dimarts, 29 de gener del 2013

Calçots

Estem en plena temporada de calçots i a casa en soms uns apassionats!!Quan arriba aquesta època comencem a recollir branques (el millor és el bruc), molta flama i a coure calçots! Pels que no conegueu els calçots, són un tipus de cebes que surten dels grills d'una ceba dolça. A mesura que van creixent, es van encalçant com els espàrrecs verds, per aconseguir més part blanca. Són típics de Tarragona (Valls) però en pocs anys s'han estès per tot Catalunya. El més bo però és la salsa de calçots que com en el romescu la base són les nyores. La recepta que jo faig servir me la va passar la meva amiga Nuri i sempre té molt d'èxit, acompanyant uns espàrrecs verds a la brasa..



Ingredients (4 persones):


80-100 calçots
100g d'ametlles torrades
30g d'avellanes torrades                         
4 o 5 tomàquets de penjar
1 cap d'alls
2 nyores
80 ml d'oli d'oliva verge
Un raig de vinagre
Sal

Preparació:

Per preparar els calçots, necessiteu coure-les en un lloc on pugueu fer força flama.

 Coeu-los sobre unes graelles fins que quedin ben emmascarats.


Per fer la salsa de calçots, primer de tot, escaliveu els alls i les tomates al foc o al microones. Poseu en remull un parell d'hores les nyores, un cop hidratades, rasqueu amb un ganivet la carn interior. En un bol, poseu-hi les tomates, els alls pelats, la carn de la nyora, les avellanes, les ametlles, l'oli d'oliva, la sal i el vinagre. Tritureu-ho amb una batedora fins que us quedi una salsa homogènia. Si veieu que us queda massa espessa, podeu afegir-hi una mica d'oli.


Un cop estiguin cuits els calçots, heu de treure les fulles ennegrides la millor manera és estirant per l'arrel i ja veureu que segueixen només les primeres capes més cremades.


 Suqueu-les a la salsa i a gaudir-ne!!

diumenge, 20 de gener del 2013

Pa rústic

DESAFÍO EN LA COCINAAquest mes la meva companya de "Desafio en la cocina" Mabel del blog A nadie le amarga un dulce, ha fet la proposta salada. L'ha encertat de ple, ja que a casa el pa és una de les receptes que vaig provant i variant. Ja feia temps que volia penjar aquesta genial recepta de pa rústic que el vaig treure del blog Alfriston Cottage. Aquest pa l'heu de tastar, és molt fàcil de fer (el més fàcil que he fet mai) i el que he obtingut el millor resultat, una crosta supercruixent i una molla com les del pa d'abans...
L'únic que heu de tenir per fer la recepta, és una cassola amb tapa i que
aquesta tapi bé. I com cada mes ja sabeu, si voleu tenir més receptes de pa no deixeu de visitar el blog del "Desafio.."


Ingredients (1 pa de mig quilo):


Les mides són les americanes

3 tasses de farina
1/2 culleradeta de llevat per pa sec
1 i 1/2 culleradeta de sal
1 i 1/2 tasses d'aigua

Preparació:

Poseu en un bol gros la farina i el llevat i barregeu-lo. Afegiu l'aigua i  la sal i barregeu fins que tot quedi ben integrat. No cal que estigueu amassant gaire estona, quan veieu que ja s'ha format una massa uniforme, ja la podeu deixar. Espolseu una mica de farina sobre la massa. Tapeu el bol amb paper film o bé amb un drap de cuina i deixeu-lo reposar a temperatura ambient (vigileu que no baixi dels 20º) unes 12h.


Jo el deixo tota la nit. A l'endemà veureu que la massa ha pujat moltíssim.






En aquest punt, poseu la massa sobre el marbre de la cuina prèviament enfarinat. Aixafeu la massa amb les mans per tal que perdi aire. Estireu una mica amb la mà mateix la massa fins que formeu un quadrat. Plegueu la massa en tres parts, és a dir, plegueu els laterals sobre el mig. Després girarem la massa i farem el mateix amb l'extrem que no hem plegat, també plegat en tres. Deixarem reposar la massa fins que estigui el forn preparat.
Escalfem el forn a 250º i posem la cassola que utilitzarem per fer el pa a dins tapada i sense el pa uns 15 minuts. Un cop passat aquest temps, enretirem la cassola amb molt de compte de no cremar-nos del foc i posem a dins el pa. Jo vaig posar el pa amb l'obertura del plegat cap a dalt i és el que després s'esquerda i queda tant maco i rústic. No cal que posem farina o paper de forn, ja que no s'enganxarà. Tapem la cassola i la posem un altre cop dins el forn. El deixem coure durant uns 35 minuts amb la tapa posada.




 Un cop passat aquest temps, enretireu la tapa i deixeu coure el pa uns 15 minuts més. Aneu controlant el temps segons com el vulgueu de torradet. Ja veureu quina olor més bona queda a la cuina i com de cruixent queda la crosta!!!






divendres, 18 de gener del 2013

Carxofes farcides de tonyina a la manera d'Abruzzo

Aquest any els reis a casa la meva germana l'han ben encertat. A mi m'encanta la cuina i al meu marit li encanta saber les propietats dels aliments, doncs ens han dut un llibre que a tots dos ens va a la mida. El llibre de cuina "Las verduras de muchas maneras" de Karin Leiz fa un repàs de totes les verdures amb les seves propietats,cocció, conservació.. i a més hi ha receptes d'aquí i de diferents països. Aquesta és la primera recepta que he fet. S'assembla molt a la que fa la meva sogra farcida de carn però aquesta és una mica més light amb tonyina. El resultat, molt bo. El farcit em sembla que l'aprofitaré per altres receptes..
Aprofito per dir-vos que la carxofa va bé pel fetge i regula el colesterol, i com que té molta fibra, ideal per dietes, qui no ha sentit a parlar de la dieta de la carxofa??




Ingredients (4 persones):

8 carxofes
150g de tonyina en conserva
150g de pa ratllat
50g de tàperes
5 filets d'anxova
6 cullerades de crema de llet
100ml de vi blanc
1 gra d'all
Julivert
Oli d'oliva
Llet
Sal i pebre
Aigua

Preparació:

Primer de tot, prepareu el farcit. Poseu en un bol, la tonyina amb una mica d'oli de la conserva, les anxoves, l'all, les tàperes, la meitat del pa ratllat mollat amb llet i el julivert. Tritureu-ho tot amb la batedora fins que quedi homogeni, si us agrada trobar trossets, barregeu-ho tot sense triturar-ho. Reserveu-ho.
Ara netegeu les carxofes. Traieu les fulles externes més dures i talleu la part final de la carxofa, si tenen pelussa al mig, també enretireu-la. Intenteu que la part de baix de la carxofa quedi planera i que no balli a la cassola. Els troncs si són fresques les carxofes també les podeu pelar i afegir-les després a la cassola.
Feu una mica d'espai al mig de la carxofa, saleu-les i farciu-les amb la mescla de la tonyina. Poseu-les a la cassola. Trieu-ne una que hi càpiguen justes i així no es mouran gaire. Regueu-les amb un raig d'oli d'oliva.


Afegiu dos dits d'aigua a la cassola i poseu-les al foc. Deixeu-les coure tapades amb la tapa, uns 45 minuts o fins que al punxar-les amb la punta d'un ganivet estiguin cuites.
Enretireu les carxofes de la cassola i aneu per preparar la salsa. Afegiu el vi blanc a l'aigua de la cocció i quan s'hagi evaporat una mica, afegiu el pa torrat, aneu remenant i afegiu la crema de llet i el pebre. Serviu les carxofes amb la salsa per sobre.


Apunts:

  • Si netegeu les carxofes amb molta antelació veureu que se us van ennegrint. Una manera que això no passi, és fregant-les amb llimona. Jo trobo però que els hi canvia molt el gust, us recomano que les deixeu en aigua amb unes fulles de julivert, no s'ennegreixen i no canvien de gust.
  • Podeu canviar la salsa amb pa torrat per una beixamel.
  • Si durant la cocció veieu que es queda sense aigua la cassola, afegiu-n'hi més.


dilluns, 14 de gener del 2013

Amanida d'escarola i pollastre

Ha passat el Nadal i tants d'àpats es nota...Què millor per rebaixar aquests quilets de més que una amanida. L'altre dia el cuiner del restaurant Alkímia va fer aquesta recepta a l'espai Cuines de TV3 i vaig pensar que no trigaria gaire a fer-la. Tal dit, tal fet. Aquí teniu una versió amb algun retoc. Us recomano que la tasteu,  la salsa feta amb ou està molt bona i el cruixent del pa torrat...



Ingredients (4 persones):

1 escarola
1 pit de pollastre
50g de panxeta curada a daus
50g de molla de pa de pagès
1 ou
Un raig de vinagre
50ml d'oli d'oliva
1 cullerada de mostassa de Dijon
Sal i pebre

Preparació:

Primer de tot, netegeu bé l'escarola i reserveu-la. En una paella amb una mica d'oli d'oliva, fregiu l'ou, a foc baix per tal que quedi la clara de color blanc però que no quedi massa cuita, deixeu el rovell una mica cru. Un cop cuit, aparteu l'ou i en la mateixa paella, fregiu sense afegir oli la panxeta. Quan estigui rossa, enretireu-la i en el mateix oli fregiu el pollastre tallat a tires i salpebrat. Quan estigui cuit, enretireu-lo. Agafeu el pa i talleu la molla a quadradets. Fregiu-los en el mateixa paella fins que també estiguin daurats.
Prepareu ara la salsa. En un bol, poseu l'ou (ja fred), l'oli, el raig de vinagre i la cullerada de mostassa. Passeu la salsa per la batidora fins que aconseguiu una mescla homogènia.
Torneu a posar la paella al foc i poseu-hi el pa torrat, el pollastre i la panxeta a escalfar un moment.
Mentre tant, talleu a bocins l'escarola i poseu-la en una plata, repartiu per sobre els ingredients que teniu a la paella i poseu a sobre la salsa. Ja la podreu servir.




dissabte, 12 de gener del 2013

Pastís de cabell d'àngel

A la meva filla que el dolç no és el que més li agrada, aquest pastís li encanta. Sempre em demana que li faci i vaig fent cada cop noves versions, amb fruits secs, sense... Aquest cop he fet per sobre un enreixat amb la mateixa massa de pasta de full.



Ingredients (6 persones):

1 làmina de pasta de full
1 pot de cabell d'àngel 
Ou per pintar la massa

Preparació:

Estirar la làmina de pasta de full sobre el motllo que tingueu. Amb una forquilla punxeu el fons per tal que la massa no pugi. Poseu sobre el fons un tros de paper de forn de la mateixa mida que el motllo i a sobre poseu-hi cigrons o alguna cosa que faci pes. Poseu-ho a coure al forn uns 20 minuts a 180º. Sempre amb el forn preescalfat. Passat aquest temps, traieu el paper de forn  i els cigrons i ompliu lel pastís amb el cabell d'àngel. Si teniu el rodet per fer l'enreixat, estireu la massa de pasta de full foradada sobre el cabell d'àngel. Pinteu amb ou els costats del pastís i també l'enreixat. Torneu-ho a posar al forn uns 15 minuts més.





diumenge, 6 de gener del 2013

Polvorons

Els polvorons, típics de Nadal, no és que siguin gaire tradicionals aquí a Catalunya i a casa no n'hem menjat mai gaires. Però resulta que a la meva filla li agraden molt, amb la qual cosa aquest any m'he decidit a provar de fer-los a casa. Cercant receptes, he acabat triant la de Webos fritos i n'he fet amb gust de canyella i anís i uns altres de xocolata. Realment cal una mica de paciència ja que la massa es desfà molt, però el resultat final és molt bo i com sempre amb les coses fetes a casa més sanes ja que tens clar el que hi has posat.


Ingredients:

350g de farina per rebosteria
40g d'ametlles moltes crues
90g de sucre glas
110g de llar de porc ibèric
Una mica d'anís
1/2 cullerada de canyella en pols
30g de xocolata en pols (pura)
Sucre glas per decorar


Preparació:

Passar la farina per un tamís i barrejar-la amb la farina d'ametlla. Posar-ho tot junt en una plata del forn preescalfat a 150º. Deixa-ho durant 1/2 hora al forn, tenint la precaució d'anar-ho remenant de tant en tant. Deixar refredar la mescla de farina i ametlla. Jo ho vaig fer per la nit i els vaig deixar fins l'endemà.


Un cop reposat, posar-ho en un bol i afegir-hi el llar a temperatura ambient, el sucre, l'anís i la canyella. Barrejar-ho amb les mans fins que us quedi una mescla homogènia. Jo vaig utilitzar la cooking chef amb la pala K. Veureu que queda una mena de farina que si l'apretes agafa forma. en aquest punt, si voleu fer-ne de xocolata, dividiu la massa en dos i afegiu en una massa la xocolata en pols. Remeneu fins que quedi una massa homogènia. Feu dues boles amb les masses i envolcalleu-les amb paper fil.  En aquest moment, introduïu-la a la nevera per espai de 30-60 minuts.
Per formar els polvorons veureu que la massa tendeix a esmicolar-se. Jo us aconsello agafar dos fulls de paper film. Posar la massa sobre un full, i a sobre poseu-hi l'altre paper film. Esteneu-ho amb un corró fins que us quedi el gruix desitjat. Agafeu un tallapastes i aneu fent els polvorons. Poseu-los en una plata de forn.
Mentre aneu fent els polvorons, preescalfeu el grill de forn a 200º. Un cop tingueu els polvorons fets, introduïu-los al forn a mitja altura. Trigaran uns 10-15 minuts a estar cuits. Aneu vigilant però que no se us cremin. quan els traieu del foc, espolseu-los amb una mica de sucre glas.



dissabte, 5 de gener del 2013

Tortell de reis

Avui arriba la nit màgica esperada per tots els nens i com és tradició demà ens menjarem el tortell de reis. De sempre aquí a Girona s'ha menjat el tortell amb massapà a dins però els darrers anys es fan tortells a petició farcits de nata, trufa... El que no pot faltar a dins el tortell és el Rei i la Fava. Antigament qui es trobava la Fava li tocava pagar el tortell i el que es trobava el Rei, es quedava amb la corona que acompanyava aquestes  postres.
A casa els meus sogres que és on celebrem el dia de Reis, duré dos tortells un de tradicional, amb massapà i fruita confitada, i un farcit de nata.


i el de nata:


Ingredients (2 tortells):

Pel brioix:

220 ml de llet
1 culleradeta de sal
2 sobres de sucre avainillat
2 ous
60 g de sucre
100g de mantega desfeta
550 g de farina
1 sobre de llevat sec (especial per fer pa)
fruita confitada a gust
un grapat d'ametlles filetejades o laminades
Un ou per pintar
600ml de nata muntada

Pel massapà:

150g de farina d'ametlla
150g de sucre
Un raig d'aigua

Preparació:

Per preparar el tortell, utilitzarem la recepta de la massa de brioix. Per amassar la massa he fet servir la cooking chef amb el braç d'amassar.
Poseu en un bol, tots els ingredients de la massa i amasseu-la uns 20 minuts a velocitat lenta. Veureu que us queda una massa molt elàstica i brillant. En aquest punt, haureu de dividir la massa en dos. Les quantitats donen per per dos tortells de la mida de la plata del forn.


Mentre es va preparant la massa podeu preparar el massapà. Barregeu tots els ingredients fins que us quedi una massa homogènia.
 Per fer el tortell que anirà farcit de nata, he fet una bola amb la massa i estirant pel mig, he fet un forat. Amb les mans he anat estirant la massa fins que m'ha quedat amb la forma d'un tortell. Poseu-la en una plata de forn, amb ou batut, pinteu-la. Amb una navalla o amb un ganivet ben afilat, feu uns petits talls a dalt del tortell i repartiu per sobre les ametlles.


Per fer el tortell de massapà, he agafat la massa i l'he anat estirant amb el corró fins a aconseguir un rectangle. Feu un cilindre amb el massapà i poseu-lo al mig del rectangle de brioix, poseu la fava i el Rei dins el massapà.


Envolcalleu el massapà amb el brioix i ajunteu les dues puntes. Poseu a sota la part d'unió. Pinteu amb l'ou batut i amb una navalla feu uns talls a la part de dalt i repartiu la fruita confitada.


Deixeu els dos tortells que pugin per espai aproximat d'una hora. Ha d'haver-hi una temperatura ambient d'uns 25-28º sinó us trigarà molt a pujar.
Quan hagi duplicat el seu volum, ja el podreu coure al forn, preescalfat a 200º uns 20 minuts.
Un cop fred el tortell sense massapà, talleu-lo per la meitat i farciu-lo amb nata. Repartiu al mig de la nata la Fava i el Rei... i a veure a qui li toca pagar!!!



Torró de xocolata negra i cafè

Aquests és un dels torrons que faig per Nadal i que té més èxit. La recepta és una adaptació d'una recepta del pastisser Abraham Balaguer de la pastisseria Sweets. Als meus fills els hi encanta!! En aquesta ocasió el vaig  adornar amb una mica de pols d'or.



Ingredients ( 3 torrons):

150-200g de xocolata negra 62% per banyar
390g de nata 35%
540g xocolata negra 62%
80g de sucre invertit líquid
90g de mantega a temperatura ambient
7g de cafè soluble

Preparació:

Primer de tot foneu la xocolata per poder banyar els motlles de torró. Aboqueu-la sobre els motlles i moveu-la pels motlles fins que quedi una pel·lícula fina. Deixar-ho refredar.
Prepareu el farcit. Escalfeu la nata juntament amb el cafè soluble i el sucre invertit a 75 °C. Quan estigui calent, afegiu-la sobre la xocolata. Emulsionar amb una llengua. Quan la barreja estigui a 35-40° afegiu-hi la mantega. Remeneu la mescla. Aboqueu-la en els motlles banyats de xocolata. Deixeu una mica d'espai per acabar de banyar el torró. Foneu un altre cop la xocolata de banyar i escampeu una mica de xocolata desfeta sobre el farcit i deixeu que segelli el torró. Deixeu-ho refredar i desemmotlleu.


dimecres, 2 de gener del 2013

Filet Wellington

Van passant les festes i una mica tard arribo a posar un dels plats que vam menjar aquest Nadal. Quan vaig veure els filets Wellington que havien fet les participants al Desafio en la Cocina, em va entrar ganes de fer la recepta i també d'apuntar-me al Desafio. I aquí estem...La recepta boníssima, jo he utilitzat filets de porc i el resultat és espectacular i molt bo. Tenia por que es fes massa la carn i realment va sortir al punt. El vaig acompanyar amb una salsa al pebre verd. Èxit assegurat!!



Ingredients (6 persones):


2 filets de porc grossos
2 fulls de pasta de full
2 cebes grosses
150g de foie
1 ou per pintar la massa
1 cullerada de sucre
Sal i oli

Preparació:

Primer de tot preparar la ceba caramelitzada. Talleu la ceba a rodanxes i poseu-la a coure amb una mica d'oli a foc baix. Deixeu-la coure una mitja hora aproximadament. A meitat de cocció afegiu-hi el sucre. Aneu-la vigilant i remenant per tal que no se us cremi, adapteu el temps al vostre foc. Jo la vaig coure a la cooking cheff 30 min 120º velocitat de cocció 3 amb el ganxo K.
Mentre es va coent la ceba, en una paella marqueu els filets. Poseu una mica d'oli i passeu els filets previament salats, només el temps necessari perquè es segelli i no perdi després els sucs interns. Un cop segellat, reserveu.
Prepareu ara l'envolcall. Poseu les làmines de pasta de full sobre el marbre de la cuina i al mig poseu la ceba caramelitzada i a sobre unes làmines de foie. Dipositeu sobre la ceba i el foie el filet. Ara embolcalleu el filet amb la làmina de pasta de full. Tanqueu pels costats i el mig la pasta de full amb una mica d'ou batut o aigua.
Doneu la volta al paquetet que heu fet, així us quedarà la part enganxada a sota i a sobre el filet, la ceba i el foie. Amb el sobrant de la pasta de full podeu retallar alguna forma i així decorar-ho una mica. Pinteu amb ou batut tota la massa. Preescalfeu el forn a 190º, un cop a la temperatura adient, introduïu la carn al forn i deixeu-la coure uns 30 minuts, fins que quedi daurat.

Apunts:

- Un cop tingueu la ceba cuita, deixeu-la escórrer bé en un colador, així evitareu que es mulli la pasta de full. Si aquesta es queda molt humida no es cou tant bé.
- No el coeu amb massa antelació ja que tot i escórrer la ceba, el foie a l'escalfar-se deixa anar greix i va humitejant la base, amb la qual cosa deixa d'estar cruixent.