dimecres, 1 d’agost del 2018

Coca de crema i pinyons (Xavier Barriga)

L'estiu sembla que convida a les celebracions i sopars a la fresca. Una bona opció de postres és la coca. De coques n'he fet moltes receptes i aquesta n'és una de les millors sense cap mena de dubte. Recepta de Xavier Barriga, no cal dir gaire res mes. Aprofiteu les festes que encara queden a l'estiu per gaudir-ne un dia. 


Ingredients (12-14 persones):

500 g de farina de força
10 g de sal
100 g de sucre
3 ous
100 g de mantega
190 ml d'aigua
35 g de llevat fresc
1/2 culleradeta de canyella
Ratlladura de 1/2 llimona
Crema pastissera (recepta aquí)
1 rovell d'ou per pintar

Preparació:

Per fer la massa de la coca us recomano utilitzar un ganxo de pastar, si no en teniu, podeu pastar de la manera tradicional. Poseu en el bol del robot tots els ingredients, llevat de la mantega i del llevat.


Comenceu a pastar, quan tingueu la massa que es desenganxa de les parets, aneu afegint la mantega tallada a dauets. Cal afegir-los a poc a poc i anar incorporant-los un cop els anteriors ja hagin estat incorporats a la massa. 


Quan estigui incorporada la mantega, afegiu-hi el llevat, dissolt en una mica d'aigua. Aneu pastant i en el punt en que la massa estigui elàstica i ja no s'enganxi a les parets, formeu una bola.


Agafeu un bol gros, unteu-lo amb oli i poseu-hi a dins la massa. Tapeu amb film i deixeu-la reposar 1,5 hores. 


Un cop la massa ja ha reposat esteneu-la sobre el pedrís i doneu-li  forma de bola, en podeu fer 2 o 3, depenent si voleu les coques més o menys grosses. Poseu-les mitja hora a la nevera. Ara les podreu estirar amb més  facilitat, Podeu fer una coca grossa o bé 2 o 3 de més petites, al vostre gust. Un cop estesa, 


pinteu-la amb rovell d'ou i deixeu que dobli volum (dependrà de la temperatura ambiental, aprox. 1/2 hora). Preescalfeu el forn a 190°. Un cop hagi doblat el volum, poseu la crema pastissera dins una mànega pastissera amb broquet rissat. Feu un enreixat amb la crema i escampeu per sobre els pinyons i una mica de sucre. Jo hi he afegit unes cireres.


Introduïu la coca al forn calent, posició 2 amb calor a dalt i baix. La cocció dependrà de si heu fet coques petites o grosses, trigarà de 20 a 30 minuts. Estarà cuita quan agafi un bonic color daurat. Un cop cuita, traieu-la del forn i deixeu-la refredar. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada