dimarts, 31 d’octubre del 2017

Pastís xocoflam

Un dels aliments que aixeca més passions, és de ben segur la xocolata. Considerat pels asteques la «beguda dels deus» la podem consumir avui en dia en una infinitat de receptes. Aquesta que us proposo combina el flam, amb un bescuit de xocolata d'una consistència semblant al brownie. La curiositat que té a més la recepta, és que durant la cocció, s'inverteixen les densitats dels productes i es realitza un procés força màgic. La posició del flam i el del bescuit, s'intercanvien. Gaudiu aquests dies de fred d'unes postres delicioses i aprofiteu les endorfines que ens aporta la xocolata. 


Ingredients (motlle de 2 l de capacitat):


Pel bescuit de xocolata:
100 g de xocolata (55%cacau)
150 g de mantega
3 ous (mida L)
150 g de sucre
25 g de cacau en pols (amarg)
100 g de farina
1 culleradeta de llevat químic

Pel flam

400 ml de llet
400 g de llet condensada
200 g de formatge d'untar
4 ous

Per la cobertura del pastís:

200 g de xocolata (55% postres)
200 ml de nata (per muntar)
50 g de mantega

Preparació:

La cocció del pastís és al bany maria, amb la qual cosa haureu de posar una plata amb aigua al forn amb capacitat per allotjar el motlle del pastís. Preescalfeu el forn a 160°.
Comenceu la recepta fent el bescuit de xocolata. Poseu la xocolata i la mantega en un bol i els foneu, al bany maria o bé al microones. 


En un altre bol, fiqueu els ous i el sucre i els bateu amb unes barnilles. 


Afegiu la crema de xocolata que anteriorment haureu fos i barregeu la mescla fins que els ingredients quedin integrats. Incorporeu a la mescla, la farina, el cacau i el llevat, tot tamisat. Barregeu tots els ingredients amb moviments envolvents. Engreixeu un motlle que no sigui desemmotllable (podria vessar) i aboqueu la mescla del bescuit en el motlle. 


Ara prepareu la capa del flam. Aquest pas és molt senzill, fiqueu tots els ingredients en un bol (llet, llet condensada, formatge d'untar, ous) i ho bateu amb la batedora o amb unes barnilles, fins que obtingueu una massa ben fina. Afegiu el flam preparat sobre el bescuit de xocolata. 


Tapeu el motlle amb una mica de paper d'alumini i introduïu el pastís al forn dins de la plata al bany maria. 



Durant la cocció passarà la màgia. S'intercanvien per densitat les masses. El flam passa a ocupar el fons del motlle i el bescuit se situa a la part superior. Coeu el pastís durant 1 hora. Un cop cuit, l'haureu de deixar refredar i un cop fred deixeu-lo unes hores dins la nevera per tal que es refrigeri.
Quan el pastís ja estigui ben fred, podreu preparar el bany de xocolata. El ganache o crema de xocolata prepareu-lo, posant la nata en un cassó i portant-la a ebullició. Quan bulli la nata, enretireu-la del foc i afegiu-hi la xocolata. Remeneu amb unes barnilles fins a aconseguir una crema sense grumolls. Finalment, incorporeu la mantega, que li donarà un bonic to brillant. Deixeu que el ganache es temperi i llavors, banyeu amb ell el pastís. Recordem que durant la cocció s'hauran intercanviat les posicions del flam i el bescuit, per tant quan desemmotllem i bolquem el pastís sobre el plat de presentació, el flam ens quedarà a sobre. Per banyar el pastís haurem d'anar amb compte ja que banyarem directament sobre el flam (si la temperatura del ganache és molt alta es pot desfer el flam). 


Un cop banyat el pastís el podem deixar a la nevera fins l'hora de servir. 


També podem servir el pastís sense banyar-lo amb xocolata. 


1 comentari:

  1. Èxit assegurat! Jo també en tinc un de semblant al blog...però aquest és súper súper de xoco.

    ResponElimina