divendres, 13 de juliol del 2012

Pintxos de sobrassada

El meu amic Esteve és un crack dels pinxos i l'altre dia em va enviar una convinació amb sobrassada que un dia ja us passaré. Vaig aprofitar els ingredients que tenia per casa i van sortir aquests dos pintxos que els vaig dur a un sopar amb uns amics i van agradar molt.


Ingredients:

Una barra de xapata o gallega
Una terrina de sobrassada de porc ibèric
Fornatge de cabra
2 cebes grosses
Sal
2 cullerades de sucre

Preparació:

Primer de tot prepareu la ceba caramelitzada. Jo la preparo a la cooking chef, posició 3 i 110º. Si no la podeu preparar de la manera tradicional. Escalfeu oli en una paella i quan estigui calent poseu-hi la ceba tallada en làmines fines. Saleu-la i coeu-la a foc lent fins que quedi transparent. Quan ja veieu que comença a estar cuita ( no ha de quedar fosca sino d'un color transparent) afegiu-hi un parell de cullerades de sucre i deixeu coure uns minuts més.
Talleu la barra de pa a llesques fines i torreu-les. Si n'heu de fer una bona quantitat, us recomano que les poseu al forn a gratinar. Un cop torrades, treieu-les del foc i escampeu per sobre la sobrassada.
A la meitat de les torrades poseu-hi a sobre una rodanxa de formatge de cabra i torneu-les a posar al grill fins que agafin un color torradet o es comenci a desfer el formatge.
A l'altra meitat de les torrades poseu-hi a sobre la ceba caramelitzada.


dimarts, 10 de juliol del 2012

Borek de morcilla

Els borek són uns paquetets típics de Turkia que es poden farcir del que es vulgui. Aquests els he emplenat de morcilla i pinyons i queden perfectes com a entrant o bé en un pica pica. Per fer-los s'utlitza la pasta filo que queda molt cruixent.


Ingredients (20 boreks):

5 fulls de pasta filo
5 morcilles
50 gr de pinyons
Mantega fosa
Un raig de mel (opcional)

Preparació:

Agafeu un full de pasta filo i talleu-la en quatre trossos de dalt a baix per la part més allargada.


 En un bol, poseu el farcit de les morcilles i barregeu-les amb els pinyons. Agafeu una mica del farcit de morcilla i poseu-lo a la part final del rectangle i doblegueu la pasta filo en forma de triangle per sobre del farcit.
Ara aneu doblegant la pasta i el farcit de manera que sempre us quedi un triangle. La pasta que us quedi al final, amague-la entre mig dels plecs que heu format anteriorment.Pinteu els paquetets amb la mantega fos.


Escalfeu el forn a 180º i quan el tingueu calent introduiu-hi els borek. No trigaran més de 10 minuts a coure's. Quan estiguin dauradets, ja els podreu treure. Poseu-los a la plata de servir i si sous amants dels  agredolços, decoreu-los amb un fil de mel per sobre, que hi dona un contrast molt bo.


dimecres, 4 de juliol del 2012

Hummus

Aquesta recepta me la va demanar la Lidia, una companya de la feina. És molt fàcil de fer i és perfecte si feu un primer plat d'entrants variats. El podeu acompanyar amb pa de pita o també hi van genial els crudités de verdures.


Ingredients:

1/2 pot de cigrons cuits
2 grans d'all
3 cullerades de salsa tahin (salsa de sèsam)
sal
pebre
suc d'una llimona
4 fulles de julivert

Preparació:


Poseu en en bol tots els ingredients i tritureu-los amb la batedora. Un cop tingueu una pasta homogènia proveu el punt de sal i de pebre. Rectifiqueu si cal. Deixeu-lo una estona a la nevera abans de servir.

 Consells:

 - Podeu bullir vosaltres mateixos els cigrons però el recurs dels cigrons cuit va molt bé.
-  La salsa tahin la podeu trobar en botigues marroquines o àrabs, si us agraden aquest tipus de receptes l'utilitzareu molt.
- Proveu-ho acompanyant unes crudités d'api, pastanaga, pebrot, cogombre...





dilluns, 2 de juliol del 2012

Pastís Goku

Avui és l'aniversari del meu fill i com que li agrada molt en Son Goku, li he fet el pastís amb la seva cara. És el primer cop que faig un pastís utilitzant la pasta fondant, tampoc l'havia provat mai però el resultat ens ha agradat a tots.


Ingredients ( 14-16 persones):

Pel biscuit genovesa (motllo de 25 cm):

6 ous
200 gr de sucre
200 gr de farina
60 gr de mantega fosa

Per la trufa:

300 gr de nata
100 gr de xocolata 70%
50 gr de sucre

Per la cobertura:

massa fondant blanca, negre i colorants

Preparació:


Primer de tot prepareu la trufa. Poseu a bullir la nata amb el sucre. Quan arrenqui el bull afegui-hi la xocolata a trossos i remeneu fins que quedi ben desfeta. Deixeu-la refredar i poseu-la a la nevera. Quan hagi passat com a mínim una hora a la nevera, munteu-la amb una batedora de barilles com si fos nata. Reserveu-la a la nevera fins que l'hagiu d'emprar.
Prepareu ara el biscuit, s'utilitza el genovesa perquè queda una massa compacta. Primer de tot, bateu els ous juntament amb el sucre fins que quedin blanquinosos i tripliquin el seu volum. En aquest punt, afegiu-hi la mantega fosa a poc a poc i després la farina amb moviments envoltants. Poseu-ho en un motllo de 25 cm previament engreixat i enfarinat. Poseu-ho al forn preescalfat a 180º durant 30 minuts.
Un cop fred, treieu-lo del motllo i talleu-lo per la meitat. Farciu l'interior amb la trufa. Reserveu a la nevera mentre prepareu el fondant.
Estireu el fondant blanc amb un corró i envolcalleu tot el pastís. Feu la forma de la cara d'en Goku i poseu-la sobre la base blanca. Podeu deixar el pastís a la nevera. Treieu-lo de la nevera 1 hora abans de servir-lo.



Fideuà

La meva amiga Mercè, ja fa temps que em va demanar la recepta de la fideuà. Ahir per fi la vaig fer. A casa fem una barreja entre fideuà i rossejat de fideus. Utilitzem fideus més prims que els de la típica fideuà i al final els rossegem al forn.


Ingredients (4 persones):


300 gr de fideus del número 2
2 sèpies mitjanes
2 calamars
8 escamarlans o gambes
250 gr de rossellones
2 cebes grosses
2 tomates madures
All i oli
Sal

Pel brou de peix:

Un cap de rap o/i peix de roca o/i caps de gamba (el que tingueu)
Una ceba petita
Una tomata petita
700 ml d'aigua

Preparació:

Primer de tot podeu començar a fer el brou de peix. Poseu tots els ingredients en fred en una olla petita i quan comenci a bullir, abaixeu una mica el foc i deixeu-ho coure uns 20 minuts.
En una paellera o cassola poseu-hi oli i quan estigui calent, afegiu-hi la sèpia, doneu-li un parell de voltes i ja podreu afegir-hi els calamars. Un cop estigui saltejat (2 minuts) ja ho podreu treure de la cassola i el guardeu per més tard. En el mateix oli que heu fregit la sèpia i el calamar, poseu-hi a coure la ceba picada fina. Quan sigui ben rossa, ja hi podreu afegir la tomata ratllada. Deixeu coure el sobregit fins que estigui ben cuita la tomata. Afegiu a la paellera els fideus i rossejeu-los  juntament amb el sobregit. Poseu la sèpia i el calamar que tenieu reservat i doneu al conjunt un parell de voltes. En aquest moment ja podeu afegir-hi el brou calent i la sal. Jo no el tiro tot de cop sino que el vaig afegint a mesura que es va quedant sec. Afegiu-hi les rossellones i deixeu coure la fideuà uns 5 minuts. En aquest punt si us agrada que quedi la fideuà seca i torradeta, afegiu més brou, els escamarlans i tasteu el punt de sal. Poseu la paellera al forn preescalfat a 200º fins que veieu que els fideus es comencen a aixecar i quedar torradets.
Serviu-los ben calents i acompanyats amb un all i oli.

Consells:

- Si feu servir els fideus del número 1, escurceu les coccions. Si són números superior, les allargueu.
- Si no voleu rossejar la fideuà al forn, aneu afegint el brou i quan faltin uns 2 minuts per acabar la cocció, afegiu-hi els escamarlans.
- Si no voleu fer el brou de peix, podeu utilitzar els que venen preparats en tetrabrik.





dijous, 28 de juny del 2012

Fideus asiàtics amb verdures i porc

Ara que ha arribat l'estiu vé de gust fer receptes ràpides i encara millor si són plats únics. Aquests fidues com que duen el porc esdevenen un plat molt equilibrat. Per fer-la, utilitzo el wok, que és ideal per saltejar verdures i que no perdin les seves propietats.


Ingredients (4 persones):

250 gr de fideus asiàtics de farina de blat
400 gr de filet de porc a daus
1 carbassó gros
2 pastanagues grosses
2 cebes tendres
1 polsim de gingebre en pols
salsa de soja ( al gust)

Preparació:

Tallar les verdures en juliana una mica gruixuda. Posar el wok al foc i quan estigui ben calent l'oli, afegir-hi la pastanaga, que és la verdura que triga més a coure's. Un cop veieu que ha perdut la seva rigidesa, afegir-hi la ceba i tot seguit el carbassó. Aneu-ho barrejant per tal que es cogui per igual. Les verdures han de quedar al dente.

Quan les tingueu amb la consistència desitjada, enretireu-les del foc. En el mateix oli, saltegeu-hi el filet de porc fins que estigui ben cuit. Afegiu al wok el gingebre en pols  i la salsa de soja. Afegiu-hi les verdures i deixeu-ho coure un minut tot junt, perquè s'impregnin tots dels gustos.
Mentre aneu coent les verdures i la carn, haureu posat a bullir 1 litre d'aigua. Poseu els fideus en un bol i quan l'aigua arrenqui el bull, aboque-la sobre els fideus i deixeu-ho reposar els minuts que us digui el fabricant. Els que jo vaig comprar, calia deixar-los en aigua per hidratar-se 4 minuts. Pasat aquest temps, escorreu-los i afegiu-los al wok. Barregeu els fideus amb la verdura i el porc i ja el podreu servir.



dimarts, 26 de juny del 2012

Galetes de mantega

Aqui us poso una recepta de galetes. Són les típiques de pastisseria, que si les proveu de fer veureu que no tenen cap dificultat i queden molt bones. Jo unes quantes les banyo amb xocolata negra, però ho podeu fer amb xocolata blanca o de llet, com més us agradin. Si seguiu els consells que us dono al final, no us poden fallar!!


Ingredients (40 galetes):

250 gr de farina de força
200 gr de mantega
100 gr de sucre llustre
Ratlladura d'una llimona
1 sobre de vainilla
1 ou
Un polsim de sal
250 gr de xocolata negra

Preparació:

Deixeu amb antelació la mantega a temperatura ambient fins que quedi amb una consistència tova. Barrejeu-la amb la sal, el sobre de vainilla, la ratlladura de llimona i el sucre. Remeneu fins que us quedi una massa homogènia. Afegiu-hi l'ou i la farina. Torneu a remenar fins que quedin tots els ingredients ben units. Poseu en una màniga pastissera una boquilla  estrellada perque quedi una forma ondulada a les galetes.

Poseu la massa dins la màniga pastissera i aneu-les distribuint en una plata del forn.
Feu les formes que més us agradin.
Poseu-les al forn preescalfat a 180º uns 10 o 15 minuts, fins que estiguin
daurades.
Deixeu-les refredar i ja les podreu banyar amb la xocolata. Poseu al microones la xocolata, vigilant que no es cremi. Introuiu-hi les galetes i poseu-les a refredar sobre un paper sulfuritzat o de silicona.

Consells:

- Feu servir farina de força i no normal o de pastisseria, sino la massa un cop al forn perd la forma de la galeta.
- Feu servir mantega i no margarina, sino també perdrà consistència. Si no us voleu esperar tanta estona a que la mantega quedi toba a temperatura ambient, poseu-la al microones. Utilitzeu la funció de descongelar i anireu més ràpid. No us recomano fer-ho a potències altes ja que es desgà molt ràpid i la massa no queda tan bé.
-Si voleu que la xocolata un cop banyades les galetes es refredi depressa, poseu-la uns minuts al congelador.