diumenge, 20 de maig del 2012

Panets escocesos

Aquesta recepta de panets és molt senzilla i surten uns panets molt esponjosos, ideals pel berenar dels nens.


Ingredients (8 panets):

500gr de farina de força
175ml de llet
175ml d'aigua
1 cullerada de sucre
2 culleradetes de llevat sec (especial per fer pa)
10gr de sal

Preparació:

Barrejar en un bol la llet, l'aigua, el llevat i el sucre. Deixar-ho reposar uns 5 minuts. Afegir a la mescla anterior, la farina tamissada i la sal. Barrejar-ho fins que tingueu una massa homogènia. Amassar a mà o bé amb una màquina uns 10 minuts. Deixar reposar la massa dins el bol, tapat amb un drap de cuina, uns 50 minuts fins que hagi doblat el seu volum.
Un cop hagi llevat la massa, torneu-la a amassar una mica per tal que perdi l'aire. Dividir la massa en vuit trossos i fer els panets. Situar els panets en una placa de forn, pintar-los amb una mica de llet i deixar-los llevar uns 40 minuts.


Un cop hagin llevat ja els podreu posar al forn, que tindreu preescalfat a 180º.


Deixeu-los coure en el forn uns 15 minuts fins que estiguin daurats.








dimecres, 16 de maig del 2012

Tortitas americanes

He extret del llibre "la cocina de Nigella Lawson" aquesta recepta de les típiques tortitas americanes. En el llibre dona les proporcions per tenir preparat en un pot la part sòlida i que quan els vulguis preparar, només hi hagis d'afegir els líquids. Si en vols fer sovint, és prou interessant.. Les tortitas convinen amb tot, dolç i també salat. En aquesta recepta jo al final hi vaig afegir xocolata.


Ingredients sòlids (per 4 vegades):

600gr de farina
3 cullerades de llevat
2 culleradetes de bicarbonat
1 culleradeta de sal
40gr de sucre avainillat o sucre normal

Barreja tots aquests ingredients i guarda'ls en un pot per tenir-los a mà quan vulguis preparar les tortitas.

Ingredients líquids ( per una vegada):

Cal afegir-los a150gr de la mescla anterior sòlida

1 ou
250ml de llet
1 cullerada de mantega fosa

Preparació:

Escalfar una paella sense cap mena de greix. Amb una cullera anar afegint massa a la paella. Pots fer-les de la mida que vulguis. Amb aquests ingredients et surten unes 10 tortitas de 10 cm. Quan vegis que surten bombolles a la massa, ja les podràs girar. Utilitza una pala de cuina,ja que si fas servir unes pinces se t'enganxarà la massa. Quan estigui dauradeta, ja està llesta per menjar.





dilluns, 14 de maig del 2012

Xapata

Fer el pa a casa, és un gust. Aquesta és la primera recepta que us poso. Amb una fornada tindreu xapates per tota la setmana. Queden boníssimes i a més a la cuina queda una oloreta!!


Ingredients (18 xapates o 3 plates de forn):

720ml d'aigua
1 sobre de llevat sec (per fer pa)
10gr de llevat fresc
20 gr de sal
1 culleradeta de mel
460gr de farina de força
660 gr de farina normal

Preparació:

A casa tinc una panificadora però desde que em van regalar la cooking chef, la faig servir també per fer les masses ja que puc controlar més bé els temps i les velocitats. Us poso a continuació com ho faig amb la màquina però podeu fer el mateix a mà.

Posar en el bol l'aigua, el llevat sec, el llevat fresc i la mel. Posem el ganxo d'amassar i posem 5 segons a velocitat 1 perquè es barregin bé els llevats. Veureu que a moltes receptes posen la sal juntament amb els llevats però he vist que retrassa la fermentació, per tant intenteu no posar-les en contacte. Un com ben feta la barreja, afegir-hi la farina de força tamissada. Remenar a velocitat baixa (1), 1 minut. Afegir la farina normal amb la sal, tot tamissat. Deixar-ho amassar a velocitat lenta uns 20 minuts a velocitat mínima.









 
Ara cal deixar la massa que llevi. Jo deixo la massa dins el bol, el tapo amb un drap de cuina i poso la màquina a velocitat 3 de remenar sense cap ganxo. Hi poso temperatura 26-28º i amb una hora haurà doblat el seu volum. Si no teniu la cooking chef, deixeu-la dins un bol tapat, lluny de corrents i en un lloc càlid fins que dobli el seu volum.


Un cop hagi llevat, treieu la massa del bol. Veureu que hi han receptes que la deixen tota la nit dins la nevera però jo ho he provat i queda pràcticament igual, si aneu justos de temps sempre ho podeu fer.
Amasseu una mica la massa per tal que perdi aire i feu les xapates a la mida que volgueu, com que és una massa força líquida, comparada amb altres masses de pa, us aconsello que la talleu amb tisores. Aneu col·locant les xapates en les plates del forn. Ara caldrà que tornin a fer un segon llevat, recordeu d'allunyar-les de les corrents. En una 1/2 hora ja us hauran llevat i les podreu enfornar. 

  

Preescalfeu el forn a 190º i coeu-les uns 20 minuts fins que les veieu cuites. Si us agrada que quedi la crosta cruixent, aneu-les ruixant amb un vaporitzador d'aigua durant la cocció. Congelades queden perfectes!!









diumenge, 13 de maig del 2012

Ronyons al xerès

Els ronyons i altres vísceres, són plats que a mi no m'agraden gens, però al meu marit li encanten. És per aquest motiu que de tant en tant en faig. Normalment en faig més d'una ració i així li congelo per un altre dia. Aquest plat, és ideal per congelar. Aquest cop com sempre n'hi vaig fer per dues vegades però no va arribar al congelador...


Ingredients (per dues persones):

4 ronyons de vedella
2 grans d'all
2 cebes
picada d'all i julivert
5 avellanes
1 cullerada de pasta de nyora
1 copeta de vi de xerès

Preparació:

El primer que s'ha de fer abans de cuinar els ronyons és netejar-los ben nets. Els talleu a rodanxes i els renteu varies vegades sota l'aigua fins que l'aigua de rentat surti neta. Si mireu altres receptes veureu que sempre les posen a remullar amb vinagre per eliminar les restes d'orina que puguin tenir. El problema és que després queda gust de vinagre en els ronyons. El que us aconsello, és que un cop ben nets, els poseu a bullir al vapor una estona (5 minuts) i així alliberen a l'aigua de bullir totes les substàncies que volem eliminar.


Un cop bullits al vapor, els torneu a rentar i ja veureu que hauran perdut el mal gust. Mentre aneu bullint al vapor els ronyons podeu aprofitar per anar avançant en el sofregit. Jo aquest cop he aprofitat la cooking chef per acabar-los de fer. Podeu seguir els mateixos passos en una cassola convencional.
Posar a coure l'all picat i la ceba amb una mica d'oli, fins que estigui la ceba transparent. Si teniu cooking chef, poseu uns 10 minuts, velocitat de rotació 3 amb la batedora flexible a 120º.


Arribat a aquest punt afegiu-hi els ronyons, canvieu a la batedora en forma de K i deixeu-ho coure uns 10 minuts. Feu una picada amb l'all, el julivert i  les avellanes. Diluiu la picada amb una copeta de xerès i afegiu-la als ronyons. En aquest punt hi podeu afegir una culleradeta de pasta de nyora (opcional). Deixeu-ho coure 3 minuts més i ja estarà llest.


dimecres, 9 de maig del 2012

Aletes de pollastre garam masala

Les aletes de pollastre són un recurs tant per preparar un pica-pica com per fer un segon plat. Aquestes aletes estan marinades amb una salsa a l'estil indi, us encantaran si us agraden els plats especiats.


Ingredients (20 aletes):

20 aletes de pollastre
2 cullerades de tahini (salsa de sèsam)
2 cullerades de garam masala
2 iogurts grecs
2 dents d'all
oli d'oliva
sal

Preparació:

Poseu en el bol de la picadora tots els ingredients fins que quedi una pasta espessa.

   Passeu a un bol la pasta i afegiu-hi
  les aletes de pollastre.Barrejeu-ho
  fins que quedi tot ben cobert per la
  pasta. Tapeu-ho amb film i deixeu-
  ho a la nevera unes dues hores.




Un cop hagin marinat les aletes, poseu-les en una plata del forn, ruixeu-les amb un raix d'oli i deixeu-les-hi fins que estiguin cuites. Trigaran uns 20 minuts a 220º. Heu de tenir la precaució d'nar-les girant durant la cocció i si cal aneu-hi afegint oli.


dilluns, 7 de maig del 2012

Cupcakes de llimona

Els cupcakes estan de moda, són unes madalenes de textura molt flonja que a sobre es poden guarnir amb cremes de mantegues, de xocolates o be amb masses com el fondant. Es van fer famoses a partir de la serie Sexo en Nueva York. Aqui us poso la primera recepta, espero fer-ne més...


Ingredients (8 cupcakes):

150g de farina de rebosteria
7g de llevat en pols
3 ous
150g de sucre llustre
150g de mantega
75g de llet
ratlladura de llimona

Per la crema:
150g de mantega pomada
75g de sucre llustre
ratlladura d'una llimona
colorant de color groc

Preparació:

Per als cupcakes, poseu en un bol la mantega pomada (tova a temperatura ambient) i afegiu-hi el sucre llustre. Munteu-ho una mica amb la batedora i aneu-hi afegint els ous d'un en un. Afegiu-hi la llet i al final la farina i el llevat. Per barrejar-hi la farina feu-ho amb una llengua i sempre amb moviments envolvents.
Prepareu un motlles de cupcakes i ompliu-los fins a 3/4 parts del motlle. No pugen tant com unes madalenes. Poseu-les al forn a 180º uns 15-20 minuts. Un cop cuits treieu-los del forn i deixeu-los refredar.
Per la crema, poseu la mantega pomada, el sucre llustre, la ratlladura de llimona en un bol i emulsioneu-ho fins que quedi com una crema i hagi augmentat de volum. Un cop muntat, podeu afegir-hi el colorant  poc a poc fins que quedi del color que voleu. Poseu la crema de llimona dins una mànega pastissera i decoreu al vostre gust.


dijous, 3 de maig del 2012

Baklava

La Baklava, és un postre típic de Turquia. Per a realitzar-lo necesitarem la pasta filo que podreu trobar en alguns supermercats. La pasta filo és una pasta molt fina que al coure's al forn queda molt cruixent. Si us agrada el dolç i la mel us animo a preparar-lo ja que és una recepta molt senzilla. Podeu utilitzar els fruits secs que més us agradin.


Ingredients (per a una plata de forn): 

10 làmines de pasta filo
75 g de mantega fosa
200 g de festucs picats
200 g d'avellanes picades
4 cullerades de mel

Per l'almívar:

75 ml d'aigua
150 g de sucre
El suc de mitja llimona
1 culleradeta de canyella
2 cullerades d'aigua de taronja

Preparació:

Poseu sobre una placa de forn un paper de forn o una làmina de silicona. Poseu-hi a sobre dos fulls de pasta filo i pinteu-los amb la mantega fosa utilitzant un pinzell. Escampeu sobre la massa, els fruits secs picats i deixeu caure a sobre una cullerada de mel.


Aneu fent capes de pasta filo (sempre dues fulles), fruits secs i mel. Si no us agraden les postres molt dolces, podeu reduir la quantitat de mel o no posar-n'hi. L'última capa ha de ser també de dues làmines de pasta filo. Pinteu l'última capa amb mantega. Agafeu un ganivet de fulla ampla i talleu la pasta en forma de rombes o com més us agradi (cal tallar-ho abans de coure perquè un cop cuit és molt cruixent i en tallar-la s'esmicola en trossos molt irregulars). Poseu-ho a coure al forn a 180°, uns 40 minuts.
Mentre s'està coent la pasta, prepareu l'almívar. Poseu un cassó al foc amb l'aigua, el sucre i la llimona, deixeu-ho bullir uns 10 minuts fins a aconseguir un almívar una mica espès. Traieu-ho del foc i afegiu-li la canyella en pols. La recepta original també hi afegeix a l'almívar una cullerada d'aigua de flor de taronger, si us agrada li podeu afegir.
Un cop estigui cuita la baklava i tan bon punt surti del forn, aboqueu-hi a sobre l'almívar.