El fricandó és un dels plats més populars de la cuina catalana. Prové del francès fricandeua però amb el temps que fa que el cuinem ja el podem considerar català. A principis del segle XVIII ja surt nombrat en alguns llibres de cuina. Així que tot i les variants aquí us en deixo una. Aprofiteu els bolets que aneu trobant aquesta temporada, jo com que havia de fer lloc al congelador he aprofitat els últims que vam collir l'any passat. Bona temporada de bolets!!
Ingredients (4 persones):
800g de bistec de vedella, llata..2 cebes grosses
1 got de vi ranci
Oli d'oliva verge
Sal
Farina
400g d'escarlets ( o qualsevol altra)
Aigua
6-7 ametlles o avellanes
2 carquinyolis
All i julivert
Preparació:
Peleu i renteu bé els bolets. Escaldeu-los amb aigua, si són de temporada. Jo en el meu cas he utilitzat els que vam congelar la temporada passada. Per començar, poseu una paella grossa al foc amb força oli. Enfarineu els trossos de vedella i fregiu-los ràpidament. Només cal que quedin segellats per tal que després a la cocció no perdin líquids. Mentre els aneu coent, aneu-los reservant en una plata.
Quan els tingueu tots rossejats, passeu l'oli amb el que heu fregit la vedella a una cassola. Escalfeu l'oli i afegiu les cebes ratllades. Deixeu-les coure fins que agafin un cert to daurat. En aquest punt afegiu el got de vi ranci, apugeu el foc i deixeu que l'alcohol s'evapori. Afegiu la vedella a la cassola i un got d'aigua.
Deixeu-ho coure mitja hora. Passada la mitja hora, afegiu els bolets.
Coeu el fricandó una hora més o fins que veieu la vedella tendra (dependrà del gruix de la carn). Si veieu que va absorbint el suc, afegiu aigua o caldo. Just abans d'acabar la cocció feu una picada amb les ametlles els carquinyolis, l'all i el julivert i afegiu-la al fricandó. Deixeu-ho coure uns minuts més i ja el tindreu fet. Recordeu que d'un dia per l'altre encara està més bo!!
Un guisat que té l'èxit assegurat! Amb una bona llesca de pa, a disfrutar i deixar el plat ben net :)
ResponEliminaBoníssim! Un plat tradicional que sempre és un èxit a taula. T'ha quedat estupendo!!
ResponEliminaPer sucar-hi pa!!! Quina bona pinta que fa...
ResponEliminaque receta mas curiosa!!
ResponEliminaPer sucar-hi pà casoslà, sempre em recorda els diumenges de tardor quan la mare preparava el fricandó amb les setes que havia portat el pare el dissabte!!
ResponEliminaPetonets i bon cap de setmana,
Palmira
Hola
ResponEliminaGràcies pels vostres comentaris d'aquí.Hem collit molts carlets i no sabem ni com es netegen ni res.He llegit per aquí que són amargs i cal escaldar-los abans? i què voleu dir amb això de pelar-los? No tinc ni idea ni per on començar i ho vull fer bé.Per exemple,si vull fer una truita de carlets em podrieu dir com s'ha de fer? Gràcies boletaires!
Hola tintina els carlets per mi són els millors bolets per fer guisats ja que agafen molt bé els sabors. Els carlets tenen un petit tel que els recobreix i és el que amarga una mica. Amb un ganivet es poden pelar, estirant aquest tel i del peu el millor potser és rascar-los amb el mateix ganivet. Si els vols guardar una manera d'evitar tenir que pelar-los és fer una conserva en sal. Si se salen ja perden aquesta amargor.
ResponEliminaHola,
ResponEliminaPara hacer el fricandó no se puede poner bistec de ternera de cualquier tipo como da a entender la receta. la parte de la ternera para esta receta son filetes de ternera cortados finos (aleta, tapa, contraculata o morcillo del muslo). Las setas que pueden ser rovellons o otro tipo de setas (las buscas que ya te estoy dando demasiada información), no pueden ser cualquiera.
No se desde escribís estas recetas catalanas, pero aparte de que casi todas están incompletas o "falta de información de las partes e ingredientes de la misma",cuando se os escribe algo cambiaís pálabras que no hemos escrito los que la estamos leyendo.
ESPERO REPUESTA QUE SE QUE NO VOY A RECIBIR.
SALUDO
CAMBIA EL TRADUCTOR PORQUE ES CAPAZ DE DARLE UN ATAQUE DE NERVIOS A CUALQUIERA QUE ESTE ESCRIBIENDO.
ResponEliminaHola els escarlets arrebosats bonossims
ResponElimina