dijous, 1 de febrer del 2018

Empanada de fruits de mar

Sempre ve de gust una empanada, avui amb un farcit una mica diferent, molt bo. Animeu-vos a fer-lo!!


Ingredients:

 Per la massa:

500g de farina
200ml d'aigua
100l d'oli del sofregit
10g de llevat fresc
10g de sal
1 culleradeta de pebre vermell
1 ou per pintar la massa

Pel farcit:

2 cebes grosses
3 tomates grosses
400g de tonyina
150g de bastonets de cranc

1 Kg de musclos
Sal i oli ( mínim150ml)
1 culleradeta de sal

Preparació:

El primer que heu de fer, és el sofregit ja que utilitzarem l'oli sobrant per fer la massa. Poseu una paella al foc, afegiu-hi l'oli i sofregiu-hi la ceba tallada en juliana, afegiu-hi la sal. Un cop estigui una mica enrossida, poseu-hi la tomata triturada. Deixeu-ho coure tot junt fins que estigui la tomata ben cuita. Reserveu l'oli que us hagi sobrat.




Prepareu ara la massa. Si teniu un robot, aprofiteu-lo. Jo com totes les masses, la faig a la cooking chef. Poseu-hi tots els ingredients i amasseu-ho fins que quedi una massa homogènia (velocitat 1, 5 minuts). Si no teniu robot, poseu tots els ingredients en un bol gros i amasseu-ho fins formar una bola. Poseu la massa en un bol i tapeu-la amb un drap. Deixeu-la reposar 1 hora.

Mentre reposa la massa podeu anar preparant el farcit. Coeu al vapor els musclos. Un cop cuits, traieu la carn de les cloves i reserveu. Barregeu el sofregit amb la tonyina, els bastonets de cranc tallats a trossos i els musclos també tallats a trossos.
Talleu la massa en dues meitats, una una mica més grossa que serà la base i la més petita que servirà per tapar l'empanada.
Estireu la massa fins aconseguir la mida d'una plata de forn. Repartiu per sobre el farcit.


Poseu al damunt la tapa també estirada. Per ajuntar les bores de la base i la tapa podeu anar doblegant la part de sota que us sobri pinçant-la amb la tapa. Si us sobra una mica de massa podeu retallar alguna forma per adornar l'empanada. Pinteu l'empanada amb l'ou batut.


Poseu l'empanada al forn a 180º durant uns 45 minuts, veureu que està cuita quan agafi un bonic color daurat.

dilluns, 22 de gener del 2018

Pèsols amb mandonguilles

Una recepta que a casa s'ha fet tota la vida, la mare, les àvies. Uns deliciosos pèsols i una bona carn es poden transformar en un plat únic ben equilibrat i complert. Jo he aprofitat els pèsols de l'hort de la meva mare, cada any congelem el sobrants per tenir-ne al llarg de l'any.


Ingredients (4 persones):

 150 g de vedella per guisar, a daus
1 botifarra
250g de carn picada de  vedella
250g de carn picada de porc
1 ou
2 cullerades de pa ratllat
2 grans d'all
Julivert
400g de pèsols (congelats o no)
300g de patates
2 cebes de figueres
3 cullerades de salsa de tomata (o 4-5 tomates ratllades)
Sal i pebre
Oli d'oliva extra verge

Preparació:

Aquesta recepta, la podeu fer sense botifarra i carn, però a mi m'agrada posar-ne, dona més gust als pèsols. Comencem daurant la carn de vedella a daus i la botifarra a talls, en una cassola de ferro colat i amb oli d'oliva verge. 


A foc mig, deixem que quedin daurats i quan ho estiguin, els enretirem. En el mateix oli, hi afegim la ceba ratllada. Seguim coent a foc mig i deixem que quedi daurada.





Hi afegim la salsa de tomata. En cas de no tenir-ne, poseu-hi les tomates ratllades. La única diferència serà que trigareu més a fer la recepta.




En aquest punt, afegiu els pèsols i les patates tallades a daus.




Remeneu-ho tot. Afegiu aigua fins a cobrir-ho. Mentre comença a bullir l'aigua, prepareu les mandonguilles. 
En un bol, poseu les carns, els alls aixafats i uns brins de julivert tallats. Salpebreu la carn i remeneu tot el conjunt. Afegiu l'ou i el pa ratllat fins que agafi la consistència òptima per fer les mandonguilles.
Abans el que feia, era fregir les mandonguilles en oli i després posar-les als guisat.. però un cop vaig provar de posar-les directament sense fregir-les i .. t'estalvies molt de temps. 
Quan comenci a bullir l'aigua, afegiu les mandonguilles. 


Deixeu coure a foc mig fins que estiguin cuites les patates i els pèsols. Si heu triat una patata de cocció llarga, afegiu-la abans  i els pèsols més tard. Quan estiguin cuits, rectifiqueu de sal si cal. Serviu acompanyats d'una bona llesca de pa de pagès.. Bon profit.


dimecres, 17 de gener del 2018

Cuixa de gall dindi al forn

Un cop acabades les festes, toca fer una mica de règim! Aquest no és en si un plat de dieta però evidentment és molt menys calòric que si es tractés d'una cuixa de xai. El gall dindi és una carn blanca i molt poc greixosa, molt recomanable en dietes. Avui us la preparo amb una aparença més desitjable que feta directament a la planxa. Amb una patates i cebetes, ja agafa un toc festiu!!

 

Ingredients (4 persones):

2 cuixes de gall dindi (mitjanes)
600g de patates
2 cebes mitjanes
Herbes de Provença
Oli d'oliva verge
50ml de conyac
50ml d'aigua 
Sal i pebre negre

 

Preparació:

Peleu les patates i les cebes. Preescalfeu el forn a 190º. Talleu les patates a rodanxes fines, feu el mateix amb les cebes. Agafeu una plat que pugui anar al forn i sitieu les patates i les cebes al fons de la plata. 


Afegiu el conyac i l'aigua, salpebreu. Ara prepareu les cuixes, feu uns talls longitudinals a les cuixes, salpebreu-les i podeu oli per sobre. Repartiu per sobre les cuixes, les herbes de provença. Poseu les cuixes sobre les patates i cebes. 



Poseu la plata dins el forn, posició 2 calor a dalt i a baix. Deixeu-lo dins el forn uns 30-40 minuts (dependrà del gruix de les cuixes).  Aneu girant les cuixes cada 15 minuts i aneu-les regant amb els sucs. Si us queda sec, podeu afegir una mica d'aigua o conya. Serviu acompanyades de les patates.


divendres, 12 de gener del 2018

Xampinyons amb llagostins

Us ve de gust unes tapetes??? Doncs aquesta és boníssima, saludable i amb molt de gust. Tasteu-la.


Ingredients (12 tapes):

24 llagostins petits
12 xampinyons mitjans
Un raig de conyac
Julivert i all (al gust)
Sal i pebre
Oli d'oliva verge
Preparació:

Preparació:

Preescalfeu el forn a 190º (calor a dalt i baix). Traieu els caps dels llagostins, traiem també la closca de la cua, desem a part la carn de la cua. Posem un cassó petit al foc i hi afegim una mica d'oli d'oliva. Quan comenci a estar calent, hi posem els caps dels llagostins i les closques de la cua. Deixem que s'infusioni amb l'oli. Quan hagi canviat el color de les closques a vermell i veieu que l'oli comenci a quedar d'un color també vermell, aparteu-ho del foc. Ara fora del foc, aixafeu amb una forquilla o mà de morter els caps dels llagostins. L'objectiu és treure el corall del cap del llagostí, que dona molt de gust a l'oli, en aquest cas, la salsa. Afegiu-hi el conyac, poseu-ho al foc i flamegeu-ho. Deixeu que redueixi una mica la salsa i s'elimini l'alcohol. Coleu i reserveu la salsa. 
Prepareu una plata de forn i aneu posant els xampinyons, salpebrats i situeu a sobre dos cues de llagostins. 


A la salsa que heu reservat anteriorment, afegiu-hi una mica de julivert i all al gust i tritureu-ho. Repartiu una mica de la salsa sobre de cada xampinyó.


Introduïu els xampinyons al forn i deixeu que es coguin durant uns 10 minuts. Si utilitzeu uns xampinyons grossos, trigaran més a coure's, llavors us recomano posar els llagostins a mitja cocció per tal que no us quedin massa cuits. Si us ha quedat salsa, quan els traieu del foc, poseu-ne una mica per sobre. Serviu-los calents, en culleres individuals o en plata per picar. 





dimarts, 2 de gener del 2018

Tortell de reis (Thermomix)

Com cada nadal toca per reis fer un tortell. En aquesta ocasió he aprofitat la Thermomix per fer el brioix del tortell. Queda una massa molt esponjosa i de gust deliciós. El podeu fer també amb una amassadora o be a mà. Encara falten uns dies per reis però us deixo la recepta per si us voleu animar a fer-la!!



Ingredients:

Per la massa mare:
90g de farina de força
50g de llet semidesnatada
5g de llevat fresc

Pel sucre aromatitzat:

120g de sucre
Pell d'1 taronja
Pell de 1/2 llimona
Per la llet aromatitzada:
80g de llet
Pell d'1 taronja
Pell de 1/2 llimona
1 branca de canyella

Per la massa:

El sucre aromatitzat (anterior)
80g de llet aromatitzada (anterior- si no n'hi ha prou afegiu-ne)
60g de mantega a temperatura ambient
2 ous mitjans
15g de llevat fresc
30g d'aroma de tarongina (azahar (cast))
340g de farina de força
Un polsim de sal
La massa mare

Per decorar:

1 ou batut
Ametlla a làmines
Fruita confitada
Sucre humit


Preparació:

Per la massa mare:
Poseu al bol de la Thermomix la llet i el llevat 37º, remeneu 3 seg. Afegiu la farina 1min-V espiga. Traieu la massa, amasseu i formeu una bola. Poseu la bola en un bol, tapeu-la amb film i deixeu llevar unes 2 hores.


Pel sucre aromatitzat:
Poseu en el bol el sucre, passeu-lo a llustre- 30s- V5-10. Afegeix la taronja i la llimona, pulveritza 15s V-10.


Per la llet aromatitzada:
Poseu la llet al bol amb la llimona, la taronja i la canyella. 5min Tª90º V cullera/dreta-esquerra.


Massa:
Poseu tots els ingredients en el bol: sucre aromatitzat, llet aromatitzada, llevat, mantega, ous, aroma de tarongina, farina de força, massa mare i sal. Poseu 30s- V6. i 3 min V espiga. La massa resultant no la traieu del bol, deixeu-la llevar per espai d'1 o 2 hores, Dependrà de la temperatura ambiental, Deixeu-la fins que dobli el volum.





Passat aquest temps, traieu la massa del bol i formeu una bola.
Deixeu-la reposar 15 minuts. Formeu el tortell, feu un forat al mig i estireu la massa cap els costats fins que quedi amb forma de tortell. Pinteu amb ou batut i deixeu reposar 1 hora.
Passat el temps de repòs, torneu a pintar amb ou i decoreu amb les fruites, l'ametlla i el sucre. Si no trobeu sucre granulat per decorar, humitegeu una mica de sucre i poseu-lo formant grumolls sobre el tortell.




Poseu-la dins el forn preescalfat a 200º. Deixeu-lo uns 15-20 minuts o fins que el veieu daurat. Un cop refredat el podeu omplir de nata o no, com més us agradi.

Recepta adaptada del blog Velocidad cuchara

dissabte, 30 de desembre del 2017

Canapès enrotllats

Una idea per aquests menús de cap d'any. Un pica pica original per variar dels típics canapès. El més interessant per aquests dies, és que s'han de preparar amb antelació.... no cal fer-los a l'últim moment.

 

Ingredients:

Canapès de cranc:

1 llesques de mortadel·la o embotit de cranc
4 llesques de pa de motllo o 2 grosses per la meitat
2 cullerades de formatge fresc
2-3 cullerades de maionesa
2 llaunes petites de tonyina
4 palets de cranc

Canapès de pernil dolç i formatge:

6 llesques de pernil dolç
8 cullerades de maionesa
4 llesques de pa de motllo o 2 grosses per la meitat
4-5 llesques de formatge cheedar (fi)
enciam
6-7 cogombrets

Canapès de salmó fumat:

150-200g de salmó fumat
4 llesques de pa de motllo o 2 grosses per la meitat
4 cullerades de maionesa
4-5 cullerades de formatge fresc (amb fines herbes o no)

Preparació: 

Per fer aquests canapès enrotllats cal procedir sempre de la mateixa manera, cal mullar una mica el marbre i posar a sobre un tall gros de paper film. Situeu a sobre les llesques d'embotit/salmò, el pa de motllo i els farcits. Després caldrà amb l'ajut del paper film enrotllar sobre si mateixos el rectangles fins a formar un rotllo. Si us queda el paper film molt tacat de maionesa o crema de formatge, passeu-lo a un altre de net i enrotlleu bé. Feu com un caramel i deixe-lo unes hores a la nevera. És ideal fer-ho a la nit per l'endemà o al matí pel vespre. D'aquesta manera agafa consistència. A l'hora de servir, podeu servir-los drets o bé ajaguts. Si els voleu servir drets (com a la fotografia) talleu-los una mica gruixuts per tal que s'aguantin. Ara us detallo l'ordre dels ingredients i capes de cada canapè:
Canapès de cranc:
Poseu el paper film i a sobre les llesques de mortadel·la o de cranc. A sobre repartiu el formatge crema. Repartiu el pa de motllo i aixafeu-los amb  un corró. La propera capa és la de la tonyina barrejada amb la maionesa, escampeu-la i acabeu amb els palets de cranc. Enrotlleu i deseu a la nevera.



Canapès de pernil dolç i formatge:
Comenceu amb una capa de pernil dolç sobre el paper film. Escampeu per sobre 4 cullerades de maionesa. Repartiu al damunt les llesques de pa de motllo i estireu-lo amb el corró. Poseu a sobre la resta de maionesa i a sobre el formatge cheedar. No feu l'error que vaig fer jo d'agafar un cheedar molt gruixut, llavors a l'hora d'enrotllar es va trencar el formatge ja que no és tant flexible. Agafeu-ne un de prim. Sobre el formatge repartiu l'enciam talladet i  a un extrem uns cogombrets. Enrotlleu i deseu a la nevera.

Canapès de salmó fumat:

Comenceu amb el paper film i a sobre escampeu el salmó fumat. Repartiu a sobre la maionesa. Situeu el pa de motllo sobre la maionesa i aixafeu-lo amb el corró. Escampeu sobre el pa la crema de formatge.
Enrotlleu i deseu a la nevera.

 Recepta adaptada de La empanada light de Bego

 

dimecres, 27 de desembre del 2017

Pernil al forn amb melassa

Sant Esteve com a moltes llars el celebrem amb la reunió d'una bona part de la família. Enguany ens hem assegut a la taula 15. Aquesta recepta fa temps que tenia ganes de fer-la i està treta d'un capítol de l'especial de Nadal de Nigella Lawson. M'ha costat trobar la melassa, a casa nostra, no és molt coneguda i en canvi, tant utilitzada al poble anglosaxó. La veritat, s'ha de dir que, fins que no hem tastat el pernil, no les tenia totes amb mi. La textura de la melassa.. la olor al forn de torrat de caramel.. he patit una mica però per sort, el resultat ha estat espectacular. La carn ha quedat molt ben cuita i molt tendra, la salsa que ha resultat, boníssima. Resumint, si teniu molts convidats, és perfecte. Amb el que he fet (8kg) en podrien haver menjat tranquil·lament el doble!!


Ingredients( 20-30 persones):

1 pernil cru de porc de 8 Kg (ha de dur la pell)
460g de melassa (1 pot)
Sal i pebre
250ml de vi ranci
Claus

Preparació:

Preescalfeu el forn a 220º, calor a dalt i a baix. Amb fil de cuina lligueu el pernil per tal que no perdi la forma. Escampeu per sobre unes 2/3 parts de la melassa, si està molt espessa, podeu posar-la un moment al microones i d'aquesta manera podreu escampar-la amb més facilitat. 


















Amb una xeringa, `punxeu el pernil per la zona on no hi ha pell i aneu introduint el vi ranci.





Ara aneu embolcallant el pernil amb paper de plata, primer de forma longitudinal i després transversalment. Cal que quedi ben segellat i que no perdi els líquids que s'aniran creant. 


Poseu el pernil sobre una plata de forn fonda i introduïu-ho dins el forn. Deixeu-lo uns 45 minuts a màxima temperatura. Passats els 45 minuts, baixeu la temperatura del forn a 150º. Ara cal paciència. S'ha de coure lentament durant molt de temps. Jo l'he deixat tota la nit, en total ha cuits unes 12-13 hores. I la pregunta és.. quan sé si està cuit??, doncs estarà cuit quan la temperatura interior arribi a 71º. Jo ho he mirat amb un termòmetre de carn, he travessat per la part del davant i perforant el paper de plata. Quan hagi arribat a la temperatura desitjada, traieu el pernil del forn i traieu el paper de plata.





Veureu que  s'han format molts sucs, poseu-los en una cassola


Ara traieu amb compte la pell, veureu que a sota hi ha el greix. Agafeu un ganivet i feu uns talls en forma de rombe. Al mig de cada rombe, poseu-hi un clau. Escampeu per sobre la melassa que us ha sobrat anteriorment. Torneu a posar el forn a 220º i poseu el pernil dins el forn. Deixeu-lo uns 20-30 minuts, fins que estigui ben daurat. 


 Mentre reposa el pernil, reduïu la salsa. Poseu la salsa del cassó al foc i deixeu bullir fins que quedi amb una textura espessa com un caramel. Per servir, talleu el pernil amb un ganivet de tallar pernil, ben fi.



Serviu acompanyat de la salsa. Queda perfecte amb unes cebetes petites caramel·litzades.