dissabte, 18 d’agost del 2018

Musclos amb patates i allioli de l'escabetx

Recepta del programa 22 minutos de Julius. Ideal per fer unes tapetes i un vermut. Aprofiteu el que queda d'estiu per gaudir-ne. Fàcil i boníssim.



Ingredients:
Unes patates petites
Una llauna de musclos en escabetx
Allioli
Pebre vermell
Cibulet

Preparació:

Renteu bé les patates i bulliu-les o coeu-les al microones, amb pela i tot.


Un cop bullides, talleu les bases de les patates i talleu-les per la meitat. Situeu les dues parts sobre la plata de servir.


Poseu l'allioli en un bol i hi afegim una mica de l'escabetx dels musclos i el pebre vermells.


Ho remenem. Posem a sobre cadascuna de les patates una mica d'allioli i a sobre un musclo. Acabem decorant amb una mica de cibulet i pebre vermell.

divendres, 17 d’agost del 2018

Hamburgueses amb gorgonzola

Una bona hamburguesa no deixa de ser un plat equilibrat i una bona proposta per sopar. Evidentment a casa als meus fills sempre els hi agraden aquests àpats. En aquesta ocasió hem utilitzat una bona carn de vedella barrejada amb una bona cansalada i hem aprofitat per fer aquest pa d'hamburguesa que és una delícia, amb una mica de gorgonzola ja... què us haig de dir!!


Ingredients (4 persones):

400g de carn de vedella picada
200g de cansalada picada
Unes fulles d'enciam
4 talls de formatge gorgonzola
1 tomata
Ceba creixent
4 panets d'hamburguesa (recepta)
Sal i pebre
Oli d'oliva verge

Preparació:

Demaneu al vostre carnisser que us piqui la carn de vedella i la cansalada. Poseu la carn picada en un bol i salpebreu-la. Remeneu-la. Formeu amb les mans 4 boles i aixafeu-les, formant 4 hamburgueses. Poseu una planxa al foc i poseu-hi una mica d'oli d'oliva. Quan l'oli estigui calent, poseu-hi les hamburgueses. 


Deixeu-les coure. Quan estiguin fetes les hamburgueses ( no les coeu en excés), poseu a sobre els talls de formatge.




Per aconseguir que es fongui el formatge, poseu a sobre les hamburgueses una tapa o algun bol,


es formarà vapor i fondrà el formatge.


Un cop fos, reserveu les hamburgueses.

Talleu els panets i poseu-los a la planxa aprofitant l'oli de coure les hamburgueses i deixeu que agafin una mica de color els panets. 


Quan tingueu calents els panets i cuites les hamburgueses aneu per muntar-les. 
Poseu sobre els plats la part inferior dels panets, a sobre poseu una fulla d'enciam i a sobre les hamburgueses. Sobre les hamburgueses poseu una llesca de tomata 


i a sobre ceba cruixent. 
Podeu acompanyar-les de les salses que més us agradin. 





dimecres, 15 d’agost del 2018

Falàfel

Els falàfels són croquetes fetes amb cigrons. Són típiques del països del Pròxim Orient. Es poden menjar acompanyades de salsa de iogurt  i també com a farcit de pa de pita. Són molt saludables i ideals per vegetarians o vegans (si canvieu la salsa d'acompanyament)


Ingredients:

300g de cigrons crus
1 ceba petita
2 grans d'all
Un grapat de julivert
2 branques de coriandre
1 cullerada de comí mòlt
1/2 cullerada de coriandre en pols
Sal i un raig d'oli
Oli d'oliva per fregir

Preparació:

Poseu en remull els cigrons la nit abans o unes 12 hores abans de preparar els falàfels. Un cop remullats, escorreu-los i poseu-los en el bol de la trituradora o thermomix. Afegiu-hi la resta d'ingredients.





Tritureu tots els ingredients fins a aconseguir una pasta.




Poseu una paella al foc amb oli d'oliva i poseu-lo a escalfar a temperatura mitjana-alta. Quan l'oli estigui calent, feu boles de la mida d'una nou i aneu-les fregint. Veureu que externament queden daurats i cruixents com si estiguessin arrebossats. 





Aneu-los posant sobre paper absorbent i serviu-los calents, acompanyats de salsa de iogurt.





dilluns, 13 d’agost del 2018

"Fingers" de pollastre al curry

Per picar o com a segon plat aquesta és una recepta que encantarà a grans i a petits. Entre els més joves és èxit assegurat i molt més saludables que els típics nuggets. Feu-los i ja em direu..


Ingredients (4 persones, per picar):

2 pits de pollastre
1 o 2 ous
Pa ratllat
2-3 cullerades de curry
Sal i pebre
Oli d'oliva
Farina
Per acompanyar ketchup o melmelada de pebrot del piquillo o el que més us agradi.

Preparació:

Unes hores abans de coure els fingers, agafeu els pits de pollastre i talleu-los per la meitat longitudinalment. Aixafeu una mica les dues parts i amb un ganivet talleu tires fines i allargades. 


Poseu-es dins un bol, afegiu-hi un raig d'oli, el curry, la sal i el pebre. Remeneu-ho tot i poseu-hi un paper film per sobre i guardeu-ho a la nevera.


Quan més estona ho tingueu a la nevera millor. Si no teniu temps també agafarà el gust. Un cop marinat, prepareu 3 bols. En un poseu-hi farina, en un altre ou batut i a l'últim el pa ratllat. Passeu les tires de pollastre per farina, espolseu-les bé i després passeu-les per l'ou i finalment pel pa ratllat. Coeu-les en una paella amb oli d'oliva ben calent. Aneu-les coent per tandes 


i deixeu-les escórrer sobre paper de cuina absorbent. Serviu-les acompanyades de ketchup o si voleu un toc agredolç, serviu-les amb una melmelada de pebrots del piquillo.. ja veureu què bona la combinació!!


dimecres, 8 d’agost del 2018

Melmelada de pruna i abricoc Thermomix o no

Ja us vaig comentar que enguany a casa hi ha hagut una bona collita de prunes. He fet melmelada de pruna i també de pruna amb abricocs (albercocs). Ha quedat deliciosa. Jo no faig mai les melmelades amb tot el sucre que indica a les receptes, amb 2/3 parts jo crec que ja n'hi ha prou..


Ingredients:

500g de prunes
250g d'abricocs
500g de sucre ( o 750g) si voleu que es conservi més temps..)
30g de suc de llimona

Preparació:

Forma tradicional:
Traieu els pinyols de les prunes i dels abricocs. Talleu la fruita per la meitat. Poseu-la en un ansat juntament amb el sucre i el suc de la llimona. Poseu-ho a foc mig i quan comenci a bullir, abaixeu el foc i deixeu-lo coure a foc baix. Trigarà una mitja hora en coure's. La manera de veure si està cuita és posar-la en un plat i si no rellisca molt ràpidament, és que ja està cuita. Sortint del foc amb compte de no cremar-vos poseu la melmelada en pots de vidre, tapeu-los i tombeu-los cap per avall, d'aquesta manera amb la calor i el sucre que du la melmelada, ja queda esterilitzat el pot. Si voleu guardar-les molt de temps, coeu-les 20 minuts al bany maria. 
Thermomix:
Traieu els pinyols de les prunes i dels abricocs. Talleu la fruita per la meitat i poseu-la al vas de la Th- tritureu10s-V6-
Programeu 28 min- Varoma- V1- 
La manera de veure si està cuita és posar-la en un plat i si no rellisca molt ràpidament, és que ja està cuita. Sortint del foc amb compte de no cremar-vos poseu la melmelada en pots de vidre, tapeu-los i tombeu-los cap per avall, d'aquesta manera amb la calor i el sucre que du la melmelada, ja queda esterilitzat el pot. Si voleu guardar-les molt de temps, coeu-les 20 minuts al bany maria. 


Us deixo un vídeo per tal que veieu la textura final de la melmelada:


divendres, 3 d’agost del 2018

Filets de pits de gall dindi farcits de pesto i mozarella

Una recepta que podeu preparar amb antelació i escalfar-la al moment de servir. Aquests dies que no es pot entrar a la cuina de calor.. aquestes receptes van bé. Jo l'he fet al vespre i ens l'hem menjat l'endemà. Boníssim.. i fàcil.


Ingredients (4 persones): 

2 filets de gall dindi
2-3 cullerades de salsa pesto
7-8 llesques de mozarella
Sal i pebre
1 copeta de vi ranci
Oli d'oliva verge

Preparació:

Per farcir els filets, caldrà que els obriu en forma de llibre. Un cop oberts, salpebreu-los i escampeu per sobre el pesto. Poseu a sobre el pesto les llesques de mozarella. 


Enrotlleu els filets i brideu-los amb cordill o com jo amb un artilugi que tinc de silicona. Salpebreu per fora els filets. 


Poseu oli en una cassola o paella. Quan estigui calent, a foc força alt, poseu els filets i deixeu que es segellin per tots els costats, aneu donant-li voltes. 


Un cop rossejat, afegiu-hi el vi ranci, deixeu evaporar l'alcohol i baixeu el foc. Deixeu coure un 10 minuts i ja el tindreu cuit. Veureu que s'haurà format una salseta, reserveu-la. Traieu els filets de la cassola desbrideu-los i talleu-los a llesques. Serviu acompanyat de la salsa. 


dimecres, 1 d’agost del 2018

Coca de crema i pinyons (Xavier Barriga)

L'estiu sembla que convida a les celebracions i sopars a la fresca. Una bona opció de postres és la coca. De coques n'he fet moltes receptes i aquesta n'és una de les millors sense cap mena de dubte. Recepta de Xavier Barriga, no cal dir gaire res mes. Aprofiteu les festes que encara queden a l'estiu per gaudir-ne un dia. 


Ingredients (12-14 persones):

500 g de farina de força
10 g de sal
100 g de sucre
3 ous
100 g de mantega
190 ml d'aigua
35 g de llevat fresc
1/2 culleradeta de canyella
Ratlladura de 1/2 llimona
Crema pastissera (recepta aquí)
1 rovell d'ou per pintar

Preparació:

Per fer la massa de la coca us recomano utilitzar un ganxo de pastar, si no en teniu, podeu pastar de la manera tradicional. Poseu en el bol del robot tots els ingredients, llevat de la mantega i del llevat.


Comenceu a pastar, quan tingueu la massa que es desenganxa de les parets, aneu afegint la mantega tallada a dauets. Cal afegir-los a poc a poc i anar incorporant-los un cop els anteriors ja hagin estat incorporats a la massa. 


Quan estigui incorporada la mantega, afegiu-hi el llevat, dissolt en una mica d'aigua. Aneu pastant i en el punt en que la massa estigui elàstica i ja no s'enganxi a les parets, formeu una bola.


Agafeu un bol gros, unteu-lo amb oli i poseu-hi a dins la massa. Tapeu amb film i deixeu-la reposar 1,5 hores. 


Un cop la massa ja ha reposat esteneu-la sobre el pedrís i doneu-li  forma de bola, en podeu fer 2 o 3, depenent si voleu les coques més o menys grosses. Poseu-les mitja hora a la nevera. Ara les podreu estirar amb més  facilitat, Podeu fer una coca grossa o bé 2 o 3 de més petites, al vostre gust. Un cop estesa, 


pinteu-la amb rovell d'ou i deixeu que dobli volum (dependrà de la temperatura ambiental, aprox. 1/2 hora). Preescalfeu el forn a 190°. Un cop hagi doblat el volum, poseu la crema pastissera dins una mànega pastissera amb broquet rissat. Feu un enreixat amb la crema i escampeu per sobre els pinyons i una mica de sucre. Jo hi he afegit unes cireres.


Introduïu la coca al forn calent, posició 2 amb calor a dalt i baix. La cocció dependrà de si heu fet coques petites o grosses, trigarà de 20 a 30 minuts. Estarà cuita quan agafi un bonic color daurat. Un cop cuita, traieu-la del forn i deixeu-la refredar.