cuit enretirem del forn i deixem refredar una mica. Traieu del motlle i poseu-lo en una plata de servir. Ara podeu preparar el glacejat de llimona. En un bol, barregeu tots els ingredients, si veieu que ens queda molt espès, podeu afegir una mica més de llet. Escampeu el glacejat i deixeu que s'assequi una mica, abans de servir. 


Recepta publicada a la revista Forn d'Anells de Fornells de la Selva.

dimarts, 9 d’agost del 2016

Musclos amb pebre vermell

Uns musclos a casa sempre venen de gust. Avui he fet un invent i ha sortit bé. per variar una mica he provat aquests musclos amb una salseta de pebre vermell picant. El resultat deliciós, podeu graduar el picant afegint més o menys quantitat de pebre, si encara us agrada més potent, hi podeu afegir una cirereta.


Ingredients:

1 Kg de musclos
3-4 grans d'all
Oli d'oliva extra verge
2-3 cullerades de pebre vermell picant
Un raig de vi blanc

Preparació:

Primer de tot, netegeu bé els musclos. Un cop nets, prepareu la salsa.  Poseu una paella al foc amb oli d'oliva i quan estigui calent, afegiu-hi els alls ben picolats. 


Quan comencin a agafar una mica de color, afegiu-hi el pebre vermell, doneu un parell de voltes i afegiu el vi blanc i els musclos.


Tapeu la paella i deixeu que es coguin al vapor.


Quan estiguin els musclos oberts, ja estaran cuits. Si trobeu que la salsa és massa líquida, podeu enretirar els musclos i afegir una mica de maizena a la salsa. Mengeu-los ben calents. Bon profit!

divendres, 5 d’agost del 2016

Porc amb salsa agredolça de pinya

No sé perquè però quan arriba l'estiu em ve de gust cuinar plats xinesos. En aquesta ocasió us proposo fer un plat típic, amb una salsa agredolça que convina a la perfecció amb l'àcid de la pinya. 


Ingredients:

500g de magre de porc
50g de sucre morè
30g de vinagre de mòdena
70g de salsa de soja
100g de vi blanc
50g de ketchup
4 rodanxes de pinya en almíbar i el seu suc
40g de maicena

Preparació:

Poseu a la paella el sucre, el vinagre, la salsa de soja, el vi, el ketchup i 50g de suc de pinya. Barregeu-ho be i poseu-ho al foc. 

Quan comenci a bullir, afegiu la carn.

Deixeu reduir fins que veieu la carn cuita i que la salsa ha reduït una mica (aprox. 10 minuts). En aquest moment, afegiu la pinya tallada a daus. En un bol, poseu una mica més de suc de pinya i afegiu-hi la maicena. Remeneu per tal que no surtin grumolls i afegiu-ho a la carn.

 Deixeu coure uns 2 minuts i ja ho podreu servir.


dimecres, 3 d’agost del 2016

Amanida grega

Què millor per fer passar la calor d'aquests dies que una amanida. I què millor que una amanida grega amb formatge feta, ben mediterrània!!!


Ingredients:

1 tomàquet madur
100g de formatge feta
1/2 ceba tendra
1/2 cogombre
Tàperes
Orenga
Oli d'oliva e.v
Sal

Preparació:

Renteu la tomata i talleu-la a daus. Peleu parcialment el cogombre i talleu-lo a daus. Peleu la ceba tendra i talleu-la a daus. Poseu tots els ingredients en un bol i afegiu-hi les tàperes i el formatge feta. Afegiu la sal i l'oli i ja tindreu una amanida ben refrescant. En algunes versions també s'hi afegeixen les boníssimes olives negres de Kalamata, així que si en trobeu, les hi podeu posar!!


dilluns, 1 d’agost del 2016

Ruffle milk pie (pastís de massa filo)

L'últim divendres de cada juliol, com cada any, l'esplai de Fornells fa el sopar de comiat. Els pares portem de postres coques. Jo en aquesta ocasió vaig dur aquest pastís fet amb pasta filo i amb una base entre una crema i un flam. Quan el pastís va sortir del forn, la pasta filo estava molt cruixent però amb les hores i també el fet d'estar a fora amb la humitat, crec que va anar perdent aquesta textura, que és el més interessant de la pasta filo. Per això us recomano que si la feu no trigueu moltes hores a menjar-vos-la inclús tèbia ha d'estar bona. Té un bon contrast de textures. Un altre dia la faré amb la base de xocolata a veure... A la festa, les coques anaven a concurs, no hi va haver sort.. A Fornells hi ha un munt de bones cuineres!!!



Ingredients (motllo 26 cm):

400ml de llet
80ml de nata
4 ous grossos
120g de sucre
100g de sucre llustre
1 branqueta de canyella
Pell de llimons
Canyella en pols
10-12 fulls de pasta filo
Mantega per untar
Festucs

Preparació:

Prescalfem el forn a 180º. Untem un motllo amb mantega i millor que no sigui desmuntable ja que se us pot vessar el flam al ser molt líquid. Primer de tot, cal coure al forn les flors fetes amb la pasta filo. Traiem d'un en un els fulls de pasta filo i els untem amb una mica de mantega fosa, utilitzant un pinzell. Tampoc cal que els untem per tot arreu ja que sinó perdran consistència. Un cop untats, els posem sobre el taulell i del llarg, els plegarem, arronsant-los. Després els enroscarem formant les roses. Un cop aneu tenint les roses, les podeu anar col·locant en el motllo de forma circular. Empolseu amb una mica de canyella.


Quan el forn estigui calent, introduïu el motllo al forn i deixeu coure les flors durant uns 20-25 minuts.
Mentre es couen les flors, podeu preparar el farcit. Poseu el sucre, la llet i la nata en un cassó i afegiu-hi la canyella i la pell de llimona. Poseu-ho al foc i deixeu que bulli. En un bol, poseu els ous i el sucre llustre i bateu-ho. Quan la llet sigui tèbia, afegiu-la al bol amb  la mescla d'ous i torneu-ho a batre. 
Quan les flors estiguin cuites, aboqueu la mescla d'ous i llet sobre les roses. Torneu a introduir el pastís al forn i deixeu-ho coure durant uns 30-40 minuts. Per tal les roses no perdin la seva textura cruixent, deixeu el forn una mica obert o aneu obrint cada cert temps, així s'escaparà el vapor d'aigua i no quedaran remollides les flors. 


Com ja us he comentat abans, millor menjar-la poques hores després de fer-la per evitar perdre la consistència cruixent de les roses.


Recepta extreta del bloc Cuinant.