dilluns, 26 de novembre de 2012

Magdalenes

Avui m'estreno participant en la proposta de Memòries d'una cuinera, el blog de la Judith i la Mònica que cada mes proposen una recepta. Aquest mes la recepta proposada era Magdalenes. Després de molt pensar en quina recepta triaria, com que en el blog encara no en tinc cap de penjada, he optat per la que a casa més ens agrada. Ja fa molts anys que la meva amiga Núria me la va passar i tot i que he anat provant altres receptes, aquesta queda amb un gust molt bo i és molt esponjosa.


Ingredients (14 magdalenes):

180g de sucre
225g de farina
1 cullerada de llevat
2 ous
100 ml d'oli de girasol
150 ml de llet
Pela de 1/2 llimona ratllada
50g de perles de xocolata
Sucre per posar per sobre

Preparació:

Es posa l'oli en un bol, juntament amb la pela de la llimona ratllada, la farina tamisada, el llevat i la llet. Barregeu-ho tot bé. Afegiu-hi el sucre i els rovells dels ous. Barregeu-ho tot molt bé.  Si teniu un robot o bé amb les barilles, bateu-ho tot una estona fins que us quedi una mica esponjós. A part, munteu les clares d'ou amb unes barilles (2 minuts màxima potència cooking chef). En aquest punt, afegiu les clares a punt de neu a la barreja anterior.





Feu-ho com sempre, amb moviments envolvents per tal que no se us baixin les clares. Prepareu els motllos. empleneu-los 2/3 parts, ja que sempre pugen una mica. Un cop posades en el motllo hi podeu afegir per sobre una mica de sucre o perles de xocolata. Poseu-les a coure a 180º al forn uns 15 minuts o fins que veieu que queden una mica daurades.





diumenge, 25 de novembre de 2012

Empanada

Aquesta recepta me la va passar ja fa molts anys la meva germana, i ella realment la broda. És ideal quan tens molta gent a menjar i queda molt vistós i de gust.. no us dic res, molt bona. Com que a la família a la majoria no els agrada el pebrot no n'hi posem però crec que al farcit hi podeu posar els ingredients que més us agradin.


Ingredients (8-10 persones):

 Per la massa:

500g de farina
200ml d'aigua
100l d'oli del sofregit
10g de llevat fresc
10g de sal
1 culleradeta de pebre vermell
1 ou per pintar la massa

Pel farcit:

2 cebes grosses
3 tomates grosses
400g de tonyina
6 ous durs
1 llauna d'olives farcides
150g d'olives negres sense pinyol
Sal i oli ( mínim150ml)
1 culleradeta de sal

Preparació:


El primer que heu de fer, és el sofregit ja que utilitzarem l'oli sobrant per fer la massa. Poseu una paella al foc, afegiu-hi l'oli i sofregiu-hi la ceba tallada en juliana, afegiu-hi la sal. Un cop estigui una mica enrossida, poseu-hi la tomata triturada. Deixeu-ho coure tot junt fins que estigui la tomata ben cuita. Reserveu l'oli que us hagi sobrat.

Prepareu ara la massa. Si teniu un robot, aprofiteu-lo. Jo com totes les masses, la faig a la cooking chef. Poseu-hi tots els ingredients i amasseu-ho fins que quedi una massa homogènia (velocitat 1, 5 minuts). Si no teniu robot, poseu tots els ingredients en un bol gros i amasseu-ho fins formar una bola. Poseu la massa en un bol i tapeu-la amb un drap. Deixeu-la reposar 1 hora.

Mentre reposa la massa podeu anar preparant el farcit. Barregeu el sofregit amb la tonyina, els ous picats i les olives.


Talleu la massa en dues meitats, una una mica més grossa que serà la base i la més petita que servirà per tapar l'empanada.
Estireu la massa fins aconseguir la mida d'una plata de forn. Repartiu per sobre el farcit.


Poseu al damunt la tapa també estirada. Per ajuntar les bores de la base i la tapa podeu anar doblegant la part de sota que us sobri pinçant-la amb la tapa. Si us sobra una mica de massa podeu retallar alguna forma per adornar l'empanada. Pinteu l'empanada amb l'ou batut.



Poseu l'empanada al forn a 180º durant uns 45 minuts, veureu que està cuita quan agafi un bonic color daurat.






dijous, 22 de novembre de 2012

Codonyat

Ja fa dies que tenia preparada aquesta recepta però no trobava el moment de penjar-la. Un company de la feina, en Quim quan es va iniciar la temporada em va venir un dia amb una bossa plena de codonys del seu arbre (moltes gràcies Quim!). Així és que em vaig posar mans a la feina i ... a fer codonyat!!!. El secret està en trobar-hi el punt de cocció. Us haig de dir que primer no el vaig coure gaire i em va quedar de gust molt bo però li faltava la consisténcia sòlida del codony. Com que de tot se n'aprèn, el vaig tornar a posar a coure i llavors si que va agafar bé la consistència. Us poso a continuació les mesures i els temps de cocció.


Ingredients:

1 kg de codony
800g de sucre
Una mica d'oli de girasol

Preparació:

Renteu ben nets els codonys i poseu-los a bullir sencers dins una olla durant aproximadament una hora.


Passat aquest temps, ja veureu que els codonys estan ben tous. Traieu les llavors i passeu-los sencers pel passapurés. No traieu ni la pela ni la part interna, ja que és on hi ha la pectina, encarregada de donar la consistència al codony. Un cop triturat, passeu-lo a una cassola i afegiu-hi el sucre. Aneu remenant tot sovint i veureu que us va quedant com una melmelada.


Deixeu-ho coure a foc lent i aneu-lo remenant durant una hora o fins que veieu que s'ha enfosquit i que al remenar es desprèn de les parets. Prepareu uns motllos on posar-los, unteu-los amb una mica d'oli de girasol per facilitar que un cop fred es pugui desmotllar bé.





Si en feu molta quantitat, el podeu guardar a la nevera o també congelar-lo.


dimarts, 20 de novembre de 2012

Piadinas

Aquest mes començo un nou repte, el de el Desafio en la cocina, on cada mes es tria una recepta diferent i els blogs que hi estem inscrits l'hem de preparar a la nostra manera. En aquesta ocasió el "desafio" era fer receptes italianes, n'hi han tres, pesto, rissotto i piadinas. Per sorteig a mi m'ha tocat fer les piadinas. Jo sincerament no sabia ni què eren, tot i que hem estat varies vegades a Itàlia.
La piadina, és una pa planer típic de les províncies de l'Emilia-Romanya. És molt fàcil de fer i a casa ha tingut un èxit aclaparador. Aprofitant la recepta, hem provat també l'escamorza, un formatge italià fumat que fon molt bé i que està boníssim. L'heu de fer i farciu-la amb el que més us agradi!!
Si voleu veure les receptes de les meves companyes del desafio, no dubteu a anar aquí.



Ingredients (5 piadinas):

400g de farina de força
70g de llar (jo he fet servir de porc ibèric)
200g d'aigua
7g de bicarbonat
10g de sal

Preparació:

Si teniu amasadora, feu-hi la massa. Jo la faig a la cooking chef. Sinó seguiu els mateixos passos i amasseu a mà.
En un bol poseu la farina i la llar a temperatura ambient. Feu-li fer unes voltes amb el ganxo d'amassar fins que quedi una mica adherida la farina a la llar. Afegiu-hi la sal i el bicarbonat, feu unes quantes voltes més i afegiu-hi a poc a poc l'aigua. Aneu tirant l'aigua a mesura que l'absorbeixi. Deixeu-ho fins que es formi una bola. Deixeu-la reposar una mitja hora a temperatura ambient.
Un cop reposada la massa, talleu-la en 4 trossos iguals. Repartiu una mica de farina sobre la taula de treball  i estireu amb un corró les peces, han de quedar amb forma arrodonida. Si voleu que us quedin més bé, les podeu retallar seguint la mida d'un plat.


 Escalfeu una paella al foc i sense cap mena de greix, daureu-les per les dues cares. Poseu-les en el plat de servir i poseu-hi a dins les llesques de pernil salat i a sobre la rúcula. Talleu a llesques l'scamorza i passeu-la volta i volta per la paella.

Scamorza

 Poseu-la sobre la rúcula i ja podreu servir el plat.



La recepta de la massa de les piadinas l'he tret del blog Gastronomia y cia.


dijous, 15 de novembre de 2012

Taller de cuina amb l'Ada Parellada

Avui l'Hipercor de Girona ha ofert un taller de cuina de la mà de l'Ada Parellada. La cuinera del restaurant Semproniana de Barcelona ens ha ofert dos plats freds de primer i unes postres.



















Les tres receptes són molt senzilles de fer i a més l'Ada és molt propera i simpàtica. Aquí teniu les receptes que ha fet. Quan tingui un momentet les faig i les comparteixo!!

Amanida de cigrons amb tzatziki (salsa de iogurt)





Boletes de foie amb cruixent de carquinyoli




Crema de llimona amb galetes i fruits vermells






dimecres, 14 de novembre de 2012

Ceps confitats amb oli de tòfona i ous de guatlla



Com cada mes els nostres companys dels Fogons de la Bordeta han proposat un altre ingredient per fer reptes. En aquesta ocasió són el bolets.

Què dir-vos dels bolets, a casa hi ha tradició no només de menjar-ne sinó d'anar-ne a buscar. Aquesta recepta està feta amb uns ceps que vam trobar ja fa uns quants dies.  Com que de ceps en vam trobar poquets us proposo una tapa que està boníssima.






Ingredients:

250g de ceps frescos
200ml d'oli d'oliva extra verge
2 tòfones
Flors de romaní
Sal Maldon
16 ous de guatlla

Preparació:

Primer de tot netegeu molt bé els ceps. Feu-ho amb un drap una mica humit. Un cop nets, talleu-los a làmines. Poseu un cassó petit al foc amb l'oli d'oliva extra verge i  les tòfones tallades a làmines. Incorporeu-hi els ceps laminats i deixeu-ho coure tot junt, mitja hora a una temperatura baixa (60-65º). Un cop cuits els ceps, enretireu-los del foc i distribuïu-los en el plat de presentació. En una paella, poseu-hi oli de la cocció dels ceps i fregiu els ous de guatlla a foc mitjà. Poseu els ous sobre els ceps i a sobre una làmina de tòfona. Amaniu els ceps amb una mica de sal Maldon i decoreu amb unes flors de romaní.

diumenge, 11 de novembre de 2012

Magret d'ànec amb compota de poma i aranyons

A casa quan volem encertar amb el segon plat comprem magrets. Als meus fills els hi encanta.. bé i a nosaltres també. En aquesta ocasió els he fet amb compota de poma i aranyons, el dolç combina a la perfecció amb el magret.


Ingredients (4 persones):

2 magrets d'ànec
2 pomes golden
150g d'aranyons
4 cullerades de sucre
2 cullerades d'aigua
1/2 branca de canyella
Sal i pebre

Preparació:

Primer de  tot, aneu per coure els magrets, ja que triguen una estona. Agafeu una paella i quan estigui ben calenta, poseu-hi els magrets amb la pell cap a sota. No cal afegir oli ja que la pell ja té prou greix. Si voleu que quedi més lluït podeu fer uns talls en forma de creu a la pell. Quan estigui ben torradeta, gireu els magrets i deixeu-los coure per l'altre costat. El temps de cocció depèn de la mida dels magrets i també del punt de cocció que preferiu. Jo us recomano deixar-lo poc fet ja que sinó queda molt dur.
Mentre es van coent els magrets, podeu anar preparant la compota de poma. Peleu les pomes i talleu-les a quadrats. Poseu en un bol la poma, els aranyons, l'aigua, el sucre i la canyella. Tapeu el bol amb paper film i deixeu-ho coure uns 10 minuts a 100% de potència. Si us agrada més cuita, deixeu-la una estona més.
Un cop tingueu cuits els magrets, talleu-los a llesques i emplateu-los. Salpebreu-los a gust i poseu en un costat del plat la compota.




dissabte, 3 de novembre de 2012

Panellets

Com cada any quan arriben les fires de Girona i Sant Narcís, amb la meva germana ens reservem un dia per fer panellets. Aquest any ens hi hem posat una mica tard però bé, ja estan fets!!!


Ingredients (100 panellets):

750g de sucre
750g de farina d'ametlla
1 patata mitjana bullida o mig moniato cuit
150g de pinyons
150g d'ametlla a trossets
75g de coco
4 cullerades de llet
1 tassa de cafè
2 ous

Preparació:

El primer que cal fer, és preparar el massapà. Barregeu la farina d'ametlla amb el sucre i la patata. Jo he aprofitat la cooking chef per estalviar-me l'amassat. Amb el ganxo d'amassar i velocitat 2, ho he deixat 10 minuts. Si no teniu robot, amasseu-ho fins que quedi tot com una massa. Llavors, cal que reposi mínim una hora.
Dividiu la massa en quatre parts;

Panellets de pinyons:
Batre un ou. Feu boletes amb la massa de massapà. Introduïu les boletes dins l'ou batut. Poseu en un plat els pinyons, afegiu-hi les boles de massapà i aneu-les arrebossant amb els pinyons. És una tasca una mica complicada,ja que costa bastant que s'enganxin els pinyons. poseu-los en una plata del forn i pinteu-los una mica amb ou.
Panellets d'ametlla:
Procediu com e¡amb els pinyons però ja veureu que l'ametlla com que té angles s'enganxa més fàcilment. Pinteu-los amb ou i poseu-los en una plata de forn.
Panellets de coco:
Barregeu el coco amb la llet i afegiu-lo a la massa de massapà. Feu boletes o la forma que més us agradi, pinteu-les amb ou i poseu-les en una plata de forn.
Panellets de cafè:
Barregeu el cafè amb la massa de massapà. Feu cilindres com si fossin grans de cafè. Pinteu-los amb ou i  poseu-los en una plata de forn.
Escalfeu el forn a 180º i poseu a coure els panellets uns 10 minuts. Encara que estiguin tous quan surtin del forn penseu que un cop freds, s'endureixen una mica.