dimecres, 30 de desembre del 2015

Tió de Nadal farcit de trufa

En el blog podeu trobar la recepta d'un tió de Nadal farcit de mousse de torró. Aquest any per la nit de Nadal vaig fer aquest farcit de trufa. Deliciós, va tenir molt d'èxit, juntament amb un altre que vaig fer de nata que aviat també us compartiré. És ideal per àpats amb una bona colla ja que queda molt gros i es de ben repartir, animeu-vos per aquest cap d'any si encara no sabeu què fer..


 Ingredients:

Per la planxa de bescuit genovesa:

4 ous
100g de sucre
120g de farina de rebosteria
Un polsim de sal

Per l'almíbar:

100g de sucre
100g d'aigua
2 culleradetes de licor
Unes gotes de suc de llimona

Pel farcit de trufa

400g de nata per muntar
80g de xocolata negra
75g de sucre

Per la cobertura de xocolata

200g de xocolata negra
100g de nata
Una mica de mantega

Preparació:

Unes 12h abans de fer el tió, heu de preparar la trufa. Poseu un cassó al foc amb la nata líquida. Quan comenci a bullir, afegiu el sucre i la xocolata negra.


Aparteu-ho del foc i remeneu fins que estigui tot ben incorporat i quedi una xocolata brillant. Deixeu-la refredar fora del foc i quan estigui a temperatura ambient introduïu-la a la nevera fins que l'aneu a muntar.
Primer de tot prepareu el bescuit. Esclafeu el forn a 180º.Poseu en el bol de la batedora de barnilles, les clares d'ou i munteu-les a punt de neu. Quan estiguin muntades, afegiu el sucre. Afegiu a poc a poc els rovells i la sal i remeneu.
Afegiu la farina tamisada amb moviments envolvents. Agafeu una plata de forn i folreu-la amb paper de cuina. Aboqueu-hi a sobre la massa de bescuit, repartiu-la per tota la base de forma que quedi d'un cm aproximat de gruix. Poseu-la a coure al forn, posició 2 uns 12 minuts. Enrosqueu el bescuit, ajudant-vos amb el drap i deixeu-lo una hora reposant, enroscat.
 
 
 Per preparar l'almíbar, poseu tots els ingredients en un cassó al foc i deixeu-lo coure a temperatura alta 5 minuts. 
Ara podreu anar per preparar el tió. Per començar, munteu la trufa. Poseu la mescla de xocolata a dins del bol de la Keenwood i poseu les barnilles de muntar. Munteu-la com si fos una nata normal. Reserveu. Seguidament, prepareu la crema de xocolata per decorar el tió. Poseu la nata i la xocolata en un bol i ho podeu escalfar directament al microones fins que es fongui la xocolata. Al final afegui una mica de mantega per tal que us quedi brillant. Ara prepareu el bescuit. Desenrosqueu el bescuit del drap i estireu-lo. Pinteu amb l'almíbar la base de bescuit. Repartiu per sobre la trufa.

Ara enrosqueu el bescuit i talleu els laterals per tal que quedin anivellats. Talleu un tros del final que fareu servir de branca, situeu-la per sobre. Ara toca pintar el tió amb la crema de xocolata que tenieu reservada. Escampeu amb una espàtula la crema per sobre del tió i de la branca.

 
 Ara podeu fer la forma de l'escorça, jo en aquesta ocasió he agafat un plàstic i he tallat uns triangles.
Passeu per sobre la crema de xocolata amb moviments ondulants i us quedarà una superfície com a la fotografia (com una escorça de tronc). Un cop acabat de decorar, deseu-lo a la nevera fins l'hora de servir-lo.

3 comentaris:

  1. Boníssim, Sussi!! I molt bona idea, aquesta eina que has fet servir!! Petons i bones festes!

    ResponElimina
  2. T'ha quedat molt xulo Sussi! A mi sempre em sembla una feinada això del tió perquè em fa una mica de mandra això de fer el braç de gitano, omplir-lo, plegar-lo, banyar-lo, decorar-lo,... però realment m'hi hauré de posar un dia perquè trobo que queda moníssim!
    Bon fi d'any i un 2016 de luxe!!
    :)

    ResponElimina
  3. T'ha quedat molt xulo Sussi! A mi sempre em sembla una feinada això del tió perquè em fa una mica de mandra això de fer el braç de gitano, omplir-lo, plegar-lo, banyar-lo, decorar-lo,... però realment m'hi hauré de posar un dia perquè trobo que queda moníssim!
    Bon fi d'any i un 2016 de luxe!!
    :)

    ResponElimina