divendres, 18 de gener de 2013

Carxofes farcides de tonyina a la manera d'Abruzzo

Aquest any els reis a casa la meva germana l'han ben encertat. A mi m'encanta la cuina i al meu marit li encanta saber les propietats dels aliments, doncs ens han dut un llibre que a tots dos ens va a la mida. El llibre de cuina "Las verduras de muchas maneras" de Karin Leiz fa un repàs de totes les verdures amb les seves propietats,cocció, conservació.. i a més hi ha receptes d'aquí i de diferents països. Aquesta és la primera recepta que he fet. S'assembla molt a la que fa la meva sogra farcida de carn però aquesta és una mica més light amb tonyina. El resultat, molt bo. El farcit em sembla que l'aprofitaré per altres receptes..
Aprofito per dir-vos que la carxofa va bé pel fetge i regula el colesterol, i com que té molta fibra, ideal per dietes, qui no ha sentit a parlar de la dieta de la carxofa??




Ingredients (4 persones):

8 carxofes
150g de tonyina en conserva
150g de pa ratllat
50g de tàperes
5 filets d'anxova
6 cullerades de crema de llet
100ml de vi blanc
1 gra d'all
Julivert
Oli d'oliva
Llet
Sal i pebre
Aigua

Preparació:

Primer de tot, prepareu el farcit. Poseu en un bol, la tonyina amb una mica d'oli de la conserva, les anxoves, l'all, les tàperes, la meitat del pa ratllat mollat amb llet i el julivert. Tritureu-ho tot amb la batedora fins que quedi homogeni, si us agrada trobar trossets, barregeu-ho tot sense triturar-ho. Reserveu-ho.
Ara netegeu les carxofes. Traieu les fulles externes més dures i talleu la part final de la carxofa, si tenen pelussa al mig, també enretireu-la. Intenteu que la part de baix de la carxofa quedi planera i que no balli a la cassola. Els troncs si són fresques les carxofes també les podeu pelar i afegir-les després a la cassola.
Feu una mica d'espai al mig de la carxofa, saleu-les i farciu-les amb la mescla de la tonyina. Poseu-les a la cassola. Trieu-ne una que hi càpiguen justes i així no es mouran gaire. Regueu-les amb un raig d'oli d'oliva.


Afegiu dos dits d'aigua a la cassola i poseu-les al foc. Deixeu-les coure tapades amb la tapa, uns 45 minuts o fins que al punxar-les amb la punta d'un ganivet estiguin cuites.
Enretireu les carxofes de la cassola i aneu per preparar la salsa. Afegiu el vi blanc a l'aigua de la cocció i quan s'hagi evaporat una mica, afegiu el pa torrat, aneu remenant i afegiu la crema de llet i el pebre. Serviu les carxofes amb la salsa per sobre.


Apunts:

  • Si netegeu les carxofes amb molta antelació veureu que se us van ennegrint. Una manera que això no passi, és fregant-les amb llimona. Jo trobo però que els hi canvia molt el gust, us recomano que les deixeu en aigua amb unes fulles de julivert, no s'ennegreixen i no canvien de gust.
  • Podeu canviar la salsa amb pa torrat per una beixamel.
  • Si durant la cocció veieu que es queda sense aigua la cassola, afegiu-n'hi més.


12 comentaris:

  1. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Fantástica Sussi, esta receta me encanta carxofes de todas formas y cuando he visto este plato no dudes que con tu permiso la voy a probar. Un abrazo

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ya me contaras Angels!! seguro que repites. Besos

      Elimina
  3. Una receta muy buena, las alcachofas están buenas de muchas maneras, pero esta receta me ha gustado mucho.
    Besos
    Cocinando con Montse

    ResponElimina
  4. Sussi aquesta recepta la farem ben aviat, és molt different de les que fem y a més amb tonyina per qui no menja carn :o)
    Petonets i bon cap de setmana,
    Palmira

    ResponElimina
    Respostes
    1. És ideal per vegetarians o si vols variar una mica de la carn típica, està molt bo. Petons Palmira!!

      Elimina
  5. Les carxofes m'agraden molt i aquesta recepta no la coneixia! Quina bona pinta!

    ResponElimina
  6. Hola Sussi, primer de tot, gràcies per passar-te pel blog, és un plaer coneixe't :) Espero que estigui a la altura del Desafio jeje M'encanta aquesta recepta, segur que està boníssim!! I em sembla curios la combinació de carxofa i tonyina, la probaré si o si :)
    Un petó molt fort.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Laura!!! a l'altura del desafio??? segur que si!! una abraçada!

      Elimina
  7. Aquesta recepta també l'he de provar ara que és època de carxofes!!! Que bona!

    ResponElimina