dilluns, 23 d’abril del 2018

Pa de Sant Jordi

Després d'un temps innactiva ens posem en marxa un altra cop en una diada ben especial per a tots els catalans. Segurament amb la Diada avui és el dia festiu que ha arrelat més i que posa en rellevància la cultura i l'amor, en forma de llibre i rosa. Us desitjo a tots que gaudiu d'una preciosa rosa vermella o groga.. i un bon llibre...un de cuina també està bé!!!
BON SANT JORDI amb aquest pa tant català!!!!
Pa creat pel barceloní Eduard Crespo.


Fotografia de NacióDigital

Ingredients:

Pa suís:

300g de farina de força
200g de farina normal
20-25g de llevat
25 g de mantega
250ml de llet
1/2 culleradeta de sucre
10g de sal

Pel farcit del pa:

60g de formatge parmesà ratllat
75g de sobrassada
25g de nous picades
colorant groc i vermell (millor en format gel) 
                         
                                                                                                                                                

Preparació:

Comenceu preparant del pa suís. Poseu en el bol de l'amassadora, la farina (normal i força), la mantega, el llevat, la sal (mireu que no toqui el llevat), el sucre i la llet. 


Poseu en marxa l'amassadora amb el ganxo d'amassar. Deixeu a velocitat lenta uns 15 minuts.


Passat aquest temps, formeu una bola amb la massa i poseu-la en un bol.


Tapeu-la amb un drap i deixeu-la llevar mitja hora. Un cop passat el temps de repòs, separeu en porcions la massa.


Per la massa groga:
Necessitarem 400g de massa. Posarem la massa en el bol de l'amassadora, posarem el ganxo. Afegim colorant groc desfet en una mica d'aigua si cal i el formatge.











Barregem fins que la massa s'impregni de color groc, si hem afegit massa aigua i la massa queda més enganxosa, posem una mica de farina. Tallem la massa en 5 parts i fem unes boles.
Per la massa vermella:
Necessitarem 320g de massa. Afegim a la massa el colorant vermell (si cal amb una mica d'aigua) i la sobrassada. 

Barregem fins que la massa s'impregni de color groc, si hem afegit massa aigua i la massa queda més enganxosa, posem una mica de farina. Tallem la massa en 4 parts i fem unes boles. 
Per la massa de la base: 
Necessitarem 150g de massa. Estirem la massa en forma rectangular amb la mida idònia per cobrir el fons del motllo.
Muntatge:
Posem la massa de la base dins el motllo de cake i hi repartim per sobre les nous picades. 


Estirem les boles de les masses acolorides en forma de cilindres.


Comencem posant un cilindre groc contra una de les parets, aixafeu-lo una mica contra la paret. Poseu ara un cilindre vermell, aixafeu-lo també. Aneu posant alternant colors tots els cilindres de massa. Un cop disposats tota la massa, ja veureu com es visualitzen les 4 barres de la bandera catalana. 


Tapeu amb un drap i deixeu reposar la massa fins que dobli el seu volum (aprox de 1/2 hora a 1 hora..).


Passat el temps de repòs de la massa, preescalfeu el forn a 180º. Introduïu el pa dins el forn i deixeu-lo coure uns 30-40 minuts, dependrà del motllo i del forn. Un cop cuit traieu-lo del motllo i deixeu refredar sobre una reixeta tot i que calent està boníssim. Gaudiu-ne i bon Sant Jordi!!!!!!!!!


He fet el doble de massa i amb el sobrant he fet un pa amb només les barres, pa amb sobrassada i pa amb formatge, sense la base d'anous. És una altra possibilitat. 



Recepta de La cuina de sempre.

diumenge, 4 de març del 2018

Xuixos

No hi ha res més gironí que els xuixos... Aquest dolç té la denominació de "Producte de la terra" per la Generalitat. Segons la Viquipèdia, va ser creat per Emili Puig de la pastisseria de la Cort Reial de Girona, pels volts del 1920. Vaig veure la recepta al Canal Cocina al programa Bolleria de siempre i com a bona gironina em vaig sulfurar una mica quan el va presentar com un dolç de Barcelona.. bé, la recepta l'he treta d'allà, han sortit boníssims..


Ingredients (6 xuixos grossos):

530g de farina de força
110g de mantega
265ml d'aigua
18g de llevat fresc
50g de sucre
10g de sal
Ratlladura de 1/2 llimona (opcional)
Oli de gira-sol per fregir

Per la crema:

250ml de llet
50g de sucre
50g de rovells d'ou
23g de farina de blat de moro

Preparació:

Poseu tots els ingredients menys la mantega en el bol de la Kenwood o similar.


També els podeu amassar a mà. Poseu en marxa el robot amb el ganxo d'amassar. Quan els ingredients es comencin a integrar, podeu anar posant la mantega poc a poc. 


Deixeu amassar a velocitat mitjana fins que es formi una bola compacta i es desprengui de les parets, Amasseu fins que la massa quedi brillant i tersa. Poseu la massa en un bol i tapeu-lo amb film. Deixeu-lo a la nevera fins que es refredi bé. Jo l'he fet al matí i l'he deixat fins a la tarda. La massa ha d'estar ben freda per tal que al estirar-la no se'ns enganxi  i es pugui aixafar bé. 
Mentre es va refredant la massa podeu fer la crema per farcir els xuixos. Poseu la llet al foc en un ansat. En un bol, poseu-hi el sucre, la farina de blat de moro i els rovells. 


Remeneu-ho tot fins que no quedi cap grumoll. Quan la llet estigui calenta, afegiu-ne una mica a la mescla anterior i remeneu. Dissoleu bé la barreja d'ous en la llet, remeneu i afegiu-ho a la resta de llet, remeneu. Poseu la barreja al foc (mig) i no pareu de remenar fins que s'hagi espessit la crema. Poseu afegir-hi vainilla o una mica de canyella, com més us agradi. Un cop freda, deseu-la a la nevera fins que l'aneu a fer servir.
Quan la massa hagi reposat, traieu-la de la nevera i dividiu la massa en 6 trossos iguals. 


Amb aquesta mida us sortiran de mida normal (grossos), jo n'he fet uns quants de grossos i la resta de més petits i algun farcit de xocolata..
Amb els trossos de massa, feu una bola. Amb un corró, estireu-la i poseu una mica de crema al final de la massa. doblegueu la massa per sobre de la crema i porteu els laterals fins a la part anterior, de manera que quedi la crema ben embolcallada i després no surti. Doneu-li la volta sobre sí mateixa i els extrems torneu-los a portar fins ala part anterior. 

 
Torneu a donar la volta i doneu-li forma cilíndrica.


Poseu-los en una plata tapada


 i deixeu-los reposar fins que doblin volum, aproximadament 1 hora.


Un cop reposats els xuixos, poseu oli en una cassola i quan arribi a uns 170-180º, fregiu-los.


Deixeu que es daurin i es escorrem sobre paper absorbent.

Encara calents, els passem per sucre. Deixem-los refredar i a gaudir-ne!!!


diumenge, 25 de febrer del 2018

Carxofes amb cloïsses

Una bona matèria primera converteix aquesta senzilla cassola amb un primer plat espectacular. Molt recomanable i saludable!! Aprofitem les carxofes que estan de temporada!!


Ingredients (4 persones):

12 carxofes petites o 8 grosses
400g de cloïsses
1 ceba de Figueres
2 grans d'all
1 branqueta d'api
2 cullerades de farina
2 branques de julivert
Sal i pebre
Aigua
1/2 llimona

Preparació:

Preparem un bol gros amb aigua i el suc i la pela de la mitja llimona. Pelem les carxofes, tallem la part superior més dura i les tallem en quatre parts. Amb una cullereta buidadora, traiem els pèls de la part interior. A mesura que les anem netejant, les posem amb l'aigua i llimona per tal que no s'ennegreixin.

Posem una cassola al foc i hi afegim oli. Quan l'oli estigui calent, hi afegim la ceba ben picadeta. Ho coem a foc mig fins que la ceba quedi daurada, en aquest punt, afegim l'api tallat a daus i l'all ben picat. 

Ho deixem coure tot plegat fins que estigui cuit. Quan estigui cuit, hi afegim les cullerades de farina i deixem que s'enrosseixi. 

Afegim ara les carxofes i posem aigua fins que quedin cobertes. Posem una culleradeta de sal i deixem coure les carxofes fins que estiguin toves. Incorporem les cloïsses i tapem la cassola. Quan s'hagin obert les cloïsses, afegim el julivert picat i servim ben calent. Bon profit! 


dimecres, 14 de febrer del 2018

Flors de carnaval Thermomix o no

Ja fa anys, per aquestes dades, veig un munt de flors de carnaval. Sempre m'han semblat molt maques visualment i tenia ganes de fer-les a casa. Sembla ser que són típiques de la rebosteria espanyola, concretament de Castilla-La Mancha. L'altre dia vaig poder comprar l'estri que s'utilitza per fer-les i m'he posat mans a la massa. Us reconec que a part de maques, són molt bones i a més són fàcils de fer... què més voleu??


Ingredients (unes 40 flors):

350 g de farina
4 ous
Sal
Un raig d'anís
500 ml de llet
Ratlladura de llimona o taronja (opcional)

Per fregir:

Oli de gira-sol
Sucre llustre
Canyella (opcional)

Preparació:

Com sempre amb les receptes per la Thermomix, les podeu fer de manera tradicional. En aquest cas podeu posar els ingredients en l'ordre que s'anomena a la recepta en un bol i anar-ho batent amb unes barnilles. 

1- Amb la bàscula pesa la farina en un bol i reserva per més endavant.
2- Posar la papallona. Introduir, ous, llet, anís i sal. t 1 min- Tª-- V 3. (batre)
3- Afegir la farina amb la màquina en marxa V 3.
4- Barrejar t 2min- Tª-- V 3.
5- Deixeu que la massa reposi en el bol 30 minuts.
6- Barreja t 10s- Tª-- V 3


Ja teniu la massa preparada per començar a fer les flors.
Per fer-les, aboqueu la massa en un bol. Poseu una paella fonda o cassola al foc. Poseu-hi oli de gira-sol ( jo el prefereixo, no aporta tant de gust). Quan estigui calent l'oli, introduïu l'estri de fer les flors dins l'oli per tal que quedin ben calent. D'aquesta manera no s'enganxarà la massa a la flor de metall.


Quan estigui calent l'estri, aparteu-lo del foc i poseu-lo dins el bol amb la massa. No l'enfonseu del tot, si ho feu la massa recobrirà tota la flor i no podrà caure.
Un cop mullat l'estri amb la massa, poseu-la dins l'oli. Veureu que comença a coure's i que ràpidament cau, si no és així ajudeu-vos d'una pala de fusta per fer-la baixar. Les primeres costen una mica més, però un cop estigui ben calent, les flors cauen soles com per art de màgia. Quan veieu que queden daurades per un costat, doneu-los-hi la volta i deixeu que es daurin per l'altra banda. 


Enretireu, escorregueu i poseu-les sobre paper absorbent. Enfarineu-les amb sucre llustre i si us agrada la canyella, la podeu barrejar amb el sucre.

Recepta del blog Velocidad cuchara

diumenge, 11 de febrer del 2018

Vedella amb bolets Thermomix

En aquesta recepta tradicional de la cuina catalana, aprofitem la Thermomix per fer més ràpid i senzill el procés previ del sofregit. Evidentment  la cocció per mi ha de ser en cassola, com tota la vida. A més aquest Nadal un dels regals, va ser la magnífica cassola de Le Creuset. Com ja us imaginareu és la primera recepta de moltes més.. estic ben decidida a amortitzar-la...


Ingredients (4 persones):

800/1000g de rodó de vedella
3 cebes mitjanes
1 pastanaga
100ml de vi ranci
Un grapat de bolets sec (jo, trompetes)
400g de bolets o bolets naturals o bolets congelats o bolets salats
Oli d'oliva verge
Sal
200ml de caldo de pollastre o carn
Picada (all, julivert, unes galetes, algun fruit sec com avellanes, ametlles..)

Preparació:

Us poso a continuació la preparació del sofregit a la Thermomix. Evidentment, podeu fer el sofregit de manera tradicional, els mateixos passos a la cassola directament. 

1- 50ml d'oli al bol- t 4 min- Tª varoma- V cullera

2- Afegir ceba, pastanaga i els bolets secs- Tapat amb got- t 7seg-
Tª- V 5 (triturar)

3- Sense got- t 5min- Tª varoma- V cullera

4- Sense got- t 15 min- Tª 100º-V cullera

5- Afegir l'aigua dels bolets (si n'hi ha, sinó un raig de caldo- Tapar amb el got- t 30s Tª- V  progressiu    4-7-10.

6- Amb got- t 15 min- Tª varoma- V cullera

Ara ja teniu a punt del sofregit, si utilitzeu com jo trompetes,
aquestes us enfosquiran la salsa però val la pena pel gust que donen, podeu posar-hi ceps.

Mentre aneu fent el sofregit us recomano començar a elaborar la carn.


Talleu la vedella a rodanxes o a daus, com més us agradi.


Poseu una paella al foc amb oli d'oliva i pasaseu la vedella per una mica de farina, un cop l'hagueu salpebrada.

A foc mig coeu la vedella volta i volta, la idea és que quedi segellada.


Aneu posant la vedella en una cassola. Quan tingueu el sofregit preparat i la carn segellada, poseu ajuntar-ho tot a la cassola.


Afegiu el vi ranci i el caldo.


Saleu el conjunt una mica. Ara ve el xup xup... Deixeu-ho coure a foc mig-baix durant una hora i mitja. el temps dependrà de la vedella, del gruix dels talls... Cal coure-la fins que al tocar-la comença a desfer-se. Quan es resisteixi poc, afegiu-hi els bolets i la picada. Jo en aquesta ocasió n'he fet servir de pot, la passada tardor la collita va ser molt minsa. Si utilitzeu bolets frescos, passeu-los abans per la paella amb una mica d'all trinxat. 
Deixeu coure la vedella juntament amb els bolets uns 10-15  minuts i ja ho tindreu preparat.



dijous, 8 de febrer del 2018

Truita de botifarra d'ou; dijous gras

Avui és dijous gras o llarder. És bo no perdre les tradicions i menys si hi ha relacionat quelcom culinari..(je,je). Així que la tradició diu que avui comença el carnaval, a Fornells el celebrem aquest cap de setmana. Enguany aquest inici ha vingut acompanyat de neu, més en alguns llocs que altres, aquí només hi ha hagut una enfarinada, sempre és benviguda, sobretot pels nens. Suposo que ja sabeu que avui és dia de menjar coca de greixons, botifarra d'ou i truita. Doncs us duc una truita de botifarra d'ou, sucosa (com ens agrada a casa) i deliciosa, tasteu-la.



Ingredients (4 persones):

200g de botifarra d'ou
6/8 ous
100g de cansalada viada
4 alls tendres
Unes fulles de julivert
Oli i sal

Preparació:

Poseu una paella al foc amb una mica d'oli d'oliva. Quan estigui calent, afegiu-hi la botifarra tallada a daus, doneu un parell de voltes fins que estigui una mica daurada. Afegiu la cansalada viada a talls. Deixeu coure fins que quedi el greix transparent. 


En aquest punt hi podeu posar l'all tendre i el julivert tallat. 


Remeneu-ho tot i deixeu al foc fins que estigui ben cuit. En un bol, bateu els ous. Quan estigui batuts poseu-hi una mica de sal i afegiu-hi la preparació de botifarra. Poseu una paella al foc amb una mica d'oli. Quan l'oli estigui calent, incorporeu-hi la barreja d'ous. Coeu la truita a foc mitjà de manera que es vagi coent a poc a poc. Doneu-li la volta quan comenci a estar cuita per la part inferior. Deixeu coure la truita. Mengeu-vos-la calenta. Bon dijous gras!!


Recepta del blog La cuina de sempre

dimarts, 6 de febrer del 2018

Pastís de Santiago

El pastís de Santiago, és un pastís típic de Galícia. És típic decorar-la amb una creu de Santiago, que podeu fer-ne una còpia de la xarxa i retallar-la en un cartró o plàstic. És perfecte per acompanyar un cafè, té.. i es manté uns quants dies tendre, si no us el mengeu abans...


Ingredients:

350 g de farina d'ametlla
4 ous
100 g de farina
1 vas d'aigua
200 g de sucre
1 culleradeta de llevat en pols
1 culleradeta de ratlladura de llimona
30 g de sucre llustre

Preparació:

Preescalfar el forn a 190 º. Agafeu un bol gros i poseu-hi la farina d'ametlla, afegiu-hi els ous i remeneu. Incorporeu el sucre i l'aigua i bateu-ho mirant que no quedin grumolls. Afegiu-hi la farina, el llevat i la ratlladura de llimona, remeneu. Prepareu un motlle de 25 cm baix, amb un pinzell, unteu-lo amb mantega i després amb farina. Aboqueu-hi la mescla i introduïu-ho al forn preescalfat. Poseu-lo en posició 2, calor a dalt i baix. Caldrà que cogui aproximadament durant uns 50 minuts. Un cop cuit, poseu-lo sobre una reixa i deixeu refredar el pastís. Quan estigui fred, poseu la plantilla de la creu de Santiago al mig del pastís. Amb un colador, repartiu per sobre el sucre llustre. 


Bon profit!