diumenge, 24 de juny del 2012

Coca de Sant Joan

Com cada any quan arriba aquesta assenyalada data, sóc l'encarregada de dur al sopar que fem amb els amics, la coca. No és una recepta difícil, només s'ha de tenir temps per esperar el llevat. També s'ha de dir que un robot de cuina per amassar, facilita molt la feina





Ingredients per la coca ( 2 coques grosses):

220 ml de llet
1 culleradeta de sal
2 sobres de sucre avainillat
2 ous
60 gr de sucre
100gr de mantega desfeta
550 gr de farina
1 sobre de llevat sec (especial per fer pa)
fruita confitada a gust

Ingredients per la crema pastissera:

500 ml de llet
100 gr de sucre
4 rovells d'ou
40 gr de maizena
1 branca de canyella
Pela de llimona

Preparació:

Primer de tot, prepareu la crema pastissera, així quan la necesiteu ja esatarà freda. Poseu a infusionar la llet amb la branca de canyella i la pela de llimona. En un bol barregeu el sucre, els rovells d'ou i la maizena, fins aconseguir una pasta sense grumolls. Quan la llet estigui a punt de bullir, aboqueu-ne una mica sobre la barreja anterior per tal que s'hi dilueixi. Afegiu-la a l'altra llet i no deixeu de remenar fins que espesseixi. Deixeu-la refredar.
Per preparar la coca, s'utilitza la recepta de la massa de brioix. Per amassar la massa he fet servir la cooking chef amb el braç d'amassar.
Poseu en un bol, tots els ingredients de la massa i amasseu-la uns 20 minuts a velocitat lenta. Veureu que us queda una massa molt elàstica i brillant. En aquest punt, haureu de fer les coques. Les quantitats donen per per dues coques de la mida de la plata del forn, jo en aquesta ocasió n'he fet una de grossa i dues de més petites. Dividiu la massa en la quantitat de coques que volgueu fer i amb un corró estireu-les. Deixeu-les amb un gruix d'1 cm.  Poseu la crema pastissera dins una màniga pastissera i repartiu-la en forma d'enreixat sobre la coca. Distribuïu-la en els quadrats on no hi ha crema. Si voleu podeu pintar la massa amb ou i espolseu-la amb sucre, així us quedarà d'un color daurat.


Deixeu-les llevar en un lloc reservat de les corrents d'aire. Trigaran aproximadament una hora (depen de la temperatura ambient) en llevar. En aquest punt, coeu-les al forn preescalfat a 200º, uns 20 minuts.
Veureu que queda una massa molt esponjosa. 



dijous, 14 de juny del 2012

Pastís Tatin

El pastís Tatin, és un clàssic de la cuina francesa. És un pastís al revés, en comptes d'enfornar la massa a sota amb el fracit al cim, el farcit es posa a sota, la massa a sobre i després es tomba. Si us agrada la fruita cuita és una molt bona elecció, ja que queda la poma molt ben cuita i combina molt bé amb el cruixent de la massa de la pasta de full. Nosaltres la vam acompanyar amb un gelat de vainilla que va fer la meva germana.


Ingredients (6-8 persones):


4 pomes golden o reineta
100 g de sucre
50 g de mantega
1 làmina de pasta de full

Preparació:

Primer prepareu les pomes. Peleu-les i treieu-les-hi el cor. Talleu-les en 4 talls si són petites o en 6-8 si són grosses. Tot seguit prepareu el caramel. En una paella que pugui anar al forn poseu el sucre i la mantega. Quan es comenci a fondre tot, barregeu-lo una mica fins que agafi color, vigileu que no se us cremi.


  Treieu la paella del foc. Poseu els trossos de poma ben posats en forma circular  i amb la part arrodonida cap a baix. Disposeu a sobre la poma la làmina de pasta de full, intentant que s'introdueixi una mica cap a dins pels costat. Punxeu la massa de pasta de full amb una forquilla o amb un ganivet de punxa.





Ara ja el podreu enfornar. Haureu de tenir el forn precalentat a 180º. Deixeu-lo en el forn uns 45 minuts.
Un cop la pasta de full estigui daurada, treieu-lo del foc i deixeu-lo refredar uns 5 minuts. Passat aquest temps doneu la volta sobre un plat de presentació. No espereu que estigui fred del tot ja que se us pot quedar enganxat el caramel a la paella i se us desmuntarà la Tatin. Servida tèbia amb una mica de gelat de vainilla, és boníssim, però us la podeu menjar freda, que tampoc deixa d'estar bona.





dissabte, 9 de juny del 2012

Pastís de truites

Avui anem a sopar a casa d'uns amics. Tranquils, jo ja porto el primer plat!! I amb nens, la cosa es complica. Al final he decidit fer aquest pastís de truites. Les truites agraden a tothom i segur que l'encerto. Aquest pastís tant el podeu fer calent com fred. Per ara que s'acosta l'estiu és ideal per deixar-lo preparat amb antelació. Per les truites, trieu els ingredients que us agradin més.


Ingredients (8-10 persones)

14 ous
1/2 Kg de patates
400 g de xanpinyons
250 g de palets de cranc
Per la beixamel:
50 g de mantega
50g de farina
500 ml  llet
nou moscada
sal

Preparació:

Comenceu preparant els farcits de les truites. Peleu les patates i talleu-les per la meitat. Feu-ne làmines fines i fregiu-les. Un cop cuites, feu la truita de patates amb 6 ous. Jo he utilitzat una paella de 20 cm de diàmetre. Talleu els xanpinyons a làmines i fregiu-los. Feu també una truita amb ells, utilitzant 4 ous. Talleu els palets de cranc a trossets i paseu-los un moment per la paella. Feu la truita amb 4 ous. Prepareu una beixamel.
Ara ja podeu per anar a muntar el pastís. Amuntegueu les truites una sobre l'altra i aboqueu-hi a sobre la beixamel preparada. Si la voleu menjar calenta, la podeu gratinar una mica al forn.


divendres, 8 de juny del 2012

Pastis cremós de xocolata

Aquest pastís de xocolata és per ocasions en que volgueu quedar bé i a més és senzillíssim de fer. Vaig treure la recepta del blog Cuina per llaminers. Allà fan el pa de pessic, jo encara ho he simplificat més, comprant una base de pastís al supermercat. Quan l'hagueu provat veureu que és una solució maravellosa per fer un postre lluit en el mínim temps.


Ingredients (10-12 persones):

Una base de pa de pessic
250 g de xocolata negra
200 ml de llet
400 ml de nata líquida
1 sobre de flam de 4 racions
licor a gust pel pa de pessic
50g de sucre
50 ml d'aigua

Preparació:

En primer lloc, prepareu l'almíbar amb el sucre i l'aigua. Un cop hagi bullit una estona i veieu que começa a espessir, aparleu-lo del foc. Un cop s'hagi refredat una mica poseu-hi un raig d'algun licor que us agradi, rom, conyac...(el licor és opcional)
Trieu un motlle de pastís desmuntable i encara millor si teniu un aro de pastisseria. Jo he utilitzat un quadrat sense base de 20 cm de costat. Poseu en el fons del motlle el pa de pessic. Amb un pinzell mulleu-lo amb l'almíbar.

Escalfeu la nata, la llet i el sobre de flam. Un cop bulli, aboqueu-hi a  sobre la xocolata i aneu remenant fins que espesseixi. Quan torni a arrencar el bull, ja ho tindreu preparat. Aboqueu la mescla sobre el pa de pessic i deixeu-lo refredar una estona a temperatura ambient. Un cop refredat, poseu-lo a la nevera fins el moment de servir. Us aconsello tenir-lo com a mínim un parell d'hores en fred per tal que qualli bé. Abans de servir-lo, desmotlleu-lo i decoreu al gust.


dimecres, 30 de maig del 2012

Carbassons farcits de carn

L'altre dia vaig anar al mercat a comprar i vagi veure aquests carbassons rodonets, que no havia vist mai. Vaig pensar que serien ideals per farcir. Aqui teniu la recepta dels carbassons farcits amb la mateixa carn que faig els canelons. Podeu farcir qualsevol verdura.







Ingredients (4 persones):


4 carbassons
200g de carn per rostir de vedella
200g de carn per rostir de porc
1 ceba
1 tomata
4 grans d'alls
sal
100g de formatge ratllat

Per la beixamel:
500ml de llet
50g de farina
50g de mantega
un polsim de nou moscada
sal

Preparació:


Renteu i talleu les puntes dels carbassons. Talleu-los per la meitat. Poseu a bullir aigua i quan arrenqui el bull afegiu-hi els carbassons. Deixeu-los coure uns 10-15 minuts depenent de la mida. Deixeu-los una mica al dente ja que s'acabaran de coure al forn. Un cop cuits, passeu-los per aigua freda per tal que conservin el color verd. Amb un buidador o amb una cullera buideu l'interior i reserveu la polpa.
Mentre bullen els carbassons, prepareu el farcit. Poseu a dorar en una cassola la carn salada a trossos grossos. Un cop daurats, afegiu-hi la ceba a trossos, els grans d'alls i la tomata a talls. Deixeu-ho coure uns 15 minuts fins que estigui ben cuit. Passeu la carn, juntament amb les verdures per la picadora.

Prepareu la beixamel. En un cassó poseu la mantega a fondre. Un cop fosa, afegiu-hi la farina. Deixeu coure una mica la farina. Afegiu-hi la llet a poc a poc i aneu remenant sense parar fins que l'hagueu afegit tota. Si voleu anar més depressa, escalfeu prèviament la llet. No pareu de remenar la mescla fins que bulli i hagi espessit. Afegiu-hi la sal i la nou moscada i aparteu-la del foc.
Ara ja podeu muntar els carbassons. Primer prepareu la farça, afegiu a la carn picada, la meitat de la polpa del carbassó que havieu guardat i 4 cullerades de beixamel. Remeneu-ho tot i farciu els carbassons. Poseu-los en una placa del forn, aboqueu-hi per sobre la beixamel i el formatge ratllat que més us agradi. Enforneu-los a 200ºC amb la funció de grill uns 10 minuts.




dimarts, 22 de maig del 2012

Dònuts

Avui és el sant de la meva filla i com que fa els anys a l'estiu, a l'escola en comptes de celebrar l'aniversari amb els companys, celebra el sant. Com cada any, hem dut l'esmorzar i aquest cop he preparat per la celebració uns donuts. Són d'elaboració llarga però no tenen massa dificultat, estan boníssims!!


Ingredients (15 peces):

450g de farina de força
1 culleradeta de sal
50g de mantega
50g de sucre fi
7g de llevat sec
1 ou
140ml de llet tèbia
90ml d'aigua tèbia
sucre fi per empolsir i xocolata negra fosa
Oli per fregir

Preparació:


He fet la recepta seguint el llibre de receptes de la cooking chef. Podeu fer servir qualsevol màquina de pastar que tingueu a casa o bé a mà, amb una mica més de paciència.



Posar la farina tamisada, la sal i la mantega en el bol Kenwood. Posar la batedora en forma de K i barrejar a velocitat 1. Afegir-hi el sucre i el llevat.
Treure la batedora en forma de K i posar el braç d'amassar. Afegir a la mescla l'ou, la llet i l'aigua i barrejar a velocitat mínima durant 6 minuts. Deixar la massa dins el bol, treure el braç de pastar, tapar-ho amb un drap de cuina i posar 27 °C de temperatura i velocitat de rotació 3. Deixar-ho llevar una hora. Si no teniu la Kenwood, poseu la massa en un bol, tapeu-lo amb un drap de cuina i deixeu-lo llevar una hora en un lloc càlid i sense corrents.
Passada una hora, la massa haurà pujat. Aixafeu la massa amb les mans per tal que perdi l'aire. Estireu la massa sobre una superfície enfarinada i amb un corró aplaneu-la fins a tenir un gruix d’1,25 cm. Amb un talla pastes d'uns 7-8 cm de diàmetre aneu tallant els dònuts. Si teniu un talla pastes petit, feu el forat de dins. Jo com que no en tinc, aprofito el tap d'una ampolla d'aigua, que és la mida perfecta. Aneu deixant els dònuts en una safata del forn. Amb la massa que us sobri un cop retallats els primers, feu una bola amb la massa, torneu-la a aplanar i formeu més dònuts, així fins a acabar amb la massa.
Ara els dònuts hauran de reposar 30 minuts tapats i en un lloc càlid.
Passada la mitja hora, ja els podreu fregir. Utilitzeu una paella fonda o un cassó i poseu-hi força oli, igual que si anéssim a coure bunyols. Aneu-los fregint i un cop els traieu del foc, passeu-los per sucre fi. Els podeu decorar o banyar si voleu amb xocolata.



diumenge, 20 de maig del 2012

Coulant de xocolata


El coulant de xocolata és una de les postres preferides pels xocoadictes. La combinació de les dues textures, de bescuit per fora i de crema de xocolata per dintre fa  a més que siguin unes
 postres perfectes per qualsevol bon àpat.



Ingredients (4 persones):

90 g de xocolata negra
95 g de mantega
45 g de farina
3 ous
100 g de sucre

Preparació:

Poseu a fondre la xocolata amb la mantega al microones o al bany maria. Poseu en un bol el sucre i els ous i munteu-los amb unes barnilles fins que tinguin un color blanquinós. Afegiu la xocolata i la mantega fosa a la mescla anterior, utilitzant una espàtula i amb molt de compte. Aboqueu-hi la farina tamisada a poc a poc i amb moviments envolvents.
Unteu els motlles que utilitzareu amb mantega i empolseu-los amb farina. Ompliu els motlles fins a 3/4 parts amb el preparat de xocolata.
Escalfeu el forn a 220 °C i enforneu-los uns 7-8 minuts. Traieu-los del forn i espereu un moment que es refredi una mica la part exterior i amb molta cura separeu-los del motlle i emplateu-los. Serviu-los immediatament.



Apunts:

Els coulants són molt fàcils de fer, la seva dificultat resideix principalment en el temps de cocció. S'han de treure en el moment exacte, ja que si ho fem abans d'hora se'ns trencaran en treure'ls del motlle i si ho fem massa tard, es quedarà cuit de dins. La recomanació que us faig és que proveu amb el vostre forn i amb els vostres motlles quant triguen a coure's. La primera vegada aneu-los traient en temps diferents fins que trobeu el temps exacte. Apunteu-vos-ho per una altra vegada. Una ajuda, és que els podeu començar a treure quan veieu que a la part de dalt de tot es comença a obrir una petita esquerda. Proveu-ho, són deliciosos!!!