diumenge, 28 de desembre del 2025

Caramel salat (salted caramel)

Aquesta salsa dolça és, sens dubte, una autèntica temptació. El caramel salat, d’origen britanic, s’ha convertit en un imprescindible de la rebosteria moderna gràcies al seu equilibri perfecte entre el dolç intens del caramel i el contrapunt elegant de la sal. S’utilitza tant per farcir com per decorar postres, aportant un toc dolç intens.

Elaborada a partir d’un caramel suau i brillant, aquesta salsa incorpora un toc final de sal Maldon en escates, que realça els sabors i en transforma completament el resultat. El seu gust recorda al del toffee, amb notes profundes i lleugerament torrades, fet que la converteix en una opció irresistible per als amants d’aquests caramels. Ideal per acompanyar gelats, pastissos, brownies o simplement per gaudir-la sola, aquesta recepta de caramel salat és una d’aquelles preparacions bàsiques que val la pena tenir sempre a mà a la cuina.


Ingredients:

200 g de sucre

120 ml de nata 35%

90 g de mantega

1 culleradeta de sal Maldon

Preparació

Poseu un cassó de fons gruixut al foc i afegiu-hi el sucre. Deixeu-lo fondre a foc mitjà, sense remenar, fins que es desfaci completament i adquireixi un color daurat ambre. Vigileu que no es cremi, ja que el caramel pot amargar-se amb facilitat.

Un cop el sucre estigui en el punt just, retireu lleugerament el cassó del foc i, amb molta precaució, afegiu la mantega. Remeneu suaument amb una cullera o espàtula resistent a la calor fins que quedi completament integrada i la mescla sigui llisa, sense grumolls.

Tot seguit, incorporeu la nata líquida a poc a poc, sempre amb cura, ja que el caramel reaccionarà amb força. Torneu a remenar fins a obtenir una salsa homogènia, brillant i de textura suau.


Finalment, afegiu les escates de sal Maldon i barregeu bé perquè es distribueixin de manera uniforme.

Deixeu refredar la salsa a temperatura ambient i guardeu-la en un pot hermètic. Conservada a la nevera, es manté en bon estat durant diverses setmanes.

Recomanacions

Aneu amb molta cura durant l’elaboració: el caramel assoleix temperatures molt elevades i pot provocar cremades greus. Utilitzeu estris adequats i manteniu sempre una distància de seguretat en afegir la mantega i la nata.










Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada