Pàgines

dijous, 29 de desembre del 2022

Babka de xocolata

El babka és un pa dolç típic de la cultura jueva. Aquesta recepta és una massa de pa, no massa dolç i farcit d'una barreja de xocolata i canyella. El llevat en dues vegades, fa que la massa sigui molt esponjosa i duri molts dies tou. Visualment és espectacular, animeu-vos a fer-lo.

Ingredients:

350 g de farina de força

12 g de llevat fresc

125 ml de llet

35 g de mantega 

30 g de sucre

2 ous

1/2 cullerada de sal

Pel farcit:

80g de mantega

50g de sucre

20 g de cacau pur

80 g de xocolata desfeta

Per l’almívar:

80 g d’aigua 

80 g de sucre

Preparació:

Comencem preparant la líquids. Posem un cassó al foc amb la llet i la mantega i ho escalfem fins que es fongui la mantega. Deixem que es refredi. Posem dins el bol de la pastadora la farina, la sal, el llevat i el sucre. Afegim la mescla de llet i els ous. Ara pastem amb el ganxo fins que quedi una massa flexible, uns 4-5 min. Deixem la massa dins el bol, tapem amb un drap i deixem reposar d’ una hora i mitja a dues hores, ha de doblar el volum. 

Preparem mentrestant el farcit i l'almívar.  Pel farcit, barregem la mantega amb la xocolata desfeta, el cacau en pols i la canyella. Per fer l'almívar posem el sucre i l'aigua en un cassó i l'acostem al foc fins que bulli. Reservem.

Quan la massa hagi doblat el seu volum, l'estirem formant un rectangle. Escampem per sobre el farcit i l'enrotllem. 


Tallem el cilindre resultant per la meitat, longitudinalment. 

Amb les dues parts resultants, formem una trena. 

Introduïm la trena formada dins un motlle de plum-cake engreixat prèviament. Deixem fermentar un altre cop, uns 30 minuts i preescalfem del forn a 180º. Pintem amb l'almívar 

i posem el babka en el forn. Passats 20 minuts, pintem un altre cop el babka i el tornem a enfornar 15 minuts més. Quan estigui cuit, el deixarem refredar dins el motllo. 

dissabte, 24 de desembre del 2022

Bombons de salmó i formatge

 Proposta per un pica pica o entrant festiu. Ideal per preparar-ho amb antelació. El podeu guardar a la nevera fins el moment de servir.


Ingredients (15 bombons):

200 g de salmó fumat

200 g de crema de formatge 

Un grapat de nous

 Cibulet

Preparació:

Poseu el formatge en un bol. Talleu amb ganivet les nous a trossets petits.

 Incorporeu les nous a la crema de formatge. Si voleu, podeu posar una mica de cibulet tallat. Remeneu fins que quedi una crema homogènia. 

Agafeu les llesques de salmó i talleu-les per la meitat o en tres parts si són grosses. Talleu en forma de triangle, de manera que sigui fàcil formar els bombons. Poseu-vos el salmó al palmell de la mà i farciu amb una mica de crema. 

Tanquen el bombó intentant donar-li una forma arrodonida. Quan els volgueu servir poseu-los en una plata i decoreu amb una mica de crema de formatge i cibulet, o un tros de nou.



dimarts, 20 de desembre del 2022

Postres de xocolata, nata i maduixes

 S'acosten dies de celebració i us proposo unes postres vistoses i fàcils de fer. Podeu posar-hi la fruita que més us agradi i també el podeu banyar amb alguna salsa de xocolata, de fruites o de torró. 

Ingredients (4 persones):

200 g de xocolata 

100 g de maduixes

200 ml de nata muntada


Preparació:

Poseu la xocolata en un bol i foneu-la al bany maria o bé al microones. Quan tingueu la xocolata desfeta, amb un pinzell o amb una cullera escampeu-la formant una mena de rectangle sobre un paper sulfurat o de forn. Deixeu refredar la xocolata sobre un corró o algun estri que tingueu arrodonit, l'objectiu és que en refredar-se agafi una forma com d'una U, per després poder-lo omplir.

Quan s'hagi refredat la xocolata, podeu guardar-la a la nevera (amb compte) fins que el serviu. Quan vulgueu presentar les postres, poseu una mica de nata al plat de postres i situeu a sobre la forma en U de xocolata. La nata us ajudarà a aguantar la preparació de forma vertical. Ompliu amb nata i decoreu amb trossos de maduixes o d'altre fruites.