dimecres, 27 de desembre del 2017

Pernil al forn amb melassa

Sant Esteve com a moltes llars el celebrem amb la reunió d'una bona part de la família. Enguany ens hem assegut a la taula 15. Aquesta recepta fa temps que tenia ganes de fer-la i està treta d'un capítol de l'especial de Nadal de Nigella Lawson. M'ha costat trobar la melassa, a casa nostra, no és molt coneguda i en canvi, tant utilitzada al poble anglosaxó. La veritat, s'ha de dir que, fins que no hem tastat el pernil, no les tenia totes amb mi. La textura de la melassa.. la olor al forn de torrat de caramel.. he patit una mica però per sort, el resultat ha estat espectacular. La carn ha quedat molt ben cuita i molt tendra, la salsa que ha resultat, boníssima. Resumint, si teniu molts convidats, és perfecte. Amb el que he fet (8kg) en podrien haver menjat tranquil·lament el doble!!


Ingredients( 20-30 persones):

1 pernil cru de porc de 8 Kg (ha de dur la pell)
460g de melassa (1 pot)
Sal i pebre
250ml de vi ranci
Claus

Preparació:

Preescalfeu el forn a 220º, calor a dalt i a baix. Amb fil de cuina lligueu el pernil per tal que no perdi la forma. Escampeu per sobre unes 2/3 parts de la melassa, si està molt espessa, podeu posar-la un moment al microones i d'aquesta manera podreu escampar-la amb més facilitat. 


















Amb una xeringa, `punxeu el pernil per la zona on no hi ha pell i aneu introduint el vi ranci.





Ara aneu embolcallant el pernil amb paper de plata, primer de forma longitudinal i després transversalment. Cal que quedi ben segellat i que no perdi els líquids que s'aniran creant. 


Poseu el pernil sobre una plata de forn fonda i introduïu-ho dins el forn. Deixeu-lo uns 45 minuts a màxima temperatura. Passats els 45 minuts, baixeu la temperatura del forn a 150º. Ara cal paciència. S'ha de coure lentament durant molt de temps. Jo l'he deixat tota la nit, en total ha cuits unes 12-13 hores. I la pregunta és.. quan sé si està cuit??, doncs estarà cuit quan la temperatura interior arribi a 71º. Jo ho he mirat amb un termòmetre de carn, he travessat per la part del davant i perforant el paper de plata. Quan hagi arribat a la temperatura desitjada, traieu el pernil del forn i traieu el paper de plata.





Veureu que  s'han format molts sucs, poseu-los en una cassola


Ara traieu amb compte la pell, veureu que a sota hi ha el greix. Agafeu un ganivet i feu uns talls en forma de rombe. Al mig de cada rombe, poseu-hi un clau. Escampeu per sobre la melassa que us ha sobrat anteriorment. Torneu a posar el forn a 220º i poseu el pernil dins el forn. Deixeu-lo uns 20-30 minuts, fins que estigui ben daurat. 


 Mentre reposa el pernil, reduïu la salsa. Poseu la salsa del cassó al foc i deixeu bullir fins que quedi amb una textura espessa com un caramel. Per servir, talleu el pernil amb un ganivet de tallar pernil, ben fi.



Serviu acompanyat de la salsa. Queda perfecte amb unes cebetes petites caramel·litzades. 




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada