divendres, 7 de juny del 2013

Pastís de maduixes de pasta brisa

Arriba el bon temps i amb ell les fruites de primavera. Tot i que la temporada de maduixes ja fa dies que ha començat, tot just ara comencem a gaudir de les primeres amb bon gust. Aquest pastís es pot fer amb qualsevol fruita i si combineu diferents fruites sempre és més vistós. Les fruites vermelles, però amb el seu color sempre són èxit assegurat, de gust i de presentació!!
L'errada que vaig fer jo amb aquest pastís, va ser dur-la en una celebració a l'aire lliure, una estoneta sense nevera i la crema va perdre la seva consistència, amb la qual cosa els talls van perdre presència.
Jo aquí us poso la recepta per fer la base i la crema a casa, però sempre us podeu estalviar feina si compreu la base feta i la crema també.
DSC_0072

Ingredients (motllo de 26 cm):           

 Pasta brisa:

200g de farina
100g de mantega a temperatura ambient
DSC_0077
1 ou
Un polsim de sal
50g de sucre

Per la crema pastissera:

500ml de llet
130g de sucre
4 rovells d'ou
2 cullerades de maizena
1 branca de canyella
2 talls de pela de llimona

Per decorar:

250g de maduixes
1 sobre de gelatina per decorar

Preparació:


Primer de tot, prepareu la base de pasta brisa. En un robot (cooking chef) amb  la pala en forma de K poseu la farina tamisada, el sucre i la salo bé a mà, poseu tots els ingredients en un bol i barregeu-los fins que formeu una bola ben compacta. La pasta brisa és una massa que no cal pastar massa, és a dir quan aconseguiu que tots els ingredients estiguin units, pareu. Formeu una bola i embolcalleu-la amb paper film. Heu de deixar reposar la massa un mínim de mitja hora a la nevera. En aquest punt si en feu molta (bona opció) la podeu congelar. Aquest pas no us el podeu saltar, ja que sinó la massa es desfà, cal que la mantega es torni a refredar i agafi consistència.
Passat el temps de refredament de la massa, poseu la bola sobre el taulell de cuina, tingueu la previsió de posar una mica de farina  per tal que no se us enganxi. Poseu una mica de farina sobre la massa i amb un corró, aneu estenent la massa. Veureu que es va esquerdant, és normal i no té cap problema, al contrari. Deixeu el gruix que desitgeu i quan tingueu la mida per cobrir el motlle, poseu el corró a sobre i enrosqueu la massa a sobre. Poseu la massa sobre el motlle, prèviament engreixat i enfarinat. Si us falta massa en algun lloc o se us esquerda no patiu, és com plastilina, enganxeu algun tros que us hagi sobrat. Amb una forquilla, marqueu el fons, i amb el  dors de la forquilla he pressionat sobre la massa dels costats per donar una mica de forma. Per evitar que us pugi la massa poseu a sobre alguna cosa amb pes. Jo ja tinc uns cigrons que només faig servir per això. Poseu a sobre la massa paper sulfuritzat (de forn) i a sobre els cigrons. Coeu la base al forn preescalfat a 180° fins que estigui daurat, uns 25-30 minuts.

DSC_0070

Mentre se us va refredant la massa de la pasta brisa a la nevera, podeu aprofitar per preparar la crema pastissera, ha que també s'haurà de refredar un cop feta, abans de posar-la sobre la base.
Per fer la crema, poseu la llet en un cassó juntament amb la canyella  i la pela de llimona. Deixeu que infusioni i quan bulli, enretireu-la del foc. En un bol, poseu els rovells d'ou, el sucre i el midó. Barregeu fins que es formi una pasta. Quan tingueu la llet infusionada i que no bulli, afegiu-la al bol dels ous a poc a poc i aneu barrejant la mescla. Si veieu que la llet s'ha enganxat al bullir una mica el cassó us recomano que el renteu o que passeu la mescla a un altre cassó per acabar de coure-la. Si no ho feu, se us pot enganxar la crema al fons i agafa un gust d'enganxat molt desagradable. Torneu a posar la mescla al foc mitjà i aneu remenant fins que la mescla espesseixi. Enretireu-la del foc i deixeu-la refredar.

Quan tingueu la base feta i refredada i la crema també, ja podreu començar a muntar el pastís. Ompliu el fons del pastís amb la crema i aneu posant a sobre les maduixes tallades a rodanxes. Si voleu que quedi més lluït, podeu posar a sobre una mica de gelatina.
Jo he descobert una especial per cobrir pastissos que venen al lidl. Es barreja el sobre amb 30 g de sucre i 250 ml d'aigua o suc. Barregeu-ho i poseu-ho a bullir. Quan bulli enretireu-lo del foc i deixeu-lo refredar 1 minut. Llavors ja el podreu escampar per sobre del pastís. En poca estona ja estarà quallada la gelatina.


DSC_0078

8 comentaris:

  1. Fresas con crema no lo he probado nunca,así que ya va siendo hora antes que se terminen las fresas.

    Besets.

    ResponElimina
  2. Quina preciositat, Sussi! I no sembla pas difícil de fer, aquest pastís! La mà de l'artista s'hi nota, amb les maduixes tan ben posadetes! Petons i bon cap de setmana

    ResponElimina
  3. que rica y bonita te ha quedado!!!, un bikiño

    ResponElimina
  4. Un clàssic de primavera a casa, això si, molt millor si ho fem tot a casa :o)
    Un aspecte fantàstic.
    Petonets,
    palmira

    ResponElimina