divendres, 26 de gener del 2024

Pèsols amb sípia

Recepta tradicional catalana. A casa l'hem cuinat tota la vida, la meva mare el broda, a vegades hi afegeix mandonguilles. És un plat boníssim i aprofitem els pèsols que congelem a la collita de l'hort de la mare. km 0 total!. No hem de perdre les receptes de tota la vida, és l'essència de la nostra cultura. 


Ingredients (4 persones):

1 sípia grossa o 2 mitjanes

1/2 kg de pèsols

2 cebes de Figueres

2 tomates madures

1 gra d’all

1/2 l de caldo de peix

Oli d’oliva, sal i pebre

Per la picada:

1 gra d’all

Unes fulles de julivert

5-6 avellanes

1 peça de xocolata

1 carquinyoli o 1 torradeta de pa


Preparació:

Primer de tot netegem i tallem la sípia a quadradets. Posem oli en una cassola i quan estigui calent, hi afegim la sípia. Quan estigui una mica saltejada, preparem el sofregit. Tallem a dauets l’all i l’incorporem a la cassola. Quan comencin a canviar de color, incorporem la ceba ratllada. Coem la ceba i l’all a temperatura baixa fins que agafi un color daurat. Arribat aquest punt, ratllem la tomata i l’incorporem també a la cassola. Deixem coure fins que tinguem un sofregit ben melós i la sípia estigui cuita (uns 20 minuts). Quan tinguem el sofregit cuit, hi afegim el caldo de peix i quan bulli, incorporem els pèsols. Salpebrem i deixem coure. El temps de cocció dependrà de la mida dels pèsols i la varietat.



Quan ja estigui pràcticament cuit, preparem la picada. En un morter posem tots els ingredients tallats petits i ho aixafem amb la mà de morter. Ho incorporem a la cassola i ho deixem coure uns minuts. Tastem i si cal, afegim una mica de sal.

Recordeu que els guisats d’un dia per l’altra encara són més bons.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada