dilluns, 5 de gener del 2015

Tortell de reis- rosco

Al bloc ja tinc una recepta de tortell, però en aquesta ocasió he volgut fer el típic rosco espanyol, ja que aquí a Girona a les pastisseries el tortell sol ser més estret i amb farcit de massapà. He aprofitat una recepta de la Cristina de Us en llepareu els dits. Quan vaig llegir que la recepta era de Hofmann ja no calia més que posar-me a fer-la. Per aquesta recepta necessitareu un robot de cuina que pugui amassar. Encara hi sou a temps!!


Ingredients (per 2 tortells):

500 g de farina de força
 10 grams de sal
200 grams de llet sencera
100 grams de sucre
1 ou
120 grams de mantega
60 grams de llevat fresc
20 grams de rom
Ratlladura d'una llimona
Ratlladura d'una taronja
Per decorar: Fruita confitada, ametlles
Per farcir: massapà, nata

Preparació:

Per començar a fer la massa de brioix, posarem en el bol de la Kenwood la farina, la sal, el llevat, el sucre i les ratlladures. Intenteu que el llevat i la sal a l'hora de posar-los no es toquin, ja que la sal inhibeix l'efecte del llevat. 


Remeneu amb el ganxo d'amassar a baixa velocitat. Aneu afegint el rom, l'ou i 1/3 part de la llet. Comenceu a amassar i quan es comencin a integrar tots els ingredients, aneu afegint a poc a poc la resta de la llet. Deixem pastar uns 10-15 minuts fins que agafi elasticitat.
Quan la massa ja es vegi elàstica, començarem a afegir la mantega freda a daus. Els anirem incorporant a poc a poc. No afegirem més mantega fins que no s'hagi incorporat l'anterior. Aquest procés pot durar fins a 20 minuts i al final heu d'aconseguir una massa ben brillant. 


Traiem la massa de la Kenwood i l'anem bolejant fins a aconseguir una bola ben llisa. Taparem la bola amb paper film i la deixarem reposar 20 minuts.


Passats els 20 minuts, dividirem la massa en dos. Si el voleu farcir de massapà podeu veure com es farceix en aquest enllaç.
Per fer el tortell que farcirem de nata (o crema, trufa…), farem una bola. Fem un forat al mig de la massa i estirarem els extrems. Per tal que no s'arronsi la massa en fermentar, podem posar un got o el que tinguem a mà en el forat del mig.


Tornarem a posar paper film per sobre i deixarem que la massa pugi a una temperatura ambiental alta. Trigarà aproximadament 1,30-2 h en doblar el seu volum.
Un cop ja hagi pujat, pintarem amb l'ou i decorarem amb la fruita confitada i les ametlles. Posarem el tortell al forn preescalfat a 180 °C. Els coem durant uns 12 minuts o fins que estiguin daurats. Els traiem del fons i el deixem refredar. Partim per la meitat i el podem farcir de nata o el que més ens agradi, també serà el moment de posar la fava i el rei tradicional. Si el fem amb antelació, un cop fred el podem congelar, quedarà perfectament el dia que ens el vulguem menjar.



10 comentaris:

  1. No hay mas que verlo.Una autentica delicia huuuuu.Felices Reyes

    ResponElimina
  2. El tortell de nata és el meu preferit, i aquest fa molt goig! t'ha quedat genial! un petó ;)

    ResponElimina
  3. Xulíssim, per fer-li una mossegada a la pantalla! Bons Reis!

    ResponElimina
  4. Jo soc més del tortell clàssic amb massapà, però veient aquest tortell tan deliciós farcits de nata...crec que em guardo la recepta per la propera vegada fer-lo amb nata... Una abraçada!!

    ResponElimina
  5. Este de nata es de mis preferidos te ha quedado perfecto!!
    Un beso

    ResponElimina