dissabte, 5 de juliol del 2025

Licor de Nous

 Després d'uns quants anys de sequera i mala collita en general de fruites, enguany m'he animat a tornar a fer un  licor a casa que és una delícia. Es tracta d'un licor d'anous, fet amb nous verdes. Si us animeu encara hi sou a temps. La recepta és de la Tresa del Celler de Sant Narcís de Girona. És genial perque ella ja em prepara tots els licors i vins i només fa falta afegir-hi les nous… Us animo a fer-ne, és molt bo.

                       


Ingredients:

5 l de vi negre

1/2 l de rom blanc

1/2 l d'aiguardent

2 kg de sucre

10 nous verdes aixafades

10 nous verdes senceres

Preparació:

Prepareu les nous, renteu-les i aixafeu la meitat. 

Poseu tots els ingredients en una garrafa de vidre gruixuda (tipus ratafia). Afegiu a les nous, el sucre, 

els vins i els licors.


Cal deixar-la a sol i serena (a  la intempèrie, exposat a la calor del dia i la humitat de la nit)  durant 40 dies.

Un cop passats els 40 dies, coleu-ho i passeu el licor a les ampolles o garrafes que tingueu. Cal deixar reposar el licor en les ampolles durant uns 4 mesos. En podreu gaudir a partir de Nadal. 






dijous, 3 de juliol del 2025

Salsa romesco

 Amb les altes temperatures, ve de gust optar per plats lleugers i fàcils de digerir. Les coccions a la planxa o a la brasa esdevenen una opció ideal per gaudir d’àpats saborosos sense complicacions. Avui us proposo fer la recepta d'una salsa mítica del Camp de Tarragona que s'ha estès per tota Catalunya i que ja la incorporem a casa com a pròpia. La podeu utilitzar per a les amanides o xatons, per acompanyar uns espàrrecs, uns bolets... en definitiva, el que vulgueu. Jo he utilitzat la recepta del llibre  "La cuina de les àvies" de Jaume Fàbrega.

               

Ingredients:

2 tomates de penjar

1 cabeça d'alls

20 g d'avellanes torrades (aprox. 24)

1 llesqueta de pa

2-3 pebrots de romesco (nyores) o 1 cullerada de polpa 

1-2 cullerades de vinagre

4 ametlles

1 fulla de julivert

200 ml d'oli

Sal i pebre al gust

bitxo (opcional)

Preparació:

Per fer la salsa romescu, cal escalivar les verdures. Poseu les tomates i els alls al forn, a la air fryer, al microones o a la brasa, fins que estiguin cuits. Jo en aquesta ocasió els vaig coure a l'air fryer, on queden genials. Torreu el tros de pa ( jo el vaig torrar també a l'air fryer). 

                                                  

Un cop tingueu els ingredients cuits i lleugerament temperats, peleu-los i reserveu-los per preparar la salsa. A continuació, poseu-los en un morter —si voleu seguir la manera tradicional— o en una batedora, juntament amb la resta d’ingredients: avellanes, ametlles, polpa de nyora, vinagre, julivert, pebre, oli i sal. 


Tritureu-ho tot fins a obtenir una salsa espessa i homogènia. Tasteu i rectifiqueu de sal i vinagre si cal.
En un pot se us guardarà força temps a la nevera. 





dimarts, 7 de gener del 2025

Polvorons II

 Aquestes festes de Nadal hem tornat a fer polvorons. Si aquests dolços us agraden us animo a fer-los a casa, són molt fàcils de fer i són molt més bons que els comprats. 


Ingredients:

130 g de farina d'ametlla

16 g de sèsam

250 g de farina

125 g de sucre llustre

125 g de llard

 1 culleradeta de canyella

Ratlladura de 1/2 llimona

Sèsam per decorar


Preparació:

Enceneu el forn a 150° i poseu en una plata la farina d'ametlla crua i el sèsam triturat. Introduïu-la dins el forn fins que estigui una mica daurada uns 15 minuts, (vigileu ja que es crema molt ràpidament). 

Un cop cuita la farina d'ametlla, poseu-la en un bol, juntament amb la farina. 


Ratlleu la llimona i afegiu-la a la mescla anterior, juntament amb la canyella i el sucre llustre. Barregeu bé la mescla i incorporeu el llard a temperatura ambient. 

Treballeu la massa fins que tingui una aparença homogènia. Arribat a aquest punt, formeu una bola i poseu-la a refredar mitja hora a la nevera dins un bol i tapada amb film o amb un drap de cuina. 

Preescalfeu el forn a 200°. Passat el temps de repòs, estireu la massa fins a aconseguir un gruix d'1,5 cm aproximadament. Podeu tallar la massa a quadrats, amb un talla pastes rodó o amb la forma que més us agradi. Aneu dipositant els polvorons sobre una plata de forn. 

Podeu decorar per sobre amb una mica de sèsam. Coeu-los a 200° uns 15 minuts. En una capsa metàl·lica se us conservaran molts dies. 



diumenge, 29 de desembre del 2024

Torró de xocolata i cremós de xixona

Aquest any m'ha donat per innovar amb els torrons i he creat unes varietats, inspirats en els que actualment estan més de moda. Aquest es tracta d'un torró banyat amb xocolata i amb un interior amb dues capes cremoses de xocolata i xixona. 


Ingredients (per 4 torrons llargs i estrets):

Pel bany:

150-200 g de xocolata negra 62% per banyar

Pel farcit de xocolata:

260 g de nata 35%
360 g xocolata negra 62%
50 g de sucre invertit líquid
60 g de mantega a temperatura ambient

Pel farcit de xixona:

100 g de torró de xixona
100 g de nata

Preparació:

Primer de tot foneu la xocolata per poder banyar els motlles de torró. Aboqueu-la sobre els motlles i moveu-la pels motlles fins que quedi una pel·lícula fina. Deixar-ho refredar. Guardeu la que us sobri per tancar el torró un cop estigui farcit.

Comenceu preparant la capa de cremós de xixona. Poseu en un cassó el torró de xixona aixafat i afegiu la nata. 

Escalfeu-lo i aneu remenant fins que es desfaci. Deixeu que es temperi i quan tingueu preparada la capa externa de xocolata aboqueu-la a sobre. 

Prepareu el farcit. Escalfeu la nata juntament amb el sucre invertit a 75 °C. Quan estigui calent, afegiu-la sobre la xocolata. Emulsioneu amb una llengua. Quan la barreja estigui a 35-40° afegiu-hi la mantega. Remeneu la mescla. Aboqueu-la en els motlles, per sobre de la capa de xixona. 

Deixeu una mica d'espai per acabar de banyar el torró. Foneu un altre cop la xocolata de banyar i escampeu una mica de xocolata desfeta sobre el farcit i deixeu que segelli el torró. Deixeu-ho refredar i desemmotlleu.
Si voleu que estigui més cremós el farcit, serviu-lo a temperatura ambient.




dissabte, 26 d’octubre del 2024

Pastís especiat de poma

 Aquesta és una adaptació d'una recepta de la revista cuina. A la revista fan la recepta amb peres, la veritat és que a casa ja la vaig fer, però vaig tenir un problema amb la caramel·lització de la pera i no va quedar gaire lluïda, això si va quedar tan bona que he decidit tornar-la a fer. Aquest cop he canviat les peres per pomes (sota demanda familiar...). Si us agraden les espècies, les galetes lotus, el gingebre; aquesta recepta us encantarà. 



Ingredients (motlle de 22-24cm) (8 persones):

Pel caramel i cobertura:

3 pomes granny smith, reineta..

100 g de sucre

30 g de mantega

Pel farcit:

200 g de farina

mesures en culleradetes:

1 llevat en pols, 1/2 bicarbonat i 1/2 sal

1 canyella pols, 1/2 gingebre pols, 1/4 nou moscada pols, 1/2 matafaluga pols, 1/4 clau pols

150 g de sucre morè

2 ous L

120 ml 'oli de gira-sol 

120 ml de llet


Preparació:

Comenceu preparant el que serà la part de dalt del pastís. Poseu una paella al foc i foneu la mantega juntament amb el sucre. Peleu les pomes i talleu-les en 8 parts. Quan la mantega i el sucre comencin a agafar una mica de color, afegiu les pomes. Aneu-les remenant i coent a foc baix fins que es caramel·litzin i quedin una mica toves. 


Mentre es van coent, comenceu a preparar el farcit i preescalfeu el forn a 180°, calor a dalt i baix. 

Poseu en un bol els ingredients secs passats pel tamís, la farina, la sal i les espècies, reserveu-ho. En un altre bol poseu els ous i el sucre i bateu-ho fins que quedi la mescla esponjosa (podeu fer-ho amb barnilles o robot). Incorporeu-hi la llet i l'oli. Remeneu-ho tot bé i ara hi podeu afegir els ingredients secs. Barregeu-ho i ja ho tindreu a punt. 

Quan estiguin precuites les pomes, poseu-les al fons del motlle, si hi ha caramel, podeu posar-lo a sota abans d'incorporar les pomes. Situeu a sobre les pomes que cobreixin tota la base i repartiu per sobre la massa que heu preparat. 

                                       

Coeu al forn uns 45 minuts. Quan en introduir un escuradents, aquest surti net, ja el podreu treure. No us espereu a desemmotllar-lo, ja que el caramel es refredarà i serà més complicat. Bolqueu-lo en calent sobre la plata de servir. 




diumenge, 22 de setembre del 2024

Conill amb samfaina

Comença a refrescar i sembla que ja ve més de gust afegir guisats a les nostres taules. Avui aprofitem les collites finals de l'hort per aprofitar les darreres esbargínies, carbassons,tomates i pebrots per acompanyar una tradicional samfaina amb una carn ben saludable, el conill. 

 

Ingredients (4-6 persones):

1 conill

1 esbargínia

1 pebrot verd o vermell ( o mig de cada)

1 carbassó

4 tomates madures ratllades

Polsim de farina

Sal, pebre i oli d'oliva

Preparació:

Posem una cassola al foc i quan estigui calent l'oli, afegim el conill salpebrat i passat per una pica de farina. Rossegem el conill. 

 Quan estigui daurat, afegim a la cassola l'esbargínia, el carbassó i el pebrot tallat a daus d'uns 3-4 cm. 

Donem un parell de voltes i afegim la tomata ratllada. 


Tapem i deixem coure uns 20 minuts o fins que veiem que el conill està ben cuit i la samfaina també. Rectifiquem de sal si cal.



divendres, 13 de setembre del 2024

Ajoblanco amb salmó i alvocat

Una crema molt agradable i sedosa al paladar. És molt refrescant i acompanyat de salmó fumant o bacallà fumat, queda deliciós. Podeu acabar amb un toc d'alvocat. Queda un entrant molt vistós.

Ajoblanco amb salmó i alvocat


Ingredients:

200 g d'ametlles crues i sense pela

1-2 grans d'all (al gust)

1 culleradeta de sal

70 g de molla de pa (del dia d'abans)

70 g d'oli d'oliva

30 g de vinagre

800 ml d'aigua freda

6-8 llesques de salmó

1 alvocat

Cibulet i flors comestibles (opcional)


Preparació:

Comenceu preparant l'ajoblanco. En el bol d'una batedora poseu, les ametlles, l'all, la sal, la molla de

 pa, l'oli, el vinagre i l'aigua. Tritureu-ho tot junt una bona estona, fins que aconseguiu una textura

 sedosa i sense grumolls.


Reserveu a la nevera fins al moment de servir. Per acabar el plat, agafeu les llesques de

 salmó i talleu-les per la meitat per la part més llarga. Situeu-les formant una tira i igualeu-

les, enrotlleu-les sobre si mateixes, formant una mena de flor. Traieu la pela de l'alvocat i

 feu-ne quadradets. 

A l'hora de servir, situeu al mig del plat el salmó i l'alvocat. Amb una gerra de servir, 

aboqueu de forma curosa l'ajoblanco ben fresc.

Decoreu amb unes tiges de cibulet, oli de cibulet i flors comestibles.