Per Aquest mes si que ens ho han posat difícil!! La Pilar, la desafiadora especial d'aquest mes del blog
sucar-hi pa, ens ha proposat de fer aquesta delícia francesa. Cal dir que el repte no ha estat gens fàcil. És una recepta força laboriosa, s'ha de començar dos dies abans.. però cal dir que el resultat és molt bo i val la pena la feina..

Aquesta recepta forma part del repte d'estiu, ja que el Desafio s'agafa vacances. com cada mes, podeu veure les altres receptes dels meus companys de
Desafio en la cocina al blog.
Jo he hagut de repetir la recepta dos cops, ja que el primer cop el vaig desmotllar en calent i crec que la massa era massa prima i se'm va desmuntar tot. Tingueu-ho doncs en compte. Dels errors se n'aprèn!!
Per fer la pâté en crôute he consultat diferents blogs i la recepta final és una barreja d'aquests tres blogs:
Ingredients (motllo cake):
Per la massa:
500g de farina
250g de mantega
1 ou
1/2 got d'aigua
7,5g de sal dissolta en l'aigua
Pel farcit:
400g de magre de porc
700g de vedella (ex: llata)
13g de sal
3g de pebre
1 culleradeta de les 4 espècies
2 pessics de gingebre
2 pessics de pebre de caiena
50 ml de conyac
30g de festucs
1ou
300ml de gelatina
1 rovell d'ou per pintar
Per acompanyar:
Melmelada de gerds
aigua
Preparació:
Heu de tenir en compte que per preparar aquest plat, heu de començar dos dies abans.
Dos dies abans, prepareu la massa, que haurà de reposar a la nevera fins el moment de coure el paté. Poseu en el bol de la batedora, tots els ingredients per fer la massa.
La mantega ha d'estar a temperatura ambient. Jo ho he fet amb la meva cooking chef de Kenwood i amb el braç d'amassar.
Un cop veieu que la massa ja ha format una pasta homogènia, enretireu-lo i formeu una bola. Embolcalleu la bola amb paper film i reserveu a la nevera.
Un dia abans de coure el paté, prepareu la carn, que haurà de marinar un dia a la nevera.

Piqueu tota la carn de porc i dels 700g de vedella, piqueu-ne 500g i la resta talleu-la a tires allargades i primer. Mescleu en un bol les dues carns, amb tots els ingredients. La mescla de 4 espècies és típica de la cuina marroquina per tant si al súper no la trobeu, podeu buscar-la a les carnisseries marroquines. Un cop tot barrejat, poseu-ho en un bol i tapeu-lo amb paper film. Deixeu-lo reposar a la nevera fins el moment de coure la carn.
El tercer dia podreu anar per coure el paté amb crosta. Agafeu la massa, que ja veureu que està molt dura, tot i així amb un corró aneu-la extenent fins deixar-li un gruix d'uns 3cm.
Com us he dit abans, no la deixeu massa fina ja que us pot passar com a mi, que se us trenqui. Estireu un rectangle i poseu-lo forrant el motllo. El motllo, el podeu untar una mica amb mantega i farina i així no se us enganxarà. També podeu forrar-lo amb paper de forn.
Deixeu que la massa sobresurti uns centímetres del motllo.
Amb la massa que us sobri feu una bola i torneu a estirar-la. En aquesta ocasió haureu d'estirar un rectangle per tapar el motllo. Reserveu-la per tapar el paté un cop estigui farcit.
Pel farcit, primer de tot, enretireu les vetes allargades de vedella. Poseu la meitat de la carn picada al fons del motllo,
a sobre, exteneu les vetes de vedella
i a sobre tapeu amb la carn picada restant.
En aquest punt, haureu de posar la tapa amb la massa sobrant. Poseu el rectangle de massa sobre el farcit i sobre el sobrant de la massa que cobreix els laterals.
Amb les mans, ajunteu les dues masses i caragoleu-les cap a l'interior del motllo, formant una petita corona. Amb els dits podeu pinçar la massa d'aquesta corona lateral per tal que quedi més lluït.
Ara, al mig de la tapa feu un forat rodó i amb paper de plata podeu fer un cilindre. Poseu el cilindre al mig del forat, a manera de xemeneia. Aquesta, permetrà sortir el vapor que es formi durant la cocció. Amb la punta d'un ganivet, podeu fer dibuixos sobre la tapa per decorar. Jo he fet les típiques fulles.
Poseu-ho al forn preescalfar a 200º durant 1hora i quart. Quan estigui cuit, enretireu-lo del forn i deixeu-lo refredar ( no feu com jo el primer cop), d'aquesta manera la massa s'endureix i no es trenca.
Un cop fred ja el podreu tallar,
jo per acompanyar he fet una salsa de gerds, ja que m'encanta el contrast dolç-salat.
Poseu en un cassó al foc unes cullerades de melmelada de gerds i una mica d'aigua, remeneu i quan estigui al vostre gust, retireu-la del foc.