dimecres, 27 de desembre del 2017

Pernil al forn amb melassa

Sant Esteve com a moltes llars el celebrem amb la reunió d'una bona part de la família. Enguany ens hem assegut a la taula 15. Aquesta recepta fa temps que tenia ganes de fer-la i està treta d'un capítol de l'especial de Nadal de Nigella Lawson. M'ha costat trobar la melassa, a casa nostra, no és molt coneguda i en canvi, tant utilitzada al poble anglosaxó. La veritat, s'ha de dir que, fins que no hem tastat el pernil, no les tenia totes amb mi. La textura de la melassa.. la olor al forn de torrat de caramel.. he patit una mica però per sort, el resultat ha estat espectacular. La carn ha quedat molt ben cuita i molt tendra, la salsa que ha resultat, boníssima. Resumint, si teniu molts convidats, és perfecte. Amb el que he fet (8kg) en podrien haver menjat tranquil·lament el doble!!


Ingredients( 20-30 persones):

1 pernil cru de porc de 8 Kg (ha de dur la pell)
460g de melassa (1 pot)
Sal i pebre
250ml de vi ranci
Claus

Preparació:

Preescalfeu el forn a 220º, calor a dalt i a baix. Amb fil de cuina lligueu el pernil per tal que no perdi la forma. Escampeu per sobre unes 2/3 parts de la melassa, si està molt espessa, podeu posar-la un moment al microones i d'aquesta manera podreu escampar-la amb més facilitat. 


















Amb una xeringa, `punxeu el pernil per la zona on no hi ha pell i aneu introduint el vi ranci.





Ara aneu embolcallant el pernil amb paper de plata, primer de forma longitudinal i després transversalment. Cal que quedi ben segellat i que no perdi els líquids que s'aniran creant. 


Poseu el pernil sobre una plata de forn fonda i introduïu-ho dins el forn. Deixeu-lo uns 45 minuts a màxima temperatura. Passats els 45 minuts, baixeu la temperatura del forn a 150º. Ara cal paciència. S'ha de coure lentament durant molt de temps. Jo l'he deixat tota la nit, en total ha cuits unes 12-13 hores. I la pregunta és.. quan sé si està cuit??, doncs estarà cuit quan la temperatura interior arribi a 71º. Jo ho he mirat amb un termòmetre de carn, he travessat per la part del davant i perforant el paper de plata. Quan hagi arribat a la temperatura desitjada, traieu el pernil del forn i traieu el paper de plata.





Veureu que  s'han format molts sucs, poseu-los en una cassola


Ara traieu amb compte la pell, veureu que a sota hi ha el greix. Agafeu un ganivet i feu uns talls en forma de rombe. Al mig de cada rombe, poseu-hi un clau. Escampeu per sobre la melassa que us ha sobrat anteriorment. Torneu a posar el forn a 220º i poseu el pernil dins el forn. Deixeu-lo uns 20-30 minuts, fins que estigui ben daurat. 


 Mentre reposa el pernil, reduïu la salsa. Poseu la salsa del cassó al foc i deixeu bullir fins que quedi amb una textura espessa com un caramel. Per servir, talleu el pernil amb un ganivet de tallar pernil, ben fi.



Serviu acompanyat de la salsa. Queda perfecte amb unes cebetes petites caramel·litzades. 




dilluns, 18 de desembre del 2017

Torró de xocolata blanca i ametlles caramel·litzades

Ja us vaig comentar que aprofataria una altra recepta de Cuuking per aquest Nadal. Es tracta d'un torró de xocolata blanca, dolç i amb un cruixent deliciós d'ametlla.


Ingredients (2 motllos de  24x2,5 cm):

240 g de xocolata blanca
180g de llet condensada
80g de granet d'ametlla
40g de sucre

Preparació:

El primer que haureu de preparar, és l'ametlla caramel·litzada. Poseu en una paella l'ametlla, a foc mig, aneu remenant fins que quedi dauradeta. Arribat a aquest punt, afegim el sucre i també a foc mitjà deixarem que caramel·litzi.



Bolquem l'ametlla sobre una plata o full de forn i deixem que es refredi.

 
En un bol, posem la xocolata tallada a trossets juntament amb la llet condensada. Ho introduïm al microones 1 minut i esperem a que es fongui, si no s'acaba de fondre poseu-ho un altre cop per espais de 30s. També es pot fondre al bany maria.
Quan estigui fosa, afegiu-hi l'ametlla,


 remeneu i ja ho podreu introduir dins dels motllos.


Deixeu refredar a la nevera i desmotlleu. Bon profit!!


diumenge, 10 de desembre del 2017

Pastís mousse de torró de xixona

Ara uns dies tiraré del bloc de Cuuking, sempre amb propostes interessants. Aquest cap de setmana he fet aquesta mousse, per anar provant noves receptes pels dies de Nadal. És fàcil i molt bona, us el recomano per un dels àpats de Nadal..

 

Ingredients (motllo-cèrcol de 20cm-12-14 persones):

Base del pastís:

150 g de galetes Digestive o similar
70 g de mantega

Per la mousse:

250 g de torró de Xixona
600 ml de nata 35% MG
100 ml de llet
60 g de sucre
3 fulles de gelatina

Preparació:

Comenceu preparant la base del pastís. Poseu les galetes en una batedora juntament amb la mantega a trossets. Bateu-ho fins que quedi una massa humida. Folreu la base del motlle o el cèrcol amb paper sulfurat. Si teniu un cèrcol d'acetat poseu-lo al voltant del motlle/cèrcol. Bolqueu la mescla de galeta i mantega sobre el fons del motlle. Escampeu bé i aixafeu la mescla fins a formar una base dura. Deixeu-ho a la nevera. 


Prepareu ara el farcit.
En un bol amb aigua freda, poseu a hidratar la gelatina.
Agafeu un bol i poseu-hi el torró, el sucre i la llet. Poseu-ho dins el microones i escalfeu-ho uns 2-3 minuts. Amb unes barnilles remeneu i barregeu-ho fins que estigui tot ben desfet. Afegiu-hi la gelatina. Ara, munteu la nata amb una batedora. Munteu-la fins al punt de semimuntat. Quan la barreja de torró estigui tèbia, aneu afegint a poc a poc (en 3 vegades) la nata muntada. Cada cop que afegiu nata, remeneu amb moviments envolvents. Quan hàgiu afegit tota la nata, ja tindreu a punt el farcit.
Traieu la base de la nevera i poseu-hi el farcit. Alliseu la superfície. Deixeu el pastís un mínim de 3 hores per tal que qualli la gelatina.


Quan sigui el moment de servir el pastís, el podeu decorar al vostre gust, jo hi he afegit aquesta banda de xocolata.





dijous, 7 de desembre del 2017

Recopilatori de receptes de TORRONS

Per si us voleu animar a fer torrons, us deixo aquí un recopilatori de tots els torrons que he publicat al bloc. Animeu-vos a fer-ne algun, normalment són fàcils de fer i la qualitat sovint no té a veure amb els comprats comercials.





        Torró de Whisky i fruits secs












Torró de llimona i xocolata blanca












        Torró de nata i nous










    Braç de torró de massapà














         Torró de xocolata i xixona





                                                      





         Torró de xocolata i cafè











                                                         





dimecres, 6 de desembre del 2017

Torró de whisky i fruits secs

S'acosta el Nadal i començo amb una recepta de torró de xocolata. Crec que és dels mes bons que he fet de xocolata. Si us agrada el licor, a més, ja... ni us ho dic. L'interior és com una crema o farcit de bombó, força tou, amb la qual cosa, cal banyar-lo amb xocolata o cercar una base per exemple de galeta.

Ingredients (2 torrons):

Fruits secs al gust ( festucs, ametlla, avellana, panses, orellanes, anous, pinyons..)
210g nata 35%MG
360g de xocolata negra
60g de sucre invertit (recepta)
65g de mantega
6g de cafè soluble
75g de Whisky
70g de glucosa

Base de xocolata:

200g de xocolata negra

Preparació:

Escalfar la xocolata del bany, al microones. Quan estigui desfeta, bolqueu-la per sobre dels motllos del torró, escampeu-la bé amb uns moviments que ajudin a cobrir tota la superfície. Deixeu refredar la xocolata. Prepareu ara el farcit. Foneu la xocolata del farcit al microones. Deixeu-la temperar. Poseu en un cassó, la nata, el cafè soluble, el whisky, el sucre invertit i la glucosa. 


Escalfeu fins que es desfaci la mescla. Afegiu-hi la xocolata fosa quan estigui a 35º.


Barregeu amb una llengua i afegiu la mantega quan la mescla estigui a uns 40º. Aboqueu aquest farcit a dins dels motllos que heu folrat anteriorment amb la xocolata fosa. 
Encara en calent, talleu els fruits secs a trossets i escampeu-los per sobre de la xocolata. Deixeu refredar el torró a la nevera. Quan estigui freda la xocolata ja podreu desemmotllar el torró. Bon profit!!


diumenge, 3 de desembre del 2017

Espirals de xocolata i de cabell d'àngel

Al Lidl podeu trobar la massa dels típics espirals de canyella de la cuina nòrdica. Tot i que la massa no és difícil de fer, (podeu trobar la recepta aquí), si que cal una estona, de la qual sovint no gaudim. Així que si voleu tenir fer uns 10 espirals en poc temps (uns 30 minuts en total), compreu aquesta massa. En poca estona la casa farà oloreta de de pastisseria i quan surtin del forn si teniu nens aprop veureu que se us tiren a sobre ràpid, quasi ho han donat temps a que es refredessin!!!


Ingredients (10 espirals):

1 làmina de pasta Yeast dough
Crema de xocolata
Cabell d'àngel
1 ou per pintar





Preparació:

Preescalfeu el forn a 180º calor dalt i baix. Si feu servir el ventilador, poseu 160º. Estireu la pasta sobre una superfície i talleu-la per la part més curta en rectangles. Us han de sortir 9-10 rectangles.
A sobre cada rectangle, repartiu la crema de xocolata i el cabell d'àngel.

Enrotlleu en forma de cilindre i poseu-los en una plata de forn. Pinteu els espirals amb ou batut i ja els podreu introduir dins el forn. Poseu-los en la posició 2. Deixeu-los coure fins que estiguin daurats, trigarà uns 15-20 minuts. Calents sortits del forn estan boníssims!!!