Un dels aliments que aixeca més passions, és de ben segur la xocolata. Considerat pels asteques la «beguda dels deus» la podem consumir avui en dia en una infinitat de receptes. Aquesta que us proposo combina el flam, amb un bescuit de xocolata d'una consistència semblant al brownie. La curiositat que té a més la recepta, és que durant la cocció, s'inverteixen les densitats dels productes i es realitza un procés força màgic. La posició del flam i el del bescuit, s'intercanvien. Gaudiu aquests dies de fred d'unes postres delicioses i aprofiteu les endorfines que ens aporta la xocolata.
Ingredients (motlle de 2 l de capacitat):
Pel bescuit de xocolata:
100 g de xocolata
(55%cacau)
150 g de mantega
3 ous (mida L)
150 g de sucre
25 g de cacau en pols
(amarg)
100 g de farina
1 culleradeta de
llevat químic
Pel flam
400 ml de llet
400 g de llet
condensada
200 g de formatge
d'untar
4 ous
Per la cobertura del pastís:
200 g de xocolata
(55% postres)
200 ml de nata (per
muntar)
50 g de mantega
Preparació:
La cocció del pastís és al bany maria, amb la
qual cosa haureu de posar una plata amb aigua al forn amb capacitat
per allotjar el motlle del pastís. Preescalfeu el forn a 160°.
Comenceu la recepta fent el bescuit de
xocolata. Poseu la xocolata i la mantega en un bol i els foneu,
al bany maria o bé al microones.
En un altre bol, fiqueu els ous i
el sucre i els bateu amb unes barnilles.
Afegiu la crema de xocolata que anteriorment
haureu fos i barregeu la mescla fins que els ingredients quedin
integrats. Incorporeu a la mescla, la farina, el cacau i el llevat, tot
tamisat. Barregeu tots els ingredients amb moviments envolvents.
Engreixeu un motlle que no sigui desemmotllable (podria vessar) i
aboqueu la mescla del bescuit en el motlle.
Ara prepareu la capa del flam. Aquest pas és
molt senzill, fiqueu tots els ingredients en un bol
(llet, llet condensada, formatge d'untar, ous) i ho bateu amb la
batedora o amb unes barnilles, fins que obtingueu una massa ben fina. Afegiu el flam
preparat sobre el bescuit de xocolata.
Tapeu el motlle amb una mica
de paper d'alumini i introduïu el pastís al forn dins de la plata
al bany maria.
Durant la cocció passarà la màgia. S'intercanvien
per densitat les masses. El flam passa a ocupar el fons del motlle i
el bescuit se situa a la part superior. Coeu el pastís durant 1
hora. Un cop cuit, l'haureu de deixar refredar i un cop fred
deixeu-lo unes hores dins la nevera per tal que es refrigeri.
Quan el pastís ja estigui ben fred, podreu
preparar el bany de xocolata. El ganache o crema de xocolata prepareu-lo, posant la nata en un cassó i portant-la a ebullició.
Quan bulli la nata, enretireu-la del foc i afegiu-hi la xocolata.
Remeneu amb unes barnilles fins a aconseguir una crema sense
grumolls. Finalment, incorporeu la mantega, que li donarà un bonic to
brillant. Deixeu que el ganache es temperi i llavors, banyeu amb
ell el pastís. Recordem que durant la cocció s'hauran intercanviat
les posicions del flam i el bescuit, per tant quan desemmotllem i
bolquem el pastís sobre el plat de presentació, el flam ens quedarà
a sobre. Per banyar el pastís haurem d'anar amb compte ja que
banyarem directament sobre el flam (si la temperatura del ganache és
molt alta es pot desfer el flam).
Un cop banyat el pastís el podem
deixar a la nevera fins l'hora de servir.
També podem servir el
pastís sense banyar-lo amb xocolata.
Èxit assegurat! Jo també en tinc un de semblant al blog...però aquest és súper súper de xoco.
ResponElimina