No hi ha res més gironí que els xuixos... Aquest dolç té la denominació de "Producte de la terra" per la Generalitat. Segons la Viquipèdia, va ser creat per Emili Puig de la pastisseria de la Cort Reial de Girona, pels volts del 1920. Vaig veure la recepta al Canal Cocina al programa Bolleria de siempre i com a bona gironina em vaig sulfurar una mica quan el va presentar com un dolç de Barcelona.. bé, la recepta l'he treta d'allà, han sortit boníssims..
Ingredients (6 xuixos grossos):
530g de farina de força110g de mantega
265ml d'aigua
18g de llevat fresc
50g de sucre
10g de sal
Ratlladura de 1/2 llimona (opcional)
Oli de gira-sol per fregir
Per la crema:
250ml de llet50g de sucre
50g de rovells d'ou
23g de farina de blat de moro
Preparació:
Poseu tots els ingredients menys la mantega en el bol de la Kenwood o similar.
També els podeu amassar a mà. Poseu en marxa el robot amb el ganxo d'amassar. Quan els ingredients es comencin a integrar, podeu anar posant la mantega poc a poc.
Deixeu amassar a velocitat mitjana fins que es formi una bola compacta i es desprengui de les parets, Amasseu fins que la massa quedi brillant i tersa. Poseu la massa en un bol i tapeu-lo amb film. Deixeu-lo a la nevera fins que es refredi bé. Jo l'he fet al matí i l'he deixat fins a la tarda. La massa ha d'estar ben freda per tal que al estirar-la no se'ns enganxi i es pugui aixafar bé.
Mentre es va refredant la massa podeu fer la crema per farcir els xuixos. Poseu la llet al foc en un ansat. En un bol, poseu-hi el sucre, la farina de blat de moro i els rovells.
Remeneu-ho tot fins que no quedi cap grumoll. Quan la llet estigui calenta, afegiu-ne una mica a la mescla anterior i remeneu. Dissoleu bé la barreja d'ous en la llet, remeneu i afegiu-ho a la resta de llet, remeneu. Poseu la barreja al foc (mig) i no pareu de remenar fins que s'hagi espessit la crema. Poseu afegir-hi vainilla o una mica de canyella, com més us agradi. Un cop freda, deseu-la a la nevera fins que l'aneu a fer servir.
Quan la massa hagi reposat, traieu-la de la nevera i dividiu la massa en 6 trossos iguals.
Amb aquesta mida us sortiran de mida normal (grossos), jo n'he fet uns quants de grossos i la resta de més petits i algun farcit de xocolata..
Amb els trossos de massa, feu una bola. Amb un corró, estireu-la i poseu una mica de crema al final de la massa. doblegueu la massa per sobre de la crema i porteu els laterals fins a la part anterior, de manera que quedi la crema ben embolcallada i després no surti. Doneu-li la volta sobre sí mateixa i els extrems torneu-los a portar fins ala part anterior.
Torneu a donar la volta i doneu-li forma cilíndrica.
Poseu-los en una plata tapada
i deixeu-los reposar fins que doblin volum, aproximadament 1 hora.
Un cop reposats els xuixos, poseu oli en una cassola i quan arribi a uns 170-180º, fregiu-los.
Deixeu que es daurin i es escorrem sobre paper absorbent.
Encara calents, els passem per sucre. Deixem-los refredar i a gaudir-ne!!!
Que cosa más rica!! para merendar con un café son ideales!! Bs.
ResponEliminaHola,
ResponEliminaSon buenísimas las recetas y soy catalana, pero,
no hay humano que pueda leer unas recetas tan pequeñas, estoy en el tren, y, me dan ganas de tirar el teléfono por la ventana.