Avui us proposo una
recepta típica del País Basc. A l'igual que nosaltres, la cuina
basca té un munt de receptes amb bacallà. A casa nostra el cuinem
de mil maneres diferents però cal reconèixer que fer un pil-pil és
com fer un bon all i oli, no sempre és fàcil. Us proposo un truquet
casolà per lligar de forma fàcil la salsa. Però és essencial una
bona qualitat del bacallà, per tal que alliberi una bona quantitat
de gelatina, la principal causant de la salsa pil-pil.
Ingredients (4 persones):
4 talls de llom de bacallà
salat
3-4 grans d'all
Oli d'oliva extra verge
Una punta de cirereta
(opcional)
Preparació:
Si comprem bacallà salat,
abans d'utilitzar-lo, haureu de dessalar-lo. 3 dies abans de preparar
el plat, el posarem en un bol amb aigua a la nevera que cobreixi el
bacallà. Cada 12 hores, canviarem l'aigua del remull. Quan anem a
cuinar el bacallà, l'enretirarem de l'aigua i l'assecarem amb un
paper absorbent. Agafem una bona paella i hi posarem mig dit d'oli
d'oliva. Quan estigui calent, hi afegirem els alls tallats a làmines
i la cirereta.
Un cop estiguin rossos, els enretirarem de la paella i
els guardarem en un bol. Vigileu que no se us cremin, ja que llavors
amarguen. Amb l'oli encara calent al foc, afegirem el bacallà amb la
pell cap per avall.
Quan veieu que comença a estar cuit per la part
de baix, doneu-li la volta amb molt de compte i deixeu que s'acabi de
coure. No coeu el bacallà a foc molt alt i així evitareu que se us
enganxi. Veureu que està cuit, quan les llesques del bacallà es
comencin a separar. Un cop cuit, enretireu la paella del foc.
Enretirem el bacallà i anem per preparar el pil-pil. Poseu tot l'oli
i la gelatina que ha deixat anar el bacallà un un bol i deixeu que
s'atemperi. Torneu a posar la paella al foc (mitjà) i ara el truquet
per lligar el pil-pil, és agafar un colador (de malla metàl·lica).
Aneu afegint a poc a poc a la paella l'oli de la cocció del bacallà
i amb el colador aneu fent cercles sobre el fons de la paella. És
com si lliguéssiu un all i oli amb la mà de morter. Veureu que mica
a mica la salsa es va lligant, quan es lligui una mica, aneu afegint
a poc a poc més oli. Seguiu amb els moviments circulars i afegint
oli fins que l'hagueu utilitzat tot i veureu com us ha quedat una
salsa ben lligada.
Un cop acabada la salsa, ja podreu emplatar. Poseu
el bacallà en el plat, a sobre escampeu amb una cullera el pil-pil i
repartiu sobre la salsa els alls que havíeu reservat anteriorment.
Espero que us animeu a fer-lo!!!
Recepta publicada a la revista Forn d'Anells.
jo vaig probar de fer pil pil fa un parell de mesos i....va ser un desastre jiji
ResponEliminaperò, ho tornaré a intentar, a tu t'ha quedat de 10