dimecres, 23 de març del 2016

Bunyols de vent farcits de nata

Ja tenim aquí la Setmana Santa. Si alguna cosa va lligada culinàriament a aquesta època, són els bunyols. Avui per variar una mica us porto una recepta nova de bunyols de vent i en aquesta ocasió farcits de nata. Us deixo aquí també antigues entrades del bloc d'altres bunyols per si us animeu.

Bunyols de moniato
Bunyols de vent farcits de maduixa
Brunyols de l'Empordà
Bunyols de vent
Bunyols


Ingredients:

220g de farina
125ml de llet
125ml d'aigua
100g de mantega
4 ous grossos o 5 de petits
Un polsim de sal
Pela de llimona
Pela de taronja
1 cullerada d'anís
Un tros de canyella en branca
Canyella en pols i sucre llustre
Nata muntada


Preparació:

Poseu en un cassó la llet, l'aigua, la sal, les peles de taronja i llimona, la mantega, l'anís i la canyella. 


Poseu el cassó al foc i  deixeu que bulli. Quan bulli, enretireu el cassó del foc i afegiu de cop la farina (passada pel sedàs). 


Remeneu fins que es formi una sola massa.  Deixeu que s'atemperi. Quan la massa estigui una mica més freda, aneu afegint d'un en un els ous.


No incorporeu cap ou fins que l'anterior no estigui ben integrat en la massa. Deixeu reposar la massa durant una hora. Quan hagi reposat la massa, podreu formar els bunyols. Poseu oli de gira-sol en un cassó ample i escalfeu-lo fins 180º. Amb dues culleres mullades amb una mica d'oli formeu boles i quan l'oli estigui calent aneu-les coent fins que estiguin daurats. 













 Enretireu-los i passeu-los pel sucre i canyella. Quan estiguin freds, veureu que de dins us han quedat força vuits. 


Partiu-los per la meitat i els podeu omplir amb la nata.


diumenge, 20 de març del 2016

Kulibiak

Nova proposta del Desafio en la cocina. Aquest mes el kulibiak, un plat típic de Rússia. Es sol menjar per Nadal i es pot farcir d'esturió o pollastre, però sembla ser que actualment el més típic és farcir-lo de salmó. Es tracta d'un plat molt complet i contundent, ja que es farseig d'arròs i ous. El podeu servir com a plat únic o acompanyat d'una sopeta lleugera. 



Ingredients (4-6 persones):

Per la massa:
360g de farina
180g de mantega
90g d'aigua
Una culleradeta de sal
1 ou per pintar la massa

Farcit:

150g d'arròs llarg cuit
2 ous durs
1 ceba de Figueres
150g de xampinyons laminats
1 filet de salmó sense espines
Oli d'oliva verge
Sal

Preparació: 

Primer de tot prepareu la massa. En el bol de l'amassadora poseu la farina, la mantega i la sal. 



Poseu el ganxo d'amassar i deixeu-la a velocitat 4 durant 3 minuts. Veureu que s'han format grumolls. Afegiu l'aigua freda i deixeu a la mateixa velocitat fins que es formi una massa compacta. 


Embolcalleu la massa amb `paper film i poseu-la a la nevera. Mentre es refreda la massa, prepareu el farcit. Bulliu els ous fins que quedin durs i bulliu també l'arrós. Deixeu que es refredi tot. En una paella poseu oli d'oliva i afegiu la ceba tallada a rodanxes. Quan estigui daurada, afegiu els xampinyons laminats. Deixeu coure fins que els xampinyons estiguin al punt. Saleu. Deixeu refredar.


Quan tingueu tots els ingredients preparats, traieu la massa de la nevera i feu-ne dues porcions, una més grossa que l'altre. Agafeu la porció més petita i estireu la massa, poseu al mig deixant uns centímetres al voltant, l'arrós. 


Sobre l'arrós, poseu la ceba i els xampinyons. 


Salpebreu el salmó i poseu-lo a sobre les verdures. 


Ara només ens faltarà posar sobre el salmó els ous durs. 


Quan ho tingueu tot preparat, cobriu tot amb la resta de la massa també estirada (la més grossa). Si us sobra massa podeu utilitzar-la per decorar. Feu un forat a la part superior per tal que surtin els vapors de la cocció i no s'infli la massa. Pinteu amb l'ou i introduïu al forn preescalfat a 200ºC.


 Deixeu coure a la posició 2 del forn durant uns 25-30 minuts o fins que veieu que la massa quedi daurada. Deixeu refredar una mica el pastís abans de servir per tal que s'assentin els gustos i sigui més fàcil tallar el pastís. Espero que en gaudiu, és un plat de festa!!!



Recepta del bloc Pélame un ajito
Com sempre podeu trobar més receptes de les companyes del Desafío aquí.

dijous, 17 de març del 2016

Arrós Parellada

Aquest és un dels arrossos més coneguts actualment a la cuina catalana. Es tracta d'un arrós on els ingredients estan a punt per menjar. Sembla ser que va sorgir de la demanda d'un client d'un restaurant de Barcelona que no es volia embrutar les mans amb el marisc. Com que hi ha carn i peix a trossos es pot considerar un mar i muntanya. L'errada que he fet ha estat no pelar les gambes ja que l'objectiu és no haver de pelar cap marisc ni utilitzar els ganivets... del plat directe a la boca. Us el recomano,és deliciós. Si l'acabeu al forn, el rossejat que li dona aquesta cocció és espectacular.


Ingredients (4 persones):

1 ceba de Figueres
1/2 pebrot verd
2 carxofes
1 grapat de pèsols
2 tomates madures
4 grans d'all
1/4 pollastre
4 salsitxes
150g de costella de porc o llom
150g de sípia o calamar
150g de rap
4 gambes o llagostins
12 musclos
400g d'arrós de gra rodó (de Pals)
1 l de brou de peix o de carn
Oli d'oliva verge
Safrà
Sal

Preparació:

Per començar desosseu el pollastre. Talleu a daus tota la carn i el peix (pollastre, costella, salsitxes, sípia) . Poseu oli d'oliva en una paella o cassola i rossegeu la carn i la sípia. Quan comenci a estar una mica cuit, afegiu el rap també a talls. Deixeu-ho daurar una mica i enretireu-lo del foc.


En el mateix oli daureu la ceba ratllada i el pebrot verd (jo no n'hi he posat, a casa no agrada), quan aquesta s'hagi tornat transparent, afegiu-hi l'all picat 


i la tomata ratllada. 


Deixeu que es cogui el sofregit fins que quedi ben melós a foc mitjà baix. Mentre es cou el sofregit, poseu un cassó amb una mica d'aigua al foc i obriu els musclos. Peleu les gambes i deixeu-les amb el cap. Quan tingueu cuit el sofregit afegiu les carxofes (els cors) tallades a trossos. Afegiu al sofregit  la carn i el peix. 


Després, afegiu l'arrós, doneu un parell de voltes. Deixeu tot junt una estona per tal que l'arrós perdi el midó i agafi el gust del sofregit. 


Afegiu el caldo ben calent. 


Deixeu coure a foc alt l'arrós uns 10 minuts. Passat aquest temps, feu una picada amb el safrà torrat, l'all i una mica de sal. 


Afegiu a la paella la picada, els musclos, les gambes i els pèsols. Deixeu acabar de coure, baixant ara una mica el foc. Podeu acabar la cocció al forn preescalfat a 200º. Veureu que la cocció al forn fa que quedi més solt l'arrós i amb un rossejat boníssim, bon profit!!


dijous, 10 de març del 2016

Cigrons a la catalana

Nuestro nuevo logo!Aquest mes si que no m'he errat. He llegit bé les instruccions i la proposta deia "Llegums" tradicionals, doncs què més tradicional que uns cigrons a la catalana. La veritat és que la meva mare sempre recordava que de ben petita era típic menjar-ne però jo recordo poques vegades que ens les fes a casa. Així que he tirat de llibres i aquí us deixo un plat ben nutritiu ideal per aquests dies d'hivern, cal dir que amb l'ou dur el fa un plat molt complet a nivell nutricional. Era un plat típic de Setmana Santa, quan no es podia menjar carn. #legumbreandoTS.


Ingredients:

800g de cigrons cuits
4 ous
2 tomates madures
1 ceba de figueres
1 got de vi ranci
Aigua de bullir els cigrons
3 grans d'all o alls tendres
Sal i oli oliva extra verge

Per la picada:

8 avellanes
Unes torradetes
5 ametlles
All i julivert

Preparació:


En una cassola, poseu oli d'oliva. Quan estigui calent, afegiu-hi els alls tallats petits i la ceba ratllada.


Quan estigui tot una mica dauradet, afegiu la tomata.


Deixeu coure tot a foc baix fins que quedi ben cuit. Un cop cuit el sofregit, poseu-hi el vi ranci i deixeu que s'evapori l'alcohol. Feu també la picada, poseu tots els ingredients en el morter i piqueu-los.  


Un cop s'hagi evaporat l'alcohol, afegiu-hi la picada i deixeu coure 2 minuts tot junt. 


Afegiu sal i els cigrons bullits, juntament amb part de l'aigua de la cocció. Jo he utilitzat cigrons de pot, de bona qualitat. 


Deixeu coure el conjunt uns 15-20 minuts. Mentre es couen els cigrons, poseu els ous a bullir fins que quedin durs.


Un cop passats els minuts de cocció enretireu els cigrons del foc. Traieu la clova dels ous i piqueu menuts 2 dels ous, els altres dos els talleu a quarts. Afegiu els ous a trossos als cigrons i remeneu el conjunt. 


Poseu els cigrons en un bol de servir i decoreu amb els quarts de la resta d'ous durs. Bon profit!!!


Com cada mes podeu trobar un munt de receptes de la resta de companys a Cocina Typical Spanish

dissabte, 5 de març del 2016

Xiulets amb salsa romescu

Comencem a veure les primeres faves al mercat, a casa abans no s'acaben de formar  les faves, ens agrada menjar-nos els deliciosos xiulets, la beina tendra. Per fer-los abans s'han de bullir però queden supertendres i després ben arrebossats, estan boníssims. Avui en comptes de farina convencional he utilitzat la farina de tempura que fa que el resultat sigui més cruixent. Acompanyats d'una salsa de calçots o romescu...deliciosos!!



Ingredients (4 persones):

1 Kg de xiulets (beines de faves)
Farina de tempura
Sal
Oli per fregir
Aigua freda
Salsa romescu

Preparació:

Talleu les cues als xiulets. Poseu una olla amb aigua al foc i porteu-la a ebullició. Afegiu sal a l'aigua i els xiulets. Quan arrenqui el bull, deixeu-los bullir uns 5 minuts o fins que veieu que estan tendres. 


Un cop cuits, escorreu-los. 


Deixeu-los refredar una mica. Mentrestant, prepareu la tempura. Poseu en un bol aigua ben freda de nevera i afegiu-hi la farina de tempura i una mica de sal. Ha de quedar amb una consistència ni massa líquida ni massa espessa. 

Poseu una paella al foc amb força oli i quan estigui calent haureu d'anar fregint els xiulets. Un cop cuits, poseu-los sobre paper absorbent. Serviu-los acompanyats amb la salsa romescu.


dijous, 3 de març del 2016

Bunyols de carbassó

Sembla ser que tinc assegurat el relleu de cuinera a casa. La meva filla de 10 anys ha heretat la meva passió per la cuina. Aquestes festes de nadal ja va demanar un munt de llibres de cuina i entre tots els demanats, li vam comprar els que ha fet l'Ada Parellada; Superxefs a la cuina. Aquesta setmana ha fet amb poca ajuda per part meva aquests boníssims bunyols. Us els recomano i és una bona manera de menjar verdura amb els més petitons de casa.



Ingredients:

2 carbassons
2 ous
1 gra d'all
150g de farina
100ml de llet
10g de llevat (Royal)
Sal i oli d'oliva

Preparació:

Primer de tot, ratllem els carbassons amb un ratllador de forat gros.


Com que els carbassons tenen molta aigua us recomano que agafeu porcions de carbassó ratllat i les aixafeu amb les mans, de manera que surti una mica d'aigua. En un bol, poseu el gra d'all aixafat, la sal, la farina, el llevat, la llet i els ous.


Afegiu-hi el carbassó ratllat i remeneu-ho tot bé. Si veieu que us queda massa líquid, afegiu una mica de farina. La textura la veureu quan comenceu a fregir els bunyols. Poseu un cassó amb oli d'oliva al foc. Quan l'oli estigui calent amb una cullera, aneu afegint porcions de la massa dins l'oli ben calent.


Quan estiguin daurats per un costat, doneu-los-hi la volta i deixeu que es dauri per l'altre costat. Un cop cuits traieu-los de l'oli i deixeu-los escórrer sobre paper absorbent. Serviu-los ben calents!