diumenge, 10 d’abril del 2016

‪#‎gitour2016‬- Trobada blocaire a Girona

Ahir un seguit de blocaires del territori, vam gaudir d'un dia ben especial coneixent a fons Girona. La Mònica del bloc Ensucrat ens va preparar un recorregut genial, començant per una explicació del menys conegut del barri vell de Girona.
Els gremis carnissers i flequers de les comarques gironines ens van delectar amb les últimes novetats. El gremi de flequers amb el famós xuixo de Girona i amb la Farina de Girona, emprada en el pa de Tramuntana. 
El gremi de carnissers ens va fer arribar la seva proposta Dolça, la botifarra dolça que els seguidors del meu bloc ja sabeu que m'encanta i ja en sóc una bona propagandista. Ara però ens han donat més idees que poc a poc les aniré compartint amb vosaltres.
Vam acabar el matí visitant la planta embotelladora de Vichy Catalan on vam tastar els nous vins Chy. 
Trobada blocaire gastronòmica... menjar segur!! Vam gaudir d'un bon àpat al restaurant Delicius del Balneari Vichy Catalan. 
Un gust passar el dia amb vosaltres!! espero que ho poguem repetir i gràcies a la Mònica per un dia tant especial i tan ben organitzat!!

Aquí us deixo unes fotografies de la jornada i dels obsequis dels gremis i del Vichy Catalan.



Torrades amb anxoves by Pepe Carvalho


Quatre dies i ja estarem a Sant Jordi. Els companys de La cocina Tyipical Spanish aquest mes volen celebrar el dia del llibre. Llibres i receptes... cuinar una recepta que surti a algun llibre.He triat l'investigador privat de Vazquez Montalban, Pepe Carvalho. És ben sabut que l'escriptor era un gurmet excel·lent i aquesta passíó que tenia per la cuina es reflexava en les seves noveles. He triat una ben senzilla però alhora típica de la costa gironina, on es fan unes de les més conegudes anxoves en conserva del país.  Us deixo un paràgraf on surt aquest plat juntament amb altres delícies...

"Carvalho corrió hacia abajo la cremallera de la falda y cayó el teloncillo para dejar a la vista unas bragas que parecían un fragmento de espuma sobre sombras de carne y vegetaciones humedecidas. Teresa se sacó el jer­sey por encima de los hombros y dos pechos como obu­ses salieron al encuentro de Carvalho con toda la ambi­güedad de la agresión rendida. Carvalho se puso tras la muchacha, se apoderó de sus pechos y la empujó hacia el lavabo, donde la ayudó a quitarse el maquillaje.

Era un motivo secundario, pero sin duda le ayudó a emprender el viaje y a superar la pereza mental repre­sentada en aquella cuesta arriba de ciento treinta kiló­metros entre Barcelona y San Miguel. Apenas desvián­dose veinte kilómetros podía ir a cenar al Cypselle de Palafrugell un arròs negre de pescados, caldosillo, arroz pardo por la cebolla quemada y triturada, pan tostado con tomate y anchoas, las exquisitas albondiguillas de carne de cerdo y gamba con calamares, y de paso apala­brar con el dueño del restaurante un Niu para dos se­manas después. Les había prometido a Fuster y a Charo invitarles a aquel guisote, y en la urdimbre del comistra­jo pasó el tiempo que siguió al café, la copa de aguar­diente de frambuesa y el puro Cerdán, mientras espera­ba el límite de las once para acercarse a la masía de los Álvarez de Enterría."

 

Ingredients (4 persones):

1 pot d'anxoves de l'Escala
4 llesques de pa de pagès
Tomates de penjar
Oli d'oliva extra verge


Preparació:

Torreu les llesques de pa al foc o bé en una torradora. Suqueu les torrades amb les tomates de penjar i amaniu amb una mica d'oli. Obriu el pot de les anxoves i poseu unes quantes anxoves repartides per sobre les torrades. Serviu les torrades ben calentes.


Mirad las recetas de mis compañeros en La cocina Typical Spanish!!!

dimarts, 5 d’abril del 2016

Poma de Girona farcida de botifarra de perol by Carme Ruscalleda

M'afegeixo aquest mes a una nova proposta per mi que és Cooking the Chef. L'April i l'Aisha cada mes trien un cuiner famós i hem de triar una recepta seva i fer-la a casa. Què millor que començar amb una chef de casa, la conegudíssima Carme Ruscalleda. He triat una recepta que va fer la per revista Cuina i ja que la chef és propera, he triat també una recepta de poma de Girona i emprar productes Km 0. 


Ingredients (4 persones):

4 pomes Gala (de Girona)
3 botifarres de perol (200g)
50g d'ametlla palet
50g de mantega
50ml d'oli d'oliva verge
Canyella
Nou moscada
Sal i pebre
100g d'aigua
Pebre vermell
1 cullerada de vermut negre

Preparació:

Preescalfeu el forn a 190º. Prepareu les pomes. Talleu la part superior i inferior. Buideu l'interior de la poma. Poseu les pomes en una poma que pugui anar al forn, talleu les restes de poma a trossos petits i situeu-les al voltant de les pomes.


Regueu les pomes amb l'oli, la mantega, la canyella, la nou moscada, sal i pebre. Regueu també amb l'aigua. Introduïu les pomes dins el forn i deixeu-les coure uns 30 minuts. Traieu la tripa a la botifarra i talleu-la a daus, poseu-la en un bol.


Introduïu-la en el microones fins que es fongui una mica. En una paella amb una mica d'oli, daureu l'ametlla palet.


Barregeu les botifarres amb els palets d'ametlla.


Quan estiguin cuites les pomes, buideu amb un tallapastes l'interior de la poma i farciu-les amb la botifarra i acabeu de coure-les uns 10 minuts més a 190º.
Mentre coeu les pomes al forn, poseu els retalls de pomes en un bol juntament amb els sucs de la cocció, el vermut i el pebre vermell. Tritureu-ho i reserveu-ho. Quan estiguin les pomes cuites, poseu una mica de salsa al fons dels plats i a sobre les pomes. Bon profit!!!


Podeu trobar més receptes aquí.

diumenge, 3 d’abril del 2016

Amanida de tomata amb burrata i pesto

La burrata és un formatge italià semblant a la mozzarella però molt més cremós. És una delícia..Evidentment la combinació amb la tomata no pot fallar però si a més hi afegim una mica de salsa pesto, esdevé el conjunt una amanida espectacular, us la recomano!!


Ingredients (2 persones):

2 tomates pera grosses
1 burrata
Salsa pesto
Oli d'oliva extra verge
Sal

Preparació:

Talleu les tomates a llesques. Escampeu una mica de pesto al fons del plat. Situeu a sobre les llesques de tomata. Agafeu la burrata i obriu-la una mica. Poseu-la sobre la tomata. Repartiu per sobre una mica més de pesto. Amaniu la tomata amb oli d'oliva e.v i sal. Serviu i gaudiu.

Crema agria casolana (sour cream)

Sovint a les receptes anglosaxones s'utilitza la crema agria. Als supermercats no es troba amb facilitat amb la qual cosa us poso una recepta molt senzilla per fer-la a casa en el cas que la necessitem per alguna recepta, sovint de rebosteria.


Ingredients:

200ml de nata per muntar (35%m.g)
2 cullerades de suc de llimona

Preparació:

Poseu en un bol la nata i afegiu el suc de llimona.


Remeneu i deixeu reposar 1 minut. Veureu que es talla una miqueta, remeneu i ja la tindreu a punt per utilitzar-la.

dissabte, 26 de març del 2016

Mona de Sara amb ou multixocolata

Aquest any per fer la mona als nostres fillols i alhora nebots, he triat una recepta de pastís tradicional. Normalment les mones es feien o bé amb yema o bé de sara. Avui us porto aquesta recepta, que me l'ha passada la meva cosina Victòria d'un curs de Thermomix que va anar. He rectificat les mesures de la crema de mantega. L'ou l'he fet amb xocolata blanca, negra i amb llet. Que tingueu una bona Pasqua!!!


Ingredients (motllo de 22cm):

Pel pa de pessic

4 ous
160g de sucre llustre
160g de farina
1 sobre de llevat (Royal)

Per la crema de mantega:

350g de mantega pomada
300g de sucre llustre
90g de llet
Unes gotes de concentrat de vainilla
Uns 200 d'ametlla laminada

Preparació:

Comenceu preparant el pa de pessic. Preescalfeu el forn a 180°. Poseu en el bol de la Keenwod els ous i el sucre.


Poseu el braç amb les barnilles i bateu fins que quedin muntats els ous i la mescla quedi de color blanquinós. Afegiu a poc a poc la farina tamisada juntament amb el llevat.


Remeneu amb moviments envolvents per tal que no baixi la mescla. Unteu el motlle amb mantega i farina o amb esprai. Aboqueu amb cura la massa dins el motlle i enforneu el pa de pessic en la posició 2 del forn.


Coeu-lo uns 25 minuts fins que estigui daurat. Deixeu refredar el pa de pessic.


Mentre es refreda, prepareu la crema de mantega. Poseu tots els ingredients en el bol de la batedora i poseu el braç amb les barnilles de muntar.


Comenceu a muntar la mantega a velocitat baixa i aneu augmentant la velocitat. Veureu que de mica en mica es va muntant la mantega. Quan tingui una consistència cremosa ja ho tindreu!


Escampeu les ametlles laminades sobre una plata del forn. Torreu-les i deixeu-les refredar. Quan el pa de pessic s'hagi refredat, talleu-lo en tres pisos. Poseu una de les tres parts sobre el plat de presentació i escampeu per sobre una part de la crema de mantega.


Poseu l'altre pis a sobre i escampeu també crema de mantega.


Acabeu amb l'últim pis. Ara repartiu per sobre la crema que sobri i també pels costats.


Repartiu per sobre i pels costats les ametlles laminades pitjant una mica amb les mans per tal que es vagin enganxant a la mantega.


Si us ha sobrat una mica de crema de mantega, podeu fer unes flors per decorar.

divendres, 25 de març del 2016

Corn dogs

Participo amb aquesta recepta en el sorteig del bloc de la Isabel: Las delicias de Isabel. Celebra 5 anys del bloc i ho fa regalant un kit per fer formatge a casa de la marca Lékué. Per participar ho faig amb aquesta recepta del seu bloc, em va fer molta gràcia i és ideal per festes infantils o sopars informals. Jo vaig aprofitar que venia una amiga de la meva filla sopar i els hi vaig preparar. Va ser un èxit. Es tracta d'una salsitxa de frankfurt recoberta  per una massa feta amb farina de blat de moro.


Ingredients (4 persones):

8/10 frankfurts de bona qualitat
160g de farina de blat de moro (ex. marca Pan)
140g de farina
1 culleradeta de llevat (Royal)
1 ou
350ml de llet
1 cullerada d'oli d'oliva
Pals per broquetes
Oli de girasol per fregir
(la recepta original afegeix 50g de sucre i 1 culleradeta de mel)

Preparació:

Com ja he indicat als ingredients, a la recepta de la Isabel la massa tenia un toc dolç, amb sucre i mel. Jo he optat per no posar-ho i fer una massa salada. Podeu triar. Per fer la massa, poseu tots els ingredients dins el bol de la batedora. Tritureu-ho tot. Poseu oli a escalfar, en una paella grossa. Punxeu els frankfurts amb els pals per broquetes, si són massa llargs, talleu un tros. Quan els tingueu preparats, arrebosseu els frankfurts amb la massa. Si trigueu una mica a arrebossar veureu que la massa s'espesseix molt, és degut a la farina de blat de moro. Si us queda massa espessa, podeu afegir una mica més de llet. Quan l'oli estigui calent, aneu posant els frankfurts arrebossats a la paella, 


deixeu que es quedin daurats i deixeu-los escorre sobre paper absorbent. Servir ben calents acompanyats de la salsa que més us agradi.