dijous, 14 de febrer del 2013

Pastís de Sant Valentí

Avui, és Sant Valentí i a casa no ho celebrem, com és tradició a Catalunya, ho celebrem el dia de Sant Jordi. Ara bé, el que si que fem és aprofitar qualsevol ocasió per fer algun àpat especial. Per tant els últims anys el que fem és comprar o fer algun pastisset d'"enamorats". Enguany he aprofitat la massa que em va sobrar quan vaig fer el "chocolate cake" (que el tenia al congelador) i l'he farcit de praliné d'avellanes i l'he recobert amb cobertura de xocolata.


Ingredients ( 4 persones):

Una base de xocolate cake
150g de praliné d'avellanes
200g de xocolata de cobertura negra 72%
100g de mantega
Un polsim de pols d'or

Preparació:

Prepareu el bescuit de xocolata que podeu trobar la recepta a l'enllaç anterior. Partiu el pastís per la meitat i poseu-hi una capa de praliné d'avellanes al mig . Foneu la xocolata i la mantega al microones. Vigileu que no se us cremi. Quan estigui fosa, remeneu bé la barreja per tal que quedi ben  dissolta la mantega i la mescla quedi ben brillant. Poseu el pastís ja farcit sobre una reixa i aboqueu per sobre la xocolata desfeta. Deixeu-lo refredar, ja veureu que queda una cobertura ben brillant. Decoreu per sobre al gust. Jo he posat una mica de pols d'or.





dilluns, 11 de febrer del 2013

Crema de carbassó

Sembla que amb aquesta fred, ve més de gust les sopes i cremes. Aquesta crema de carbassó és un clàssic, però no per això, és menys bo. Jo per ressaltar una mica els gustos, hi poso una mica de sofregit de ceba, que potencia molt els sabors.


Ingredients (4 persones):


2 carbassons grossos
1 patata mitjana
1 cullerada de sofregit de ceba
Una cullerada de mantega
Oli d'oliva
Sal i pebre
Aigua
Nata líquida

Preparació:

En una cassola posar la mantega i un raig d'oli. Quan estigui calent, afegir la cullerada de sofregit de ceba,  i el carbassó i la patata tallat a trossos. Remenar-ho una mica per tal que el carbassó agafi el gust de la ceba. Passat un  minut, afegir aigua fins a cobrir el carbassó.



Deixeu-ho coure a foc mig fins que estigui cuit. Trigarà entre 15-20 minuts. Quan estigui tot cuit, passeu-ho per una batedora fins que quedi una mescla ben homogènia i fina. Quan sigui el moment de servir, poseu unes gotes de nata líquida,un raig d'oli d'oliva verge i una mica de pebre.


dimecres, 6 de febrer del 2013

Coca de llardons

Arriba dijous gras i com no... toca coca de llardons. A casa sempre la faig amb pasta de full, així els meus fills que no són gaire de dolç també en mengen, si la faig massa dolça me l'haig d'acabar menjant jo i tampoc convé massa.....
És una coca senzilla  i amb un bon resultat, no deixeu de tastar-la!!


Ingredients (8-10 persones):

2 fulls de pasta de full rectangular
250g de llardons
1 ou batut
150g d'ametlles o pinyons
150g de sucre



Preparació:

Preescalfar el forn a 200º. Agafar els fulls de pasta de full i poseu-los sobre la taula de treball. Talleu de cada full 1/3. Ajunteu els dos trossos petits que heu retallat i ajunteu-los amb una mica d'aigua. D'aquesta manera us sortiran 3 tires de pasta de full. Agafeu la primera tira, enfarineu la taula de treball i estireu-la amb un corró. Repartiu per sobre la meitat dels llardons. Estireu la segona tira de pasta de full i poseu-la a sobre dels llardons. Repartiu per sobre l'altre meitat de llardons.


 Estireu l'última tira de pasta de full i poseu-la a sobre dels llardons. Veureu que amb aquestes quantitats, si estireu bé en tindreu per omplir una plata de forn. Retalleu les bores aconseguint un rectangle. Agafeu les puntes de les vores i entreu-les una mica cap a dins fent una mica de dibuix. Pinteu la coca amb l'ou batut i repartiu per sobre les ametlles o els pinyons.



 Repartiu per tota la superfície el sucre, no tingueu por de que n'hi hagi molt ja que amb l'escalfor del forn es fon i forma una capa cruixent!!










diumenge, 3 de febrer del 2013

Tagliatelle amb trompetes de la mort

Aprofitant unes trompetes de la mort que van collir la passada tardor, he fet aquests taguiatelle. Ràpids i de gust potent a bolet, amb poquets ja en feu prou, no us passeu, sinó no notareu gust de res més.



Ingredients (4 persones):

300-350g de tagliatelle frescos
100g de trompetes de la mort (congelades)
250g de cansalada fumada a daus
2 cebes mitjanes
200ml de nata líquida per cuinar
Oli i sal

Preparació:


Primer de tot peleu i ratlleu la ceba. Poseu una paella al foc i daureu  la ceba amb una mica l'oli d'oliva. Quan aquesta estigui cuita, afegiu-hi la cansalada i els bolets descongelats. Deixeu-ho coure tot junt fins que la cansalada estigui cuita. Mentrestant, coeu la pasta segons us indiqui el fabricant, jo els he cuit 4 minuts. Quan estigui cuita la cansalada, afegiu-hi la nata líquida. Saleu al gust la salsa i deixeu que espesseixi una mica. Un cop cuits els tagliatelle, escorreu-los i aboqueu-los a la safata de servir. Poseu ràpidament la salsa per sobre la pasta i serviu.



dimarts, 29 de gener del 2013

Calçots

Estem en plena temporada de calçots i a casa en soms uns apassionats!!Quan arriba aquesta època comencem a recollir branques (el millor és el bruc), molta flama i a coure calçots! Pels que no conegueu els calçots, són un tipus de cebes que surten dels grills d'una ceba dolça. A mesura que van creixent, es van encalçant com els espàrrecs verds, per aconseguir més part blanca. Són típics de Tarragona (Valls) però en pocs anys s'han estès per tot Catalunya. El més bo però és la salsa de calçots que com en el romescu la base són les nyores. La recepta que jo faig servir me la va passar la meva amiga Nuri i sempre té molt d'èxit, acompanyant uns espàrrecs verds a la brasa..



Ingredients (4 persones):


80-100 calçots
100g d'ametlles torrades
30g d'avellanes torrades                         
4 o 5 tomàquets de penjar
1 cap d'alls
2 nyores
80 ml d'oli d'oliva verge
Un raig de vinagre
Sal

Preparació:

Per preparar els calçots, necessiteu coure-les en un lloc on pugueu fer força flama.

 Coeu-los sobre unes graelles fins que quedin ben emmascarats.


Per fer la salsa de calçots, primer de tot, escaliveu els alls i les tomates al foc o al microones. Poseu en remull un parell d'hores les nyores, un cop hidratades, rasqueu amb un ganivet la carn interior. En un bol, poseu-hi les tomates, els alls pelats, la carn de la nyora, les avellanes, les ametlles, l'oli d'oliva, la sal i el vinagre. Tritureu-ho amb una batedora fins que us quedi una salsa homogènia. Si veieu que us queda massa espessa, podeu afegir-hi una mica d'oli.


Un cop estiguin cuits els calçots, heu de treure les fulles ennegrides la millor manera és estirant per l'arrel i ja veureu que segueixen només les primeres capes més cremades.


 Suqueu-les a la salsa i a gaudir-ne!!

diumenge, 20 de gener del 2013

Pa rústic

DESAFÍO EN LA COCINAAquest mes la meva companya de "Desafio en la cocina" Mabel del blog A nadie le amarga un dulce, ha fet la proposta salada. L'ha encertat de ple, ja que a casa el pa és una de les receptes que vaig provant i variant. Ja feia temps que volia penjar aquesta genial recepta de pa rústic que el vaig treure del blog Alfriston Cottage. Aquest pa l'heu de tastar, és molt fàcil de fer (el més fàcil que he fet mai) i el que he obtingut el millor resultat, una crosta supercruixent i una molla com les del pa d'abans...
L'únic que heu de tenir per fer la recepta, és una cassola amb tapa i que
aquesta tapi bé. I com cada mes ja sabeu, si voleu tenir més receptes de pa no deixeu de visitar el blog del "Desafio.."


Ingredients (1 pa de mig quilo):


Les mides són les americanes

3 tasses de farina
1/2 culleradeta de llevat per pa sec
1 i 1/2 culleradeta de sal
1 i 1/2 tasses d'aigua

Preparació:

Poseu en un bol gros la farina i el llevat i barregeu-lo. Afegiu l'aigua i  la sal i barregeu fins que tot quedi ben integrat. No cal que estigueu amassant gaire estona, quan veieu que ja s'ha format una massa uniforme, ja la podeu deixar. Espolseu una mica de farina sobre la massa. Tapeu el bol amb paper film o bé amb un drap de cuina i deixeu-lo reposar a temperatura ambient (vigileu que no baixi dels 20º) unes 12h.


Jo el deixo tota la nit. A l'endemà veureu que la massa ha pujat moltíssim.






En aquest punt, poseu la massa sobre el marbre de la cuina prèviament enfarinat. Aixafeu la massa amb les mans per tal que perdi aire. Estireu una mica amb la mà mateix la massa fins que formeu un quadrat. Plegueu la massa en tres parts, és a dir, plegueu els laterals sobre el mig. Després girarem la massa i farem el mateix amb l'extrem que no hem plegat, també plegat en tres. Deixarem reposar la massa fins que estigui el forn preparat.
Escalfem el forn a 250º i posem la cassola que utilitzarem per fer el pa a dins tapada i sense el pa uns 15 minuts. Un cop passat aquest temps, enretirem la cassola amb molt de compte de no cremar-nos del foc i posem a dins el pa. Jo vaig posar el pa amb l'obertura del plegat cap a dalt i és el que després s'esquerda i queda tant maco i rústic. No cal que posem farina o paper de forn, ja que no s'enganxarà. Tapem la cassola i la posem un altre cop dins el forn. El deixem coure durant uns 35 minuts amb la tapa posada.




 Un cop passat aquest temps, enretireu la tapa i deixeu coure el pa uns 15 minuts més. Aneu controlant el temps segons com el vulgueu de torradet. Ja veureu quina olor més bona queda a la cuina i com de cruixent queda la crosta!!!






divendres, 18 de gener del 2013

Carxofes farcides de tonyina a la manera d'Abruzzo

Aquest any els reis a casa la meva germana l'han ben encertat. A mi m'encanta la cuina i al meu marit li encanta saber les propietats dels aliments, doncs ens han dut un llibre que a tots dos ens va a la mida. El llibre de cuina "Las verduras de muchas maneras" de Karin Leiz fa un repàs de totes les verdures amb les seves propietats,cocció, conservació.. i a més hi ha receptes d'aquí i de diferents països. Aquesta és la primera recepta que he fet. S'assembla molt a la que fa la meva sogra farcida de carn però aquesta és una mica més light amb tonyina. El resultat, molt bo. El farcit em sembla que l'aprofitaré per altres receptes..
Aprofito per dir-vos que la carxofa va bé pel fetge i regula el colesterol, i com que té molta fibra, ideal per dietes, qui no ha sentit a parlar de la dieta de la carxofa??




Ingredients (4 persones):

8 carxofes
150g de tonyina en conserva
150g de pa ratllat
50g de tàperes
5 filets d'anxova
6 cullerades de crema de llet
100ml de vi blanc
1 gra d'all
Julivert
Oli d'oliva
Llet
Sal i pebre
Aigua

Preparació:

Primer de tot, prepareu el farcit. Poseu en un bol, la tonyina amb una mica d'oli de la conserva, les anxoves, l'all, les tàperes, la meitat del pa ratllat mollat amb llet i el julivert. Tritureu-ho tot amb la batedora fins que quedi homogeni, si us agrada trobar trossets, barregeu-ho tot sense triturar-ho. Reserveu-ho.
Ara netegeu les carxofes. Traieu les fulles externes més dures i talleu la part final de la carxofa, si tenen pelussa al mig, també enretireu-la. Intenteu que la part de baix de la carxofa quedi planera i que no balli a la cassola. Els troncs si són fresques les carxofes també les podeu pelar i afegir-les després a la cassola.
Feu una mica d'espai al mig de la carxofa, saleu-les i farciu-les amb la mescla de la tonyina. Poseu-les a la cassola. Trieu-ne una que hi càpiguen justes i així no es mouran gaire. Regueu-les amb un raig d'oli d'oliva.


Afegiu dos dits d'aigua a la cassola i poseu-les al foc. Deixeu-les coure tapades amb la tapa, uns 45 minuts o fins que al punxar-les amb la punta d'un ganivet estiguin cuites.
Enretireu les carxofes de la cassola i aneu per preparar la salsa. Afegiu el vi blanc a l'aigua de la cocció i quan s'hagi evaporat una mica, afegiu el pa torrat, aneu remenant i afegiu la crema de llet i el pebre. Serviu les carxofes amb la salsa per sobre.


Apunts:

  • Si netegeu les carxofes amb molta antelació veureu que se us van ennegrint. Una manera que això no passi, és fregant-les amb llimona. Jo trobo però que els hi canvia molt el gust, us recomano que les deixeu en aigua amb unes fulles de julivert, no s'ennegreixen i no canvien de gust.
  • Podeu canviar la salsa amb pa torrat per una beixamel.
  • Si durant la cocció veieu que es queda sense aigua la cassola, afegiu-n'hi més.